Samochód do 20-25 tysięcy

04 Lip 2015, 00:13

Witam,
piszę tutaj po raz enty... najpierw chciałem samochód za około 10 tysięcy, potem za 30, teraz wychodzi mi, że najlepiej za 20, jeśli bardzo warto to 25 tysięcy. Byłem bardzo mocno nastawiony na Astrę III GTC, jednak zrezygnowałem ze względu na niepraktyczność samochodu. Po mieście raczej jeździł nie będę, więc może diesel też byłby sensowny, nie mniej przebiegi max 10k rocznie raczej powinny sugerować benzynę/LPG. W chwili obecnej rozpatruję wszystkie samochody jeśli chodzi o nadwozie - grunt, żeby byłby 4/5 drzwiowe. Zrezygnowałem też z Mazdy 6, ponieważ kwestia rudej w tym aucie jest na tyle problematyczna, że nie warto ryzykować.
Moje typy to:
- Fiat Bravo II 1.4 90 (zdaję sobie sprawę, że niezbyt jedzie, ale trudno...), w konfiguracji/wyposażeniu sport - taki mi się po prostu podoba
- Opel Vectra GTS pewnie z silnikiem 1.8 122
- BMW E46
- Kia Ceed kombi
Co do Ceed'a - jest w ogóle możliwość dostania go w cenie do 25000 uwzględniającej wszystkie opłaty oraz pakiet startowy? Wygląda świetnie, kombi więc pakowne, stosunkowo młody rocznik - co sądzicie?
Pytanie w sumie do @Dzida bo ma Lexusa IS200 - jak pakowny jest ten bagażnik? Bo z tego co widziałem to taki sobie chyba. A też biorę Lexusa pod uwagę.
Poniżej podrzucę kilka linków:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tomo_2
Początkujący

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Tomaszów Lubelski
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.8 125KM 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

04 Lip 2015, 09:58

Jeśli lexus Ci się podoba to zerknij na Accorda 7 gen. Bezawaryjne wozidełko :mrgreen: Za 25k znajdziesz ogarnięty egzemplarz ;)
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

04 Lip 2015, 10:01

Co do bagażnika, to dwie osoby wejdą :mrgreen: A tak naprawdę, to szału nie ma, bo wychodzi coś ponad 400l. Napęd na tył zabiera miejsce. Jednak w porównaniu do konkurencji z tego segmentu, czyli BMW e46 oraz Audi A4 jest podobnie. Tych samochodów nie kupuje się dla bagażnika o czym świadczy w Lexie to, że tylna kanapa się nawet nie składa i jedynie mamy rękaw na narty.
SportCross (kombi) ma jeszcze mniej ustawny bagażnik, bo ma próg w bagażniku ale kanapa się już składa.
Plusem bagażnika jest dobre wygłuszenie, które sam już miałem okazje ściągać przy okazji montażu podświetlenia LED tablicy rej. (homologowanego), więc jak dasz głośniej radio to nie będzie tylna klapa brzęczała.
Co do klapy SportCross ma aluminiową, więc zwykłym czujnikiem nie sprawdzisz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

04 Lip 2015, 10:51

Z Accordem problem polega na tym, że nie dostanę go do 25k ze wszystkim tj. z pakietem startowym i OC (nie mam zniżek) - sam samochód bardzo mi się podoba, ale po prostu nie w tych kwotach (z tego co widziałem).
Dzięki Dzida za opinie. A mógłby ktoś powiedzieć jak przestawiają się koszty nabycia Ceed'a w kombiaku?
Tomo_2
Początkujący

04 Lip 2015, 10:58

Cee'dy startują średnio od 20tys. Przeważają auta z silnikiem 1,4 ale wg mnie warto poszukać i skupić się na 1,6. Pali podobnie, a jeździ trochę lepiej. Ojciec ma go w ix20 i średnio wychodzi z 7l/100km. W dodatku lubi LPG, z którym różnie jest w 1,4. 1,4 były też oferowane z fabrycznym gazem i miały wzmacniane gniazda zaworowe.
W tej cenie tylko przedlifty. Szukaj aut w kolorze metalicznym i nie czerwonym, bo pastelowe miały cienki lakier i pojawiała się rdza pod uszczelkami w autach z Korei, a w czerwonych łuszczył się bezbarwny lakier. W koreańskich Cee'dach hałasowały też odboje amortyzatorów i kolumny kierownicze. Czasem padają jakieś łączniki w zawieszeniu i zawiesza się radio.
Ogólnie koszty serwisowania nie są wysokie, a samo auto trwałe z każdym silnikiem.
Z wad to to, że nie jest to demon prędkości ale i tak miękki zawias i gumowaty układ kierowniczy (jak to elektryczny) nie zachęca do takiej jazdy.

Części do koreańców są śmiesznie tanie. Kiedyś kupiłem sprzęgło kompletne do Accenta MADE IN KOREA na pierwszy montaż za... 240zł
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Lip 2015, 15:40

Nie no zależy mi, żeby dał radę pojechać tak te przepisowe 140 na autostradzie i przy okazji, żeby wir w baku się nie zrobił:P
Tomo_2
Początkujący

04 Lip 2015, 18:12

Ja bym się zdecydował na Mazdę 6, bo w tym budżecie znajdziesz zadbaną i zabezpieczysz przed korozją. Najlepszy silnik to 2.0.
Ewentualnie Citroen C5 II 2.0, Renault Laguna IIFL 2.0, Hyundai Sonata 2.4, Opel Vectra C 2.0T.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Lip 2015, 13:29

A co powiecie o Ceed w dieslu? Wersje 1.6 z tego co czytałem na mojaceed.pl nie mają koła dwumasowego, więc eksploatacja powinna być tańsza.
Dostałem również ofertę zakupu Opla Vectry C 1.9 150KM - od znajomego mojego przyjaciela. Ktoś wie coś na temat tego silnika? Przyznam się szczerze, że trochę się boję tej vectry ze względu na to, że diesel itd. W przypadku Ceed'a nie jestem pewien, ale jeśli nie ma tam dwumasy to chyba jest to jedna z bardziej kosztownych części, której nie będę musiał serwisować? Wątpię, aby moje przebiegi roczne przekraczały 10 000 km, przynajmniej na początku.
@Ossy - w przypadku mazdy mówimy o wersji przedliftowej?
Tomo_2
Początkujący

12 Lip 2015, 22:28

Co powiecie o tych samochodach:
a) Fiat Bravo
[link do oferty na Allegro wygasł] - proszę o wypowiedź w kwestii tego bo też jestem nim bardzo zainteresowany
KIA:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ta mnie najbardziej kusi
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - warto w ogóle się nią interesować?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - to też warto rozważenia?
Tomo_2
Początkujący

13 Lip 2015, 13:11

Kia
1. wygląda ok ale nie było takiego silnika (moc)
2. też wygląda ok tylko czy nie użytkowany był flotowo?
3. trochę tania jak na diesla z takim małym przebiegiem ale zobaczyć nie zaszkodzi
4. coś mi w niej nie pasuje
5. za tania
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Wrz 2015, 14:39

Dzięki stokrotne za pomoc w tym i w innych moich tematach odnośnie zakupu samochodu. Stanęło na Astrze G 1.8 125KM Hatchback w wersji Elegance. Na razie przejechane tym tyle co nic bo około 500km, ale jestem zadowolony i z dynamiki samochodu i ogólnie z niego :)
Tomo_2
Początkujący

27 Wrz 2015, 14:59

Załóż temat w dziale samochody ktore pomogliśmy kupic i sie pochwal zdjęciami. Szerokości
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra