Samochód do 20 tys zł z silnikiem diesla

12 Wrz 2015, 18:37

Witam,
Planuję zakup samochodu do 20 tys zł w segmencie C/D i chciałbym żebyście zaproponowali modele aut i wersje silnikowe na które warto zwrócić uwagę.
Mam 25 lat, samochód ma posłużyć na kilka najbliższych lat. Użytkowany będzie 50/50 miasto/trasa. Nie będę robił dużych przebiegów, do 20 tys rocznie. Głównym kryterium jest trwałość, niski koszt ewentualnych napraw i udany bezawaryjny silnik. (Na tyle na ile jest to osiągalne)
- Silnik ? Diesel, dlatego że kupuję do firmy hurtowo ropę.
- Pojemność ? Od 1.9 w górę, ważne jest by nie palił jak smok.
- Skrzynia ? Manualna.
- Nadwozie ? Raczej sedan, chociaż kombi czy coupe też wchodzą w grę.
- Wyposażenie ? Nie mam jakiś wygórowanych oczekiwań, klimatyzacja jest niezbędna.

Na razie myślałem o:
- Opel Vectra C CDTi 1.9 [wersja 120 lub 150KM]
- Toyota Avensis II D4D 2.0 [116KM]
- BMW E46 3.0 [204KM]
Chciałbym rozważyć jeszcze jakieś modele...

Za oplem przemawia fakt, że za tą cenę można mieć około 2007 rocznik, części są całkiem niedrogie no i ten silnik ma chyba dość dobrą opinię. BMW niestety starsze, droższe części, ale i lepszy silnik.
Distanced
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Renault Kangoo

12 Wrz 2015, 19:23

Toyota beznadziejny silnik.
Na 2007 w Vectrze się nie napalaj. Lepiej kupoć starsze a pewniejsze i z lepszym wypasem
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Wrz 2015, 00:07

Trochę się porozglądałem i się najpoważniej zastanawiam nad tym Oplem z cdti 1.9 150 KM. Warto wziąć pod uwagę np. Opla Signum z tym silnikiem ?

Co myślicie o tej Vectrze ? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co powiecie na automaty w tych samochodach ? Bo nie wiem czy brać pod uwagę gdybym trafił w dobrym stanie i wyposażeniu ?
Distanced
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Renault Kangoo

13 Wrz 2015, 09:19

W silniku 1.9CDTI musisz uważać na klapy wirowe kolektora.
Signum z rocznika 2007 jest poza twoim budżetem, wiec nie szukaj na sile :wink:
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...