Samochód do 20 tys.

05 Wrz 2016, 15:19

Witam. Poszukuje samochodu do 20 tysięcy, interesują mnie benzyniaki (max 15 tys rocznie). Szukam egzemplarza który jest oszczędny lub dobry do "zagazowania".
Autko poszukuje w segmencie "C".
Zainteresowały mnie:
Ford Focus mk2 - z tego co wyczytałem nie należy gazować ze względu na budowe silnika
Astra H - na ten temat mało sie orientuje gdyż opinie były dość "mieszane" :P
Toyota Corolla E12
Leon II - bardzo ciężko znaleźć w tym pułapie cenowym i obawiam sie że mogę sie przeliczyć :P

Póki co rozglądałem się za silnikami 1.6 jednakże może być również większa pojemność tylko pod instalacje LPG :).

Czekam na opinie oraz inne propozycje :). Interesują mnie niskie koszty utrzymania oraz mała awaryjność :). Marka, wygląd nie ma znaczenia ale nie chciałbym auta "bardzo" starego :).

Z góry dziekuje i pozdrawiam :)
home96
Nowicjusz

Auto: nie mam

05 Wrz 2016, 15:28

Pasuje to Opel Astra H 1.8 lub Golf V 1.6 - oba silniki dobrze znoszą zasilanie LPG, a same auta idealnie nadają się do tego, do czego zostały stworzone (ekonomiczna, spokojna jazda z punktu A do punktu B). Zadbane egzemplarze nie będą drenować Ci kieszeni.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Wrz 2016, 16:49

Jeśli chodzi o astre to w grę wchodzi tylko 1.8 ? Pytam bo duzo jest ofert z silnikiem 1.6 twinport który z tego co widziałem jest średnio oceniany :P

Dzieki za pomoc i oczywiście dalej czekam na więcej odpowiedzi :)
home96
Nowicjusz

05 Wrz 2016, 19:50

W 1.6 twinport luz zaworowy regulowany jest przez szklankowe popychacze (w 1.8 są hydrauliczne), także LPG nie będzie tu tak bezobsługowe jak w 1.8.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Wrz 2016, 23:58

Jeszcze chciałbym się zastanowić nad jazdą tylko na benzynie :P.

Corolla mi bardzo pasuje natomiast jak do niej z kosztem części i awariami ?

Pogmerałem troszkę po internecie i polecane są również:
Fiat Bravo
Fiat Grande Punto
Czy któreś z nich warte jest ażeby się porozglądać ?
home96
Nowicjusz