Witajcie
Z racji tego, że nie jestem wielkim fanem motoryzacji i moja wiedza z tego zakresu jest dość nikła i raczej kupiłbym samochód oczami niż rozsądkiem - chciałem prosić o radę.
Przejrzałem wiele ofert oraz tematów dotyczących samochodów i nadal nie potrafię zdecydować.
Budżet to maksymalnie 15 tyś. (ze wszystkimi kosztami)
Jakie samochody mi się podobają :
Mazda 6
Peugeot 407
Passat b5
Opel vectra
Czego oczekuję od samochodu:
-Aby był niezawodny (b. Ważne)
- Najlepiej z LPG
-Miał niskie koszty eksploatacji oraz ew. napraw
- Wygody i komfortu
- Proste w obsłudze i eksploatacji
- Dużo swiatelek w środku
- służył przez lata (co najmniej 4-5 lat) ( b.wazne)
- Cieszył oko z zewnątrz i wewnątrz.
-Będę jechał nim za granicę ok.1200 - 1300 km raz na jakiś czas
- Posiadał dość bogate wyposażenie m.in czujniki parkowania, dobra klimatyzacja i dużo schowków
- podobają mi się tylko sedany
- Nie zależy mi na osiągach
- Dobry silnik niezawodny
- Był bezpieczny ( b. Ważne.)
Ja jako kierowca:
- Niezbyt dbam o samochód
- Nie znam się na mechanice ani na stanie technicznym
- jeżdżę ostrożnie i ekonomicznie
- Nie jestem typem rajdowca
- Zdarza mi się w coś puknac
Samochód chce kupić na początku marca więc jest jeszcze czas na decyzję. Optymalna cena dla mnie to Ok. 12.500 zł, lecz jeśli auto które by spełniało wszystkie wymagania będzie nieznacznie droższe, tez je wezmę.
Auto będzie służyło głównie do dojazdów do pracy oraz po mieście. Raz na jakiś czas wyjazd za granicę.
Potrzebuje rady odnośnie tego z którego modelu będę zadowolony wg wymogów oraz jaka konfigurację silnika itp. wybrać. Oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Mam nadzieje ze mimo wysokich wymagań oraz skromnego budżetu uda mi się takie auto wybrać. Jeśli w czymś się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Będę zobowiązany. Liczę na miłą dyskusję, pozdrawiam
![Uśmiechnięty :-)]()