Samochód do 15 tyś. zł - maksymalnie 18 lat

09 Mar 2020, 15:36

Witam wszystkich ;)
To mój pierwszy post na forum i dopiero zagłębiam się w temat motoryzacji i jej tajników ^^

Szukam auta do 15 tysięcy, które było z roku 2002 i wyżej.
Myślałem nad Audi A3 8L z 1.8T (słyszałem dużo dobrego, jak i czytałem tutaj na forum dużo opinii o tych silnikach), A4 B6 z tym samym silnikiem (czy kombi czy sedan, to już bez znaczenia), ewentualnie skodzie octavii 1 także z 1.8T, ale tam trochę gorzej z wyposażeniem, a przyznaje, że trochę "wygodna d..a" jestem :P

Podoba mi się też A3 8P, ale z tego co wiem, to jedyne na co mnie stać to 1.6 MPI, a wszyscy narzekają że A3'ja z tym silnikiem po prostu nie jedzie.

Zastanawiają mnie też silniki bez turbiny, bo z tego co czytam, to zmniejsza koszty eksploatacji o koszt ewentualnej regeneracji/wymiany turbiny.

Jakieś inne propozycje samochodów, które byłyby fajne dla adepta motoryzacji? Dobrze by było jakby nie były zbyt drogie w eksploatacji, oraz żeby można się było coś z nich nauczyć (obsługa auto no i jak naprawić coś samemu - choć nie jest to warunek konieczny).

Zdaję się na was, a jak ktoś zarzuci ogłoszeniem to już wgl będę bardzo wdzięczny. :)
Pandeovsky
Nowicjusz

12 Mar 2020, 13:40

Pandeovsky napisał(a):Myślałem nad Audi A3 8L z 1.8T (słyszałem dużo dobrego, jak i czytałem tutaj na forum dużo opinii o tych silnikach), A4 B6 z tym samym silnikiem (czy kombi czy sedan, to już bez znaczenia), ewentualnie skodzie octavii 1 także z 1.8T, ale tam trochę gorzej z wyposażeniem, a przyznaje, że trochę "wygodna d..a" jestem
Silnik fajny, dobrze wyczytałaś :) Jest jeden problem... Samochody z takim silnikiem w dobrym stanie są praktycznie już nie osiągalne. Jednak jak by Ci się udało kupić coś z 1.8T w dobrym stanie to polecam.

Pandeovsky napisał(a):Podoba mi się też A3 8P, ale z tego co wiem, to jedyne na co mnie stać to 1.6 MPI, a wszyscy narzekają że A3'ja z tym silnikiem po prostu nie jedzie.
Hm... a czy to koniecznie musi być samochód z grupy VAG? są przecież jeszcze inne marki które mogą się lepiej sprawdzić. Toyota, Honda itp.

Pandeovsky napisał(a):Jakieś inne propozycje samochodów, które byłyby fajne dla adepta motoryzacji? Dobrze by było jakby nie były zbyt drogie w eksploatacji, oraz żeby można się było coś z nich nauczyć (obsługa auto no i jak naprawić coś samemu - choć nie jest to warunek konieczny).
Rozumiem że najlepszym samochodem jeżeli chodzi o wielkość to będzie jakiś kompakt? Czy dużo robisz km w miesiącu i czy większości jest to jazda po mieście? Czy silniki z mocą mniejszą 100-140KM również wchodzą w grę?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Mar 2020, 14:01

Nie musi to być vag :)
Co do wielkości samochodu rozważam też kombi i sedany. Samochody które podałem po prostu bardzo wpadły mi w oko.

Co do innych samochodów, to Mazda 3 mi się podoba, ale tam podobno problemy z rdza :/
Podoba mi się też Volvo s60, z tego co wiem to silnik 2.4 jest najbardziej sensowny.
Hondy uwielbiam, ale tutaj nie wiem jak z kosztami eksploatacji. Podobno wyższe niż u innych marek :/
Z Hondzin podoba mi się Civic 7 i accordy.

Co do mocy, nie musi mieć 150km+, ale fajnie byłoby żeby dobrze się odpychał.
Patrzyłem na 1.8T bo wiem że silnik legendarny i podatny na mody, a ja za wszystko za co się biorę lubię zmieniać ^^
Wiem też że może to nie zdrowe podejście, robić z samochodu, który ma być daily, swój projekt no ale :P

P.S.
Na samochód mam 15 tysięcy, myślę że +- tysiąc mogę dołożyć, na pakiet startowy 3-4tys mam osobno odłożone, chyba wystarczy :)
Pandeovsky
Nowicjusz

12 Mar 2020, 18:12

Pandeovsky napisał(a):Co do wielkości samochodu rozważam też kombi i sedany. Samochody które podałem po prostu bardzo wpadły mi w oko.

Sedan i kombi to rodzaje nadwozia, nic nie mówią o wielkości auta. Kombi to zarówno skoda fabia II jak i opel insignia a różnicy w długości masz 75 cm

Pandeovsky napisał(a):Podoba mi się też Volvo s60, z tego co wiem to silnik 2.4 jest najbardziej sensowny.

w s60 każdy silnik jest ok

Pandeovsky napisał(a):Z Hondzin podoba mi się Civic 7 i accordy.

civic spoko, na accorda vii budżet szału nie robi a vi nie ma sensu kupować
Ostatnio edytowany przez Invi, 12 Mar 2020, 18:16, edytowano w sumie 1 raz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Mar 2020, 18:13

----------------
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Mar 2020, 18:29

Sedan i kombi to rodzaje nadwozia, nic nie mówią o wielkości auta. Kombi to zarówno skoda fabia II jak i opel insignia a różnicy w długości masz 75 cm

Nie przeraża mnie wielkość np skody octavii w kombi ani A4B6 w kombi, może to daje jakieś wyobrażenie.

Jakieś inne propozycje?
Pandeovsky
Nowicjusz