Samochód do 15tys. chyba CIVIC gen. VI

09 Paź 2007, 18:36

Witam! Chce kupić auto oszczedne, dynamiczne i dosc tanie...przeglądalem sporo i upatrzyłem sobie civica z silnikiem 1,5 vtec. Chciałbym spytac czy nadaje sie on do gazu...czy warto go załozyc? Jak jest z awaryjnoscią. I z jakim max przebiegiem warto jeszcze kupic to autko...no i na co zwracac szczególna uwage przy zakupie :D
oczywiscie inne propozycje równiez mile widziane...w gre wchodzi równiez vectra i a4 lub passat ale audi to zawieszenie passat drogi...a oba nie palą wcale mało :D

ah i jeszcze jedno...jaka instalacja gazowa nadaje sie do tej hondy?
lukaszr89
Nowicjusz

16 Sty 2008, 22:48

Mam podobny dylemat do twojego. Również upatrzyłem sobie "Hanke" 1.5 Vtec. Dzięki jednemu z forumowiczów dowiedziałem się, iż owy silnik spala:

1,5l 114KM

Miasto 8-10l
Trasa: 5-6l
Średnie: 6-7l

Z różnych źródeł dowiedziałem się, iż bardzo realne jest utrzymanie 8l w mieście (nie żyłując go). Jeśli chodzi o gaz to vtec nadaje się ale tylko do gazu sekwencyjnego (niemały koszt instalacji). Jeśli chodzi o awaryjność to praktycznie nie istnieje. Przy zakupie musisz zwrócić uwagę na stan amortyzatorów oraz blacharke czy nie jest zajęta przez rdzę. Civic ma też problemy z odparowaniem szyb ale tylko jeśli nie posiada klimatyzacji. Co do twoich propozycji A4 i "pasek" odpadają ze względu na bardzo kłopotliwe wielowahaczowe przednie zawieszenie. Jest drogie w utrzymaniu. Vectra też nie najlepiej znosi stan polskich dróg. Pozdrawiam. PS. jakbyś się czegoś więcej dowiedział nt. owej civic to również proszę o pomoc.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

17 Sty 2008, 10:31

Honda Civic IV cóż-świetny samochodzik, dobra dynamika i świetny silniczek ;) No problem zaczyna się gdy trzeba duzo jeździć, to trzba trzymać siebie na wodzy, bo faktycznie civik potrafi palić mało, ale trzeba ostrożnie posługiwać się gazem, ale jak się ma taka rakietle pod nogą to wątpię żebyś się ostrożnie z nim posłygiwał i spalanie wzrasta<<<znacznie>>. Ale autko super, i jeśli masz zamiar dużo jeździć to warto zainstalować sekwencyjny gaz.

Audi-faktycznie zawieszenie Audi A4 jest strasznie felerne, nie nadaje się na nasze drogi, ale też można sobie zadać pytanie "To jakie autko nadaje się na polskie drogi?>>>" odpowiedz jest prosta żadne, chyba tylko UŁAZ ;)
Honda ma może wytrzymalsze zawieszenie ale też wkońcu odmówi posłuszenstwa. Silniczki audi palą więcej, ale czy nie myślałeś może o silniku diesla np:1.9TDi
Podobnie jest z passatem....bo to prawie to samo ;)

Ja mimo sympati do hondy, bym się jeszcze zastawnowił co wybrać ;)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

17 Sty 2008, 23:01

Rozumiem ze korci i wiadomo ze od czasu do czasu mozna przycisnac ale przy naszych korkach troche ciezko z tym. Pozatym czy przesledziles moze ceny czesci i napraw przedniego zawieszenie w a4/passacie? wiesz moze co ile trzeba to wymieniac?? Pozatym nie chodzi tylko o zawieszenie. Honda jest duzo mniej awaryjna i praktycznie dlugowieczna. Choc faktycznie warto rozwazyc kazda opcje ale wg mnie Honda wygrywa bardzo wyraznie. Pozdrawiam
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Sty 2008, 10:02

Powiem ze audi i passat mechanicznie jeżeli chodzi o silnik też są bardzo długowieczne, i awarie zdażaja się niezwykle żadko ;)
Jeśli chodzi o te zawieszenie, które jest skomplikowane to nie wiem jakie są koszty eksploatacyjne, związane z wymianą, ale podejrzewam ze na sredim poziome, napewni tańsze niz u HONDY. Bo powiedzmy szczeze ze cześci najdrozesze ma honda, tyle tylko ze sie bardzo, bardzo żadko psuje.....ale konkurenci sa tuż za nią.

Osobiście wybrał bym niemiecka technologia ;)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

18 Sty 2008, 11:51

Wujek ma a3 1.6 z 97r wiem ze to nie a4 aczkolwiek bardzo zblizona. Irytujace jest to, ze srednio co 3-4 miesiace auto sie psuje :| pozatym we wnetrzu a to jakis plastik odpada a to łuszczy sie plastik na desce rozdzielczej... stracilem wiare w dobre spasowanie audi... szczerze widzialem duzo a4/passatow w srodku z lat 98-99 i byly dosc zniszczone ;/ przy mojej wielkiej sympatii dla koncernu VW/Audi troche to nadszarpnelo moja wiare w niezawodnosc i klase tych aut. Ale jezeli sie trafi naprawde zadbany egzemplarz to warto sie zainteresowac. Ja nadal obstaje za Civiciem :) PS. komplet wahaczy na przód do passata/a4 na jedną stronę (np. prawą) na allegro kosztuje ok 500zl. W ASO ok 2000zl. Do tego nalezy doliczyc oczywiscie robocizne.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda silniki K20 / K24
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 do 2,4 litra. Zalety: relatywnie duża moc. Wyprodukowane przez Hondę motory K20 / K24 zasłynęły dzięki systemowi zmiennych faz rozrządu VTEC i do tej pory mają zwolenników ...

18 Sty 2008, 16:31

Honda Civic VI generacji to swietny samochód,kiedy trzeba to przewiezie rodzinke,innym razem jest jak rajdówka gdy ruszasz spod swiateł i widzisz ze z tyłu zostaje BMW hehe.Cześci nie są tanie ale rzadko sie cos psuje.Rdza dotyczy raczej starszą generacje chociaz dgy jest zadbany to i tamten niezle sie trzyma.Niskie spalanie nawet jak sie od czasu do czasu przycisnie to wychodzi 8l,z łatwoscią mozna uzyskac 6l.
Świetnie trzyma sie drogi.
Ja mam passata b5 1.9 TDI i slyszałem ze przednie zawieszenie nie jest najlepiej skonstruowane ale jezdze po polskim serze juz prawie rok i nie ma zadnych luzów.To juz jest samochód duzo wiekszy od Hondzi a szczególnie jesli jest to kombi.Niestety nie znajdziesz za 15tys passka a juz napweno nie diesla.Moze sie trafic 1.8(125KM) albo 1.8T(150KM) to jest dopiero rakieta!Audi nie kupuj bo wiecej stracisz na wartosci niz na VW albo Hondzie i ogólnie A4 sa bardziej awaryjne niz passaty a przeciez to prawie to samo hehe.
Poszukaj zadbanego Civica a bedziesz smigał długie lata :lol:
passek b5
Początkujący