Samochód do 16 tyś. 2+1

06 Cze 2016, 09:06

Witam,

Poszukuję ponownie samochodu dla rodziny 2+1.
Skłaniam się do benzyniaka + GAZ więc silnik min. 1.8 najlepiej 2.0 (większych bym niechciał ze względu na większe opłaty)
Przeznaczam na samochód ~16tyś. + założenie GAZU i pakiet startowy.
Jeśli znajdzie się coś fajnego tańszego tym lepiej dla mnie.
Chciałbym sedana lub hatchbacka 4/5 drzwi w miarę dobrze wyposażonego, dobrze zbierającego się nie muła i taniego w eksploatacji łącznie z częściami.
Obszar poszukiwań : Mazowieckie lub dalej jeśli będzie tego warty
Przeszukałem wszystkie największe portale i pytanie teraz do użytkowników lub wiedzących coś na temat konkretnych jednostek:

Saab 9-3 1.8T lub 2.0T - manual czy automat ? miałem już 4 samochody wszystkie w manualu, ale stanie w wielkim mieście w korkach już mnie zaczyna denerwować. Jakie wasze doświadczenia z tym samochodem ? opinie są różne na internecie.

Kia Cerato 2.0 - miałem diesla (jak za te pieniądze lepszego wyposażenia nie znalazłem) 2.0crdi ale sprzedałem bo palił mi 10/100 ON w mieście w korkach to był błąd.

Opel Astra H 1.8, 2.0 - Fajnie wyglądają nie miałem z nimi jeszcze do czynienia, opinie średnie na internecie.

Volvo s60 2.4 - Tutaj silnik duży ale komfort jazdy jest, kolega ma i poleca mi.
Części drogie :/

Może coś innego ?

W ciągu roku przejeżdżam ~15.000 km głównie miasto.

Pozdrawiam
luk7
Nowicjusz

06 Cze 2016, 21:02

Serio nikt się nie wypowie ?
luk7
Nowicjusz

07 Cze 2016, 10:11

saab - 1.8T, 2.0t, 2.0T to ten sam silnik, różny jest osprzęt np. inne turbo w 2.0T. Samochód jest ok, ale ma jedną podstawową wadę - plastiki w środku. Musisz sprawdzić sam, ale bardzo słabo to wygląda w stosunku do ceny samochodu. Na 2.0T 16k może być niewystarczające
volvo też ok. 2.4/140 były też z fabrycznym LPG, duży, wygodny samochód

Co do astry czy cerato się nie wypowiem.
Możesz też zerknąć na focusa II/ volvo s40 - bliźniacze konstrukcje
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak spać podczas wyprawy samochodowej?
    Wyjazdowe pomysły na nocleg to prawdziwa karuzela. Do dyspozycji mamy kempingi, agroturystykę, hotele i… własne samochody. Oto kilka sposobów, jak urządzić się z noclegiem i które rozwiązanie może być ...