Samochód do 2-2,5 tys. Jaki, czy warto i inne ;)

02 Lis 2015, 15:47

Witajcie!

Prawo jazdy mam już od dłuższego czasu, ale nie mam zbytnio okazji pojeździć, a samochód potrzeby jest coraz bardziej. Dlatego też zdecydowałem się na zakup własnego samochodu,

Problem w tym, że jako student, pieniędzy u mnie tyle, co pracy dla ludzi z moim wykształceniem. Więc szukam samochodu w cenie roweru. Nieważny jest dla mnie wygląd, komfort jazdy, dynamika i tak dalej... Liczy się cena, dlatego potrzebuję samochodu, który będzie spełniał cztery zasady:

- tani w zakupie
- tani w eksploatacji (gaz)
- tani w naprawach
- tani w ubezpieczeniu (mały silnik)

Wiem, że przy tej cenie nie warto sugerować się konkretnym modelem, jednak chcę wiedzieć, co najlepiej opłaca się kupić, żeby nie autko nie spędzało więcej czasu w warsztacie niż w trasie. Na razie sensownie wyglądają dla mnie Matiz i Corsa.

Chciałbym prosić Was o rady dotyczące tego, co warto kupić i ewentualne ocenianie ogłoszeń, które wrzucę pod kątem tego, czy warto dzwonić i oglądać dane auto, czy lepiej od razu odpuścić.

Nadmienię, że jestem z Krakowa, więc szukam ofert głównie stąd, bo zależy mi na tym, żeby było blisko i żeby można było podjechać z autem do mechanika przed zakupem.

Liczę mocno na Waszą pomoc i rady dla kompletnego nowicjusza w temacie aut, który wreszcie chce mieć własne auto, nawet jeśli będzie tej decyzji żałował :)
JerryLee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 09 2013
Auto: Brak

02 Lis 2015, 15:55

JerryLee napisał(a):Na razie sensownie wyglądają dla mnie Matiz i Corsa.

Matiz to puszka a nie samochód ale skoro takie coś ci wystarczy to mechanicznie okey, corsa minimum 1,4 i będzie okey uwaga na rudą.
[link do oferty na Olx wygasł] szkoda że zdjęcia na mokro :x
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Lis 2015, 16:02

Dzięki za odpowiedź! Do tej pory moim środkiem transportu był rower, więc myślę, że Matiz i tak wypada lepiej w kwestii komfortu ;)

Ten Citroen bardzo ładny. Tylko butlę trzeba wymienić, a to już dodatkowy koszt, A jak z częściami do tego typu aut? Bo słyszałem, że francuskie auta są drogie w przypadku napraw.
JerryLee
Nowicjusz

02 Lis 2015, 17:08

[link do oferty na Allegro wygasł]
Paweł83
Początkujący

02 Lis 2015, 21:48

Astra warte obejrzenia,co prawda widać początki rdzy ale czego wymagać od auta w tym budżecie..

zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Lis 2015, 14:11

Samochody wymienione przez Ciebie mają sporo dodatkowego wyposażenia, jak na tak tanie modele. I zastanawiam się właśnie, jak jest z dodatkowym wyposażeniem w tak tanich autach? Czy więcej elektryki nie grozi tym, że naprawy będą droższe? Bo takie rzeczy ponoć często się psują.

No i jak jest z rudą. Kiedy nie powinna przeszkadzać, a kiedy wyklucza samochód z zakupu? Dopóki nie łapie progów i podwozia to nie powinienem się przejmować?
JerryLee
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

04 Lis 2015, 21:31

Co masz na myśli mówiąc dodatkowe wyposażenie? Z elektryką bywa różnie ale są modele w których nie sprawia problemów.
Co do rdzy to progi zawsze można wymienić natomiast jeśli podłoga jest już poważnie zaatakowana to odpuść.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2015, 15:30

[link do Gumtree wygasł]
Co sądzicie o takim aucie? Nie za tani, jak na lanosa? Od strony kierowcy chyba inne drzwi z tył niż z przodu - musiał być tłuczony. Warto dzwonić, czy dać sobie spokój?

Jest ktoś w stanie, przynajmniej orientacyjnie, stwierdzić, ile musiałbym zapłacić za ubezpieczenie w Krakowie, biorąc pod uwagę, że współwłaścicielem zrobiłbym kogoś ze zniżkami 60%, a ja sam mam wszystkie możliwe zwyżki ze względu na krótki staż prawa jazdy i młody wiek?
JerryLee
Nowicjusz

07 Lis 2015, 15:38

Nie warto gdyż jest tak jak mówisz odcieniowy i za tani jak na rocznik. Nic dobrego z tego raczej nie będzie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Lis 2015, 15:45

Za te pieniądze nie będzie nic dobrego.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2015, 15:50

Niewiem czy kombi Ci pasuje ale tu masz nawet niezłą Astre z długim przeglądem i OC.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2015, 16:21

Dzięki, ale kombi odpada - to auto tylko dla mnie, szukam jak najtańszego i najmniejszego.

Dzięki Panowie za szybką odpowiedź. Niepotrzebnie nie dzwoniłem. Codziennie przeglądam oferty, jak coś jeszcze znajdę to tu wrzucę :)
JerryLee
Nowicjusz

18 Lis 2015, 14:21

Dwa samochody, co sądzicie?

Corsa może być trochę niepewna, bo sprowadzana. W tej cenie to chyba zbyt atrakcyjnie wygląda, jak myślicie?
A z kolei Uno widać, że zadbane, ale jak na 23 letniego fiata 3 tysiące to chyba jednak zbyt wygórowana cena. To już chyba lepiej mieć za to matiza - młodszego, tańszego w utrzymaniu. Ten fiat uno wg mnie byłby fajny, ale za max 2 tysiące. Jak myślicie? I jak w ogóle sprawują się te Una?
JerryLee
Nowicjusz

18 Lis 2015, 14:45

Ładne to uno :shock: ten silnik fajnie daje radę z tym autem
Corsa nie 1.2 . Miałem identyczną tylko bez LPG - tragedia
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

18 Lis 2015, 15:01

Czyli co, Corsa z silnikiem 1.0 lub 1.4? A nie sądzisz, że to uno nieco za drogie?
JerryLee
Nowicjusz