Samochód do 20 tys.

03 Lut 2014, 17:16

Rocznie autko robi około 20 tys. km to chyba nie tak mało? :)

Współczesne golfy jakoś mnie nie przekonują, no ale może też wezmę pod uwagę jak będę się rozglądać. Zobaczymy, na razie wstępnie wiem w czym szukać i przebierać i powolutku będziemy oglądać ;)

Jakie serwisy poza allegro/otomoto możecie polecić do szukania aut?
Movver
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 2013
Auto: Toyota Avensis T22
Silnik: 1.6 110km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

03 Lut 2014, 17:23

tablica, motogratka, gumtree. I wejdz na forum roznych aut.. czesto sprzedaja tam doinwestowane auta :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lis 2014, 18:05

Witam ponownie i od razu przepraszam że uprzykrzam wam życie.
Niestety zgłaszam się do was raz jeszcze bo zaszło trochę komplikacji i musieliśmy się wstrzymać z kupnem auta. Minęło nie mało czasu, mamy teraz na to kolejną okazję więc chciałbym odświeżyć wątek:

Poszukujemy auta:
Rejon: Białystok + ~100km - ew. jak będzie warto (dobra/pewna oferta) możemy spróbować i gdzieś dalej podjechać
Stan: 2004r+, wiadomo jak najlepszy :)
Silnik: Benzyna (lub z LPG), ~100KM/t - żeby nie było strach wyprzedzać
Nadwozie: 4/5D, najlepiej HB ale możemy pomyśleć też nad innymi
Kwota: +/-15000 na same autko - ew. istnieje opcja poszerzenia trochę budżetu jeśli faktycznie będzie warto

W czym mogę szukać?
Mazda 3
Mazda 6
Corolla E12
Focus II
Astra H
?

Czy przy kwocie większej (~20000, może nawet tak do 25) znajdzie się coś zdecydowanie ciekawszego?
Movver
Nowicjusz

18 Lis 2014, 21:50

No to może bardziej konkretne pytania ;)

Myślałem jeszcze nad BMW E46. Co dostanę za 15-20 tys.?

Czy w kwocie 20-25 warto szukać Hyundaia i30? I co możecie powiedzieć o tym aucie bo kompletnie nic o nim nie wiem poza tym że to Hyundai ale to już chyba modele typowo pod europejski rynek?
Movver
Nowicjusz

18 Lis 2014, 21:54

Movver napisał(a):Myślałem jeszcze nad BMW E46. Co dostanę za 15-20 tys.?

spokojnie dostaniesz ładną sztukę po lifcie z mniejszym silnikiem i z R6 przed liftem

Movver napisał(a):Czy w kwocie 20-25 warto szukać Hyundaia i30?

warto ale dużo aut po flocie
Polecane silniki to 1,6 jeśli chodzi o benzyniaki i diesle. Warto szukać auta z czeskiej fabryki (czarne klosze przednich lamp), bo są lepsze jakościowo. Z koreańskiej fabryki miały wadliwe amortyzatory, które stukały. Czeskie mają już polskie amortyzatory i są dobre. Wogóle to auto to 70% poslkiej produkcji.
Uwaga na auta w kolorach pastelowych, bo pojawiać może się rdza pod uszczelkami i na tylnej klapie. Często przepalają się żarówki więc warto mieć na zapas ze sobą w samochodzie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Lis 2014, 23:38

dzida - jak opisales problemy i30

a domyslam się że masz racje ( kolega serwisuje floty wypozyczalni i firmowe)
to jak poloczylem opinie Twoją i kolegi ...
to zastanawiam się jak mozna zainwestowac cięzko zarobione pieniądze w takie auto?

co do e46

100 koni na tone oznacza r6
i tutaj niestety ale apetyt rośnie i 320i robi się za mało...
a kupujac coś ciekawszego np 328 - kupujesz stare capu za duzo pieniędzy
zazwyczaj juz ujezdzone i umeczone bardziej niz inne auta...
natomiast astra H oraz focus II to będą igiełki za taka kase i to duzo młodsze bo za 25 tys kupisz nawet 2010 rok w wersji cosmo - raczej nie z dieslem ( ale tez się da )
benzynowe 1.8 jedzie wystarczająco.
Znudzony
Nowicjusz

Auto: często zmieniam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odcinkowe pomiary prędkości
    Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...

19 Lis 2014, 00:45

Diesel mnie nie interesuje.

Co do i30 to w mojej okolicy ciężko jest znaleźć w ogóle z 1.6 a co dopiero żeby była jeszcze z czeskiej produkcji. No niby robią teraz auta typowo na EU i ponoć nie są takie złe ale jakoś przekonania dużego do nich nie mam.

A co do E46 to moc/masa to około 100KM/t. Żeby nie był wolniejszy od aktualnej Astry F która ma 100KM na bodajże 1100-1150kg. Taki 318i co ma 143KM już chyba będzie całkiem wystarczająco? Przykładowo taka: [link do oferty na Olx wygasł] Warta uwagi?
A jak z awaryjnością E46? Bo czytałem opinie to jest straszny rozrzut. Jednym nie psuje się nic nigdy, innym psuje się zawsze wszystko.

Co do Focusa to (znowu) w mojej okolicy są same 1.6 które uważam że będą trochę słabe. Co do Astry to też prawie same 1.6 choć łatwiej znaleźć jakąś z 1.8 albo 2.0T.
Jeszcze jest Corolla E12 w 1.6. O tyle dobrze że nie jest taka ciężka i dynamika powinna być porównywalna z naszą aktualną Astrą.
Movver
Nowicjusz

19 Lis 2014, 18:24

Znudzony napisał(a): zastanawiam się jak mozna zainwestowac cięzko zarobione pieniądze w takie auto?
spokojnie można, bo te usterki co opisałem to błachostki w porównaniu do wpadek takich "szlagierów" jak VW czy Skoda . Auto nie sprawia problemów czyli lejesz i jedzie co jest dla wielu ważne, a jak dodamy relację oferowanej jakości do ceny i wyeksploatowania to jest jednym z lepszych aut na rynku
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Lis 2014, 19:56

No to jak poszerzymy budżet to poważnie pomyślimy nad i30 :)

A z tej dolnej granicy coś takiego jest warte zainteresowania?

[link do oferty na Olx wygasł]

Movver
Nowicjusz