Samochód do 20 tyś ( może nieco więcej)

09 Kwi 2018, 22:54

Ja powiem tak, nie ma się co ośmieszać, przewidywalność co do awarii to jest książka serwisowa i ścieżka zdrowia.
Nie chce być złośliwy ale trzy przypadkowe 20letnie GS-y wzięte na ściezkę SKP i trzy przypadkowe 10 letnie Passaty TDI i wtedy zobaczymy co jest lepsze.
Niestety znaczek + wyimaginowane jakieś wizje kogoś nie zmienią rzeczywistości, to już stare strucle, swoje przejechały i albo wkład jest od razu spory albo z czasem.
Nie ma aut 20 letnich bez wkładu i to takiej klasy i tyle w temacie.
Dla mnie po prostu jesteście zaślepieni znaczkiem i to widać.

Czy Audi czy BMW czy Lexus, wszystko może być zdrowe i fajne jak będzie z dobrego źródła i wszystko może być kichą i skarbonką i tyle.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

09 Kwi 2018, 23:07

Pionek Ty nawet nie starasz się zrozumieć o co biega...jesteś tak zatwardziały że nie trafiają do Ciebie praktycznie żadne argumenty. Nie ważne czy to są odczucia indywidualne kierowcy czy wymagania techniczne...a wszystko opiera się na jednym doświadczeniach z punktu widzenia użytkownika tylko marek niemieckich. Nawet ja niby to miłośnik lexa potrafię rzetelnie sprawdzić konkurencje bo planuje kupić auto i będzie to pewnie audi z możliwością podmiany na vw...i to będzie już moje czwarte audi...które posiada cechy jakie żaden lex nie posiada :ok:
Dlatego nie powtarzaj mi głupot że ktoś jest czymś zaślepiony jak potrafi rzeczowo coś udowodnić.
Więc powtórzę Ci ... mogę Ci sprzedać jednego ze swoich lexów rozpiszę Ci 90% możliwych awarii na następne 200tyś.km.ba nawet mogę pomóc Ci przy serwisie w warsztacie u mojego kolegi :ok:
P.s.
Jednemu forumowiczowi od nas z forum rozpisałem zakup gs-a v8 (może go opisze )to zapytasz się co się nie sprawdziło z przewidzianych awarii albo czy nie sprawdziło się opisywane przeze mnie i wyśmiewane przez innych spalanie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

10 Kwi 2018, 11:28

Pionek - my porównujemy GS-a do A6, o które pytał autor i ewentualnie e39! Co robi Passat w Twoim wywodzie?

szybki napisał(a):Jednemu forumowiczowi od nas z forum rozpisałem zakup gs-a v8 (może go opisze )

podeślij mi PV z tym opisem albo zrób ogólny, bo mi się może przyda :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

10 Kwi 2018, 14:06

szybki napisał(a):Jednemu forumowiczowi od nas z forum rozpisałem zakup gs-a v8 (może go opisze )

też bym poprosił o to na PV albo może tutaj ?:)

zacząłem rozmyślać nad GS300 ze względu na wyposażenie i wnętrze ale z zewnątrz trochę mi się nie podoba.Mały bagażnik i siedzenia nie są z tyłu składane..Z drugiej strony jestem ciekaw jak duże są różnice między utrzymaniem 4.2 a 2.8 bo zaczynam się obawiać że naprawy mnie zniszczą.. Jakbym już coś naprawiał w aucie to na pewno nie po taniości bo chciałbym aby autko mi służyło na lata zwłaszcza że c5 to ostatnie (moim zdaniem) auto projektowane przez inżynierów a nie bankowców czy ekonomistów.
Wujaarek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2011
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Nie mam

10 Kwi 2018, 14:13

Taak, zdecydowanie porównujecie do A6 albo BMW e39, tylko w sposób stereotypowy, pisząc o usterkach które miały miejsce 15 lat temu a nie po 20 latach.
Koniec dyskusji, nie mój biznes, natomiast autorowi proponuje różne auta kupić, pooglądać, posprawdzać a nie iść koniecznie w Lexusa bo dwóch zapaleńców go polecało :ok:

Po 20 latach najlepsze samochód to taki który był na bieżąco serwisowany i porównywać można konkretne egzemplarze a nie opowieści jak z wikipedii.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150

10 Kwi 2018, 15:31

Tu raczej chodzi o to, że Lexus GS jest zbudowany wg starej filozofii (tak samo jak Merceds W124, BMW E34, Audi A6 C4), do tego dochodzą SPRAWDZONE silniki i jeżeli ktoś nie zaniedbał kompletnie auta to Lexus zapewni mu bezproblemową obsługę.
Jeśli zaś chodzi o BMW E39 czy też A6 C5 to zanim kupisz takie auto musisz znaleźć zadbany egzemplarz, gdzie:
a) handlarze rzucają na rynek byle co
b) popyt jest ogromny, bo każdy Polak chce mieć markę premium
c) nie każdego Polaka stać na auto premium, więc naprawia je po taniości, później takie auta to studnia bez dna (tu przykład E90, w które gość zainwestował 25 tysięcy złotych:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

)
d) jeśli szukasz konkretnej wersji silnikowej to szału nie ma (wybrałem E39, 3.0 benzyna, bezwypadkowy, zarejestrowany w Polsce i wyskoczyło mi 23 ogłoszenia, jeśli odrzucę kombi to zostaje 12 ogłoszeń)

Sprowadzanie zajechanego Lexusa z DE niekoniecznie jest marzeniem handlarzy, bo wiedzą, że będą szukać kupca kilka miesięcy. Powypadkowe, tanie BMW czy Audi i tak się sprzeda.

Co do aut niemieckiej trójcy to jeszcze Mercedes W210 reprezentował tę niezawodność i to było naprawdę wdzięczne autko, zarówno z dieslami jak i benzynką R6. Nie było też drogie w utrzymaniu. Niestety słabe blachy sprawiły, że na rynku wtórnym ciężko o w miarę sensowny egzemplarz. Plus dochodzą te problemy o których pisałem wyżej (popyt na niemieckie auta premium na polskim rynku).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Kwi 2018, 17:52