Samochód do 15tys: Passat B5 1.6, Carisma 1.6 czy Golf IV?

30 Cze 2009, 10:28

Interesuje mnie kupno samochodu do 15 tysięcy, który z niżej wymienionych aut wybrać:

1. Carisma z silnikami: 1.6 i 16V (103KM) lub 1.8 16V (116KM) a potem przeróbka jej na gaz sekwencyjny
2. Golfa IV 1.4 benzyna -> przerobienie na gaz,
3. passata B5 1.6 benzyna -> przerobienie na gaz,

Może któryś z panów miał w swojej karierze kierowcy wymienione samochody i mógłby się wypowiedzieć na ten temat? Jakie są koszty utrzymania, spalanie gaz/benzyna, awaryjność?

ps. Warto kupować samochod z zainstalowanym już gazem? sporo ogłoszeń motoryzacyjnych dotyczy aut z zainstalowanym gazem.

Jeśli miałby ktoś z Państwa jakiś inną propozycję auta, to również zapraszam do dyskusji :)
ison
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

30 Cze 2009, 18:43

Na pewno nie kupuj Golfa 1,4 bo muł i pali jak smok. Ja bym już nic innego jak Diesel nie kupił...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

30 Cze 2009, 21:49

Kubuch napisał(a):Na pewno nie kupuj Golfa 1,4 bo muł i pali jak smok. Ja bym już nic innego jak Diesel nie kupił...
ale gaz to tak zgadzam się ja bym wybierał diesla mało pali oczywiście ja proponuje taki silniczek 1.9 SDI (68 KM) spalanie w granicach w mieście 6,2 trochę drosze4 śa te samochody z tym silnikiem ale warto nie baw się z gazem
maciek vw
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

30 Cze 2009, 22:22

warto kupić benzynę i zamontować gaz,

golfa IV 1.4 odpuść tak samo passata z silnikiem 1.6 te silniki wogóle nie jadą w tych samochodach palą jak smoki a wogóle ten 1.4 jest nieudany, kolizje rozrządu, zamarzające odmy w zimie to codzienność
andrewb25

30 Cze 2009, 23:56

ison napisał(a):Interesuje mnie kupno samochodu do 15 tysięcy, który z niżej wymienionych aut wybrać:

1. Carisma z silnikami: 1.6 i 16V (103KM) lub 1.8 16V (116KM) a potem przeróbka jej na gaz sekwencyjny
2. Golfa IV 1.4 benzyna -> przerobienie na gaz,
3. passata B5 1.6 benzyna -> przerobienie na gaz,

Może któryś z panów miał w swojej karierze kierowcy wymienione samochody i mógłby się wypowiedzieć na ten temat? Jakie są koszty utrzymania, spalanie gaz/benzyna, awaryjność?

ps. Warto kupować samochod z zainstalowanym już gazem? sporo ogłoszeń motoryzacyjnych dotyczy aut z zainstalowanym gazem.

Jeśli miałby ktoś z Państwa jakiś inną propozycję auta, to również zapraszam do dyskusji :)
kolego ,benzyniak musi byc conajmniej 2.0 bo inaczej to kosiarka -a mega spalanie 2.0 to bujda z babskich poradników-a ekonomi to się szuka w dieslu tdi
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg