REKLAMA
Witam
Kolega poszukuję auta w Niemczech, ponieważ tam mieszka jego mama i chce, żeby auto było zarejestrowane na matkę, a on, będzie nim jeździł w Polsce na niemieckich blachach. Próbowałem mu doradzić, żeby poszukał auta w okolicy zamieszkania(więcej pieniędzy na samo auto), ale on twierdzi,że mama opłaci mu oc w Niemczech i ogólny koszt zakupu będzie mniejszy (miałby kogo dopisać do oc w Polsce). Wyszedłem z założenia, że pomogę mu poszukać auta, ale nie mam zamiaru go przekonywać do zakupu auta w Polsce.
Co do samego auta:
Miałby być to sedan, najlepiej już zagazowany (z tego co mi się wydaję w Niemczech lpg nie jest tak popularne jak w Polsce). Co do samego wyposażenia, to jest to sprawa drugorzędna,czyli może być to tzw."goła" wersja. Kolega w roku będzie przejeżdżał około 10k km, powiedzmy 50% trasa, 50 % miasto. Co uważacie o samym pomyśle kupienia auta na matkę w Niemczech? Czy jest to opłacalne?(Rozumiem, że i tak raz w roku będzie musiał jechać na przegląd do Niemiec) Jaka auta polecacie? Ja mam świadomość ,że przy małym budżecie decyduje stan auta, kolega chciałby pewnie szukać konkretnego modelu. Co polecacie do tych 2k euro? Orientujecie się ile kosztuje rejestracja i oc w Niemczech oczywiście nie chodzi mi o dokładne liczby tylko orientacyjne porównanie z polskim oc i rejestracją. Pozdrawiam i liczę na odpowiedz