Samochód do 18-20 tysięcy

28 Maj 2009, 14:59

witam! problem jest następujący: mam 19 lat i przymierzam się do kupna pierwszego samochodu. górną granicą cenową jest ok 18 tys zł (chciałbym zamknąć się w 20 tysiącach razem z ubezpieczeniem), ale w przypadku interesujacej oferty byłbym w stanie wykrzesać te brakujące 2 tys. Kryteria którymi będę się kierował przy wyborze:
rocznik: 1999 wzwyż, optimum byłby 2000-2002.
klasa: przede wszystkim szukam spośród kompaktów w hatchbacku, sedan ewentualnie też wchodzi w grę, natomiast nie chciałbym kombi.
silnik- preferowałbym diesla, aczkolwiek benzyna tez wchodzi w grę, auto bedzie robic max 15 tys. rocznie, więc nie sądze aby oszczędności na dieslu były aż tak duże, bardzo niskie spalanie nie jest dla mnie priorytetem, choć oczywiscie nie chciałbym też 'smoka'.
moc- szukam silnika w okolicach 90-115 koni, powinien być on żwawy, ale w granicach rozsądku, optimum wydają mi się silniki 100-konne.
serwisowanie - wolałbym raczej marki powszechnie uznawane za solidne, ważna jest dla mnie dość mała usterkowość i przystępne ceny części, auto ma posłużyć kilka lat.
design nie gra wiekszej roli.

Dotychczas zastanawiałem się nad następującymi modelami:
1.nissan almera (benzyny 1.5 - 98KM, bądź 1.8 114 KM) - odstrasza mnie tu opinia o łatwym rdzewieniu auta.
2. skoda (fabia 1.9 tdi 101 km, bądź octavia 90-110 km)
3. opel astra (benzyna 1.6, bądź 1.7 diesel oba po 101 km)

co myślicie o powyższych modelach ? czy macie moze jakieś inne propozycje?
będę wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie!

pozdrawiam, Marek
aha, zapomnialem wspomnieć ze w gre wchodzą tylko 4/5 drzwiówki :)
merol777
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

28 Maj 2009, 15:05

Wszystkie niezłe, dorzuciłbym Forda Focus-a, sam właśnie kupiłem miesiąc temu 17.9k + 2.2k w niego trzeba było włożyć (rozrząd, obudowa termostatu, napinacz paska, podszybie, czujnik prędkości, akumulator i opony letnie), 2004r, 150kkm przebiegu, 1.6 benzyna 100koni, serwisowany w ASO, poflotowy. A szukałem też m.in. Astry (oglądałem 2 almery ale nie podobały mi się w sumie, ale były to 2.2 diesle).

Co do diesel vs benzyna pytanie jest czy będziesz jeździł głównie krótkie dystanse (po parę kilometrów), jeśli tak to wiecznie niedogrzany diesel może być złym pomysłem.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

28 Maj 2009, 16:11

Civic w benzynie
Joter
Aktywny