Samochód do 15 tyś.

27 Sty 2017, 23:38

Witajcie :-)
Z racji tego, że nie jestem wielkim fanem motoryzacji i moja wiedza z tego zakresu jest dość nikła i raczej kupiłbym samochód oczami niż rozsądkiem - chciałem prosić o radę.
Przejrzałem wiele ofert oraz tematów dotyczących samochodów i nadal nie potrafię zdecydować.
Budżet to maksymalnie 15 tyś. (ze wszystkimi kosztami)
Jakie samochody mi się podobają :
Mazda 6
Peugeot 407
Passat b5
Opel vectra
Czego oczekuję od samochodu:
-Aby był niezawodny (b. Ważne)
- Najlepiej z LPG
-Miał niskie koszty eksploatacji oraz ew. napraw
- Wygody i komfortu
- Proste w obsłudze i eksploatacji
- Dużo swiatelek w środku :-D
- służył przez lata (co najmniej 4-5 lat) ( b.wazne)
- Cieszył oko z zewnątrz i wewnątrz.
-Będę jechał nim za granicę ok.1200 - 1300 km raz na jakiś czas
- Posiadał dość bogate wyposażenie m.in czujniki parkowania, dobra klimatyzacja i dużo schowków
- podobają mi się tylko sedany
- Nie zależy mi na osiągach
- Dobry silnik niezawodny
- Był bezpieczny ( b. Ważne.)
Ja jako kierowca:
- Niezbyt dbam o samochód
- Nie znam się na mechanice ani na stanie technicznym
- jeżdżę ostrożnie i ekonomicznie
- Nie jestem typem rajdowca
- Zdarza mi się w coś puknac :-)

Samochód chce kupić na początku marca więc jest jeszcze czas na decyzję. Optymalna cena dla mnie to Ok. 12.500 zł, lecz jeśli auto które by spełniało wszystkie wymagania będzie nieznacznie droższe, tez je wezmę.
Auto będzie służyło głównie do dojazdów do pracy oraz po mieście. Raz na jakiś czas wyjazd za granicę.
Potrzebuje rady odnośnie tego z którego modelu będę zadowolony wg wymogów oraz jaka konfigurację silnika itp. wybrać. Oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Mam nadzieje ze mimo wysokich wymagań oraz skromnego budżetu uda mi się takie auto wybrać. Jeśli w czymś się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Będę zobowiązany. Liczę na miłą dyskusję, pozdrawiam :-)
Neumen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 12 2012
Auto: nie mam

28 Sty 2017, 10:02

Z połączeniem wymagań i budżetu będzie problem. Na starcie wyrzuciłbym mazdę - stracisz masę czasu na szukanie i albo nie kupisz nic albo kupisz ulepa jakich pełno. Dochodzi też kwestia blacharki, o którą "trzeba" dbać.
Paseratti zmieści się w budżecie, z lpg również, ale na temat tego auta się nie wypowiadam. Vectra C, hmm trzeba byłoby poszukać 1.8/122. Razem z LPG szykuj się raczej na cenę w ok. 15k. 407 bez instalacji za 15k ok, jeśli chcesz się zmieścić w tych 12 to odpuściłbym.

Popatrz na citroena c5, accorda vi, volvo s40 I. Jest też saab 9-5, ale to już droższe w utrzymaniu auto (i większe)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Sty 2017, 10:27

Co do Vectry C silnikiem 1.8 to fajna propozycja jeżeli nie zależy Ci na specjalnej dynamice , a chcesz mieć trwałą jednostkę dobrą pod montaż lpg i można w tym budżecie znaleźć ciekawy egzemplarz. Z innych propozycji odrzuciłbym Peugeota 407 bo mimo dużej wygody i przestronności, czasem elektronika potrafi wariować, a do tego strasznie długi przód utrudnia parkowanie. O Mazde 6 z silnikiem 2.0 bardzo trudno, wiele zajechanych egzemplarzy, podobnie jak w przypadku Passata B5 fl, ode mnie propozycja Laguny II fl 2.0 136km.
BestOils
Początkujący

Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sty 2017, 15:48

Siemanko, przejrzałem samochody, które padły w propozycjach. Accord odpada bo bardzo przypomina moje aktualne auto a chciałem trochę odmiany. Bardzo spodobało mi się volvo s40 takie nowsze , vectra c i citroen c5. Chciałbym taką wersję samochodu z czujnikami parkowania (kłopoty z parkowaniem :-P) , porządną klimatyzacją i podgrzewanymi fotelami (opcjonalnie) :-) widzę ze coś takiego jest w zasięgu mojej kieszeni. Co do wyboru konkretnej oferty z internetu będę ograniczony do tego co będzie dostępne na początku marca. Najchętniej bym wziął volvo - bardzo mi się podoba i ma bogate wyposażenie. Następny w kolejce vectra c i c5 ( wydają mi się dość podobne i ofert jest dużo, co utrudnia mi wybór. Następnie laguna ( myślę tutaj raczej zdrowy rozsądek niż zachwyt). Z takich dodatkowych rzeczy, które mogłyby wyeliminować kandydatów to rocznik. Chciałbym możliwie jak najnowszy rocznik. Co polecacie w takim wypadku? Volvo kojarzy mi się z bezpieczeństwem i komfortem. Citroen i vectra - Nie mam zdania, o oplach słyszałem sporo o rdzy i problemach z zawieszeniem. Citroen kojarzy mi się z pasująca się elektronika... Oczywiście nie znam się na samochodach, mogę polegać tylko na opiniach innych. Co do laguny mam dwóch znajomych którzy jeżdżą nimi, sam jechałem jako kierowca kilkanaście razy, auto wydaje się wygodne, ale chyba ma najmniej polotu ze wszystkich tu proponowanych.
Myślę, że lagune zostawię jako opcje b.
Co do pozostałych trzech, naprawdę trudno mi zdecydować bo nie do końca wiem które z nich najlepiej by pasowało do moich wygórowanych wymagań. Myślę że jednak najbardziej mi zależy spośród nich na :
- Trwałości i bezawaryjnosci
- Aby służył mi długie lata i nie był drogi w utrzymaniu i nie zaskakiwal naglymi wydatkami bądź usterkami.
Pomożecie kochani?
Neumen
Nowicjusz

28 Sty 2017, 16:16

Jeśli wygoda odgrywa ważną rolę to C5 ma zawieszenie hydro, po drodze płyniesz jak król.
Osobiście nie kupiłbym vectry ze względu na wnętrze, po prostu nie mój gust, ale auto jako całość jak najbardziej poprawne.
Sko "takie nowsze" tzn lift?Za tą kasę dostaniesz s40 z ostatniego rocznika produkcji, z dobrym wyposażeniem (grzane siedzenia czy dsa to praktycznie standard).
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Sty 2017, 18:26

Potwierdzam ja mam c5 i chwalę sobie podróżowanie w komforcie. Polecam to auto ale tylko w benzynie. Niestety jedyny sensowny silnik to 2.0. Ma dużo światełek w środku :) Często zdarzają się auta z czujnikami parkowania z przodu i z tyłu. Ogólnie dużo elektroniki one w sobie mają. Jest to też auto bezpieczne. Nawet nie wiedziałem że mam poduszki na kolana. ESP też często się zdarzało. w tych pieniądzach możesz spotkać auto nawet z 2007roku. Ja z tego rocznika wyhaczyłem C5 za 9800zł. Nie bój się hydrozawieszenia...to najsolidniejsza częsc w tym aucie
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porządne opony to klucz do bezpiecznych wyjazdów
    W okresie świąteczno-noworocznym i ferii zimowych, gdy setki tysięcy z nas wyrusza na zasłużony wypoczynek, należy pamiętać o kluczowych kwestiach związanych z bezpieczeństwem na drodze. Według badań aż 70% Polaków ...

28 Sty 2017, 18:43

BestOils napisał(a):Co do Vectry C silnikiem 1.8 to fajna propozycja jeżeli nie zależy Ci na specjalnej dynamice , a chcesz mieć trwałą jednostkę dobrą pod montaż lpg i można w tym budżecie znaleźć ciekawy egzemplarz.

Na brak dynamiki nie mozna narzekać, podstawa to trzymac obroty ponad 3 tys rpm wtedy auto jest dość dynamiczne. Trzeba uważac na wysokie zużycie oleju własnie szczególnie użytkując go na wysokich obrotach.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

28 Sty 2017, 18:50

krikus napisał(a): Trzeba uważac na wysokie zużycie oleju
Autor wspominał że nie zna się na mechanice więc to pilnowanie oleju będzi go denerwowało. Nie daj Boże zapomni. W 2.0 Citroena nie zanotowano takich wad jak nadmierne spalanie oleju
legler
Aktywny

29 Sty 2017, 02:01

Cóż... Po zastanowieniu i rozmową z kolegą wybór padł na c5. Tylko teraz jak znaleźć dobry egzemplarz w tym przedziale cenowym jaki rocznik , benzyna czy diesel? Samochód będzie stał pod chmurką a podobno ten samochód ma ocynk. Co zrobić żeby dorwać dobrą sztukę? Na co zwrócić uwagę? jaki silnik? Znajomy proponuje 1.8. Jak wspomniałem nie zależy mi na osiągach. Samochód mi się podoba i decyduje się na niego. Dziękuję za dotychczasową pomoc. Teraz co do poszukiwania konkretnego samochodu. Jakieś propozycje? Legler pisałeś, że wyrwales w dobrej cenie 2007 r. Patrząc po ogłoszeniach cena jest ponad 4 k wyższa...
Neumen
Nowicjusz

29 Sty 2017, 09:04

Tylko i wylacznie benzyna. 1.8 bedzie troche mulowate ale jak Ci nie zalezy na osiagach to ok. Ja auto kupilem od COIG z katowic bylo to auto prezesa. Wyceniali go jakos po swojemu kazdy bal sie go kupic bo za tani byl. Stwierdzilem ze go kupie a te 4tys bede mial na naprawy...a tu niespodzianka nie psuje sie. Musisz kilku rzeczy pilnowac przy zakupie nie ma rady. Po pierwsze sprawdz o odleglosci czy kola nie sa w negatywie czyli czy nie rozchodza sie. Nastepnie po odpaleniu podnies auto na max i opusc ( tam jedt hydrozawieszenie i mozna kierowac przeswitem) i nasluchuj czy czasem cos nie strzela nie puka w trakcie...wazne nie trzymaj go wowczas na jakimkolwiek hamulcu. Potem zostaje tylko sprawdzenie nawiewu. Posprawdzaj czy z kazdego wylotu leci powietrze. W zasadzie to wsio...aha dobrze by bylo miec miernik lakieru bo co prawda c5 nie rdzewieja to jakis rozbitek juz moze. Powrzucaj egzemplarze które Cię interesują zobaczymy co i jak. Korci mnie moją c5 sprzedac bo chciałbym zmienic na automat ;) Zachęcam do wchodzenia na www.klubcytrynki.pl tam ludziska rozkodują każdego citroena i można chociaż zobaczyc czy auto je jakie na ogłoszeniu
legler
Aktywny

29 Sty 2017, 12:37

Są jeszcze trzy rzeczy o których trzeba pamiętać przy C5. Przy przeglądzie należy ustawić auto w pozycji serwisowej czyli na max w górze (są diagności którzy potem głupoty mówią przy przeglądzie że amorki są do wymiany bo mają 30% skuteczności), hamulec ręczny jest na przednią oś (tu również diagności czasem mówią że ręcznego nie ma :D ), przed każdym podniesieniem auta na lewarku bądź na wieszaku u mechanika TRZEBA ustawić auto w pozycji serwisowej czyli na max w górze. Bez wykonania tj czynności zawieszenie będzie na wariowało...niby wystarczy odłączyć i podłączyć akumulator ale po co sobie komplikować życie
legler
Aktywny

29 Sty 2017, 14:28

Dziękuję za tak wyczerpującą wiedzę. Co do konkretnych ogłoszeń będę się odzywał pod koniec lutego, liczę wtedy na doradzanie :-) Pozdrawiam ciepło i wszystkiego dobrego
Neumen
Nowicjusz