Samochód do 18-20 tys.

21 Wrz 2012, 17:24

Witam. Przymierzam się do zakupu samochodu który będzie jak najmniej awaryjny i w miarę komfortowy w tej kwocie. Liczę najbardziej na niezawodność ponieważ mam zamiar co jakiś czas pokonywać drogę UK-PL i PL-UK. No i oczywiście chcę aby to był diesel.
Wcześniej miałem tylko jeden samochód przez 3 lata a było to audi 80 B3 1.8. Ze względu na to że dobrze jeździło mi się tym samochodem chciałem pozostać przy marce i zastanawiałem się nad audi A3 1.9 tdi rocznik między 2001-2003 wersja po lifcie.
Lecz ostatnio oglądając "zakup kontrolowany" w tvn turbo zobaczyłem dwa samochody które mnie zaciekawiły i były również w moim budżecie a mianowicie chodzi o:

- Fiata grande punto (najlepiej 1.9 JTD bo wersja 1.4 trochę mało mocy)
- Nissan Almera N16 (silnik 2.2 którego zaletą jest rozrząd na łańcuszku)

Nie mam pojęcia na temat awaryjności ani komforcie tych dwóch wymienionych bo na temat Audi A3 mam jakieś pojęcie bo ma je mój znajomy i wiem że to fajne auto.
Do fiata i nissana nigdy nie miałem przekonania może ze względu na to że jedyny fiat z jakim miałem styczność był "maluch" a z nissanem nie miałem styczności wcale. Z drugiej strony przemawia ich świeżość rocznikowa.
A więc czy warto wogóle zawracać sobie głowę fiatem lub nissanem czy lepiej pozostać przy audi które przynajmniej znam i mam sentyment do tych kółeczek :wink: Pozdrawiam
ramzes11
Nowicjusz

Miejscowość: Piotrków tryb.

25 Wrz 2012, 18:16

i jak pomoże ktoś? bardzo proszę...
ramzes11
Nowicjusz

25 Wrz 2012, 19:11

Co do punto,to bardzo dobre auto,praktyczne,mało awaryjne,miejsca w srodku jest chyba nawet więcej niż w a3.
A3 też jest dobrą propozycją jednak punto będzie młodsze ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

25 Wrz 2012, 19:28

Sam jestem posiadaczem Audi A3 2002 1,9 TDi 131KM w automacie i muszę powiedzieć, że za te pieniądze, to samochód na prawdę godny polecenia. Mam bardzo bogatą wersję wyposażenia, łącznie z oryginalnym navi, systemem bose, dużym komputerem pokładowym itp i uważam że wśród kompaktów jest to najlepszy samochód. Awaryjność jest niska, części zamienne nie są drogie. Na Twoim miejscu wybrałbym zdecydowanie Audi, pomimo, że będzie te 2 - 3 lata starsze od modeli które wymieniłeś. Grande Punto jeździłem kilka razy, nie jest zły, ale jakoś wykonania materiałów wewnątrz w porównaniu z Audi to przepaść. Co do nissana nie mam zdania, gdyż nigdy nie miałem z tym modelem styczności.
Śmieję się z posiadaczy VW Golfów IV, gdy mówią, że Audi A3 i VW Golf to ten sam samochód. Audi jest zdecydowanie bardziej komfortowe, luksusowe, i lepiej wykonane.
Polecam Audi w 100%, szczególnie jeżeli myślisz jeździć w długie trasy.

Tak na marginesie, wystawiłem swojego do sprzedaży, gdyż chcę wymienić na coś nowszego. Jeżeli jesteś zainteresowany to pisz. Często bywam w Piotrkowie Tryb - mam tam dziewczynę.
fisz
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 11 2011
Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Wrz 2012, 15:40

fisz gdyby nie automat to byłbym zainteresowany a tak to odpada.
Najbardziej właśnie pasuje mi a3 tyle że chciałbym usłyszeć jakieś inne opinie na temat innych samochodów bo każdy kogo znam był zadowolony ze swojego audi więc na temat temat tego auta znam opinie.
A co powiecie o BMW e46 320D? diesel wydaje się bardzo ciekawy ale znowu nie mam przekonanai do BWM bo boję się o awaryjność.
ramzes11
Nowicjusz

26 Wrz 2012, 20:09

Zobacz Astre H bardzo dobre auto z silnikiem 19 CDTI 150KM najlepszy silnik bedzie smigal az milo
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VERVA Street Racing - Top Gear Live / relacja
    VERVA Street Racing wraz z polskim debiutem jednego z najpopularniejszych spektakli motoryzacyjnych na świecie Top Gear Live zelektryzowała niemal 60 tys. zgromadzonych na Stadionie Narodowym w Warszawie. Brytyjski show jeszcze ...
    Lipcowe burze – uwaga na gwałtowne opady!
    Podczas burzy wielu kierowców najbardziej obawia się piorunów, ale skutkiem nawałnicy jest również zwiększone ryzyko poślizgu. Niebezpieczny jest zwłaszcza początek opadów, gdy woda łączy się z ...

26 Wrz 2012, 20:33

kon146 no tyle żeby znaleźć ten model z tym silnikiem z moim budżetem to ciężka sprawa.
ramzes11
Nowicjusz

27 Wrz 2012, 17:43

Zawsze możesz znaleźć słabszy motor np 19 CDTI 120Km lub nawet cos z 17 CDTI
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Wrz 2012, 17:51

1.7 125KM petarda pod maska, zbiera się naprawdę dobrze.
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

27 Wrz 2012, 18:01

Ten 1.7 125 KM też ciężka sprawa. Ale ta astra za bardzo z wyglądu mi nie podchodzi co innego w wersji GTC. Nad tą bym się nie zastanawiał no ale żeby tą wersje znaleźć w dobrym stanie za takie pieniądze to mało prawdopodobne chyba.
A jakieś opinie na temat tego BMW o którym wspominałem?
ramzes11
Nowicjusz

27 Wrz 2012, 18:09

e46 różne ma opinie, a może Ci polecę coś takiego chociaż połowa zaraz mnie oczerni, iż pękają głowice : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . Ja podaje w 2.0 TDI bo wiem co ten silnik potrafi (bajka w mojej opinii) , 1.9TDI 105KM też daje rade, jednak do wyprzedzania zbiera się mozolnie... Obejrzyj sobie, jeżeli nie to szukamy dalej :)
Desire
Początkujący

27 Wrz 2012, 18:17

Niestety ale ten seat wcale mi się nie podoba ;) więc odpada. Narazie główni faworyci to A3, BMW i Astra. Gdybym znalazł Astre w wersji GTC z moimi możliwościami finansowymi to na pewno by wygrała.
ramzes11
Nowicjusz

27 Wrz 2012, 18:21

Każdy ma swoje gusta, to zrozumiałe. Są fanatycy Opla/Seata/BMW itp. Teraz duzo ludzi np. jeździ owym autem: [link do oferty na Allegro wygasł]. Jednak też bym wolał jakąś astre w GTC np. [link do oferty na Allegro wygasł] tylko te 3 drzwi...
Desire
Początkujący

27 Wrz 2012, 18:37

Trzy drzwi mi nie przeszkadzają bo rodziny jak narazie nie zakładam a auto ma być dla mnie. Pozostaje kwestia ceny i tego jak jest z awaryjnością danego pojazdu nie zapominając o tym czy będzie mi się podobał czy nie ;) ta mazda też wydaje się ciekawa ale nie wiem jak japonczyki się sprawują bo poza Mitsubishi Eclipse kolegi nie miałem do czynienia z innymi samochodami z japonii. A Eclipse to już trochę inny typ.
ramzes11
Nowicjusz

27 Wrz 2012, 19:05

Patrz też pod kontem późniejszej sprzedaży ;)
Desire
Początkujący