Samochód do 20 tys złotych.

21 Mar 2020, 00:00

Witam, na wstępnie suche informacje.

Cena: Max 22 tys złotych + 6 tys na pierwszy serwis i koszty rejestracji, OC i instalacji LPG
Silnik: Benzyna, do max pojemności 1.8 nadający się do LPG
Wymagania: Klimatyzacja automatyczna, czujniki parkowania, wyższa pozycją za kierownicą(wymóg konieczny).

Auto dla 2 osób dorosłych + 2 dzieci więc muszą z tyłu wejść 2 foteliki + w miarę pojemny bagażnik. Na codzien auto do dojazdu do pracy jakieś 60 km dziennie + miasto + z 5 trzy w roku dłuższa trasa.
Auto będzie zagazowane i liczę się z regulacją luzu zaworowego.
Chciałbym aby jego budowa była prosta i naprawić go mógłby bez problemu każdy ogarnięty mechanik a i części były szeroko dostępne.
Myślałem o Scenicu II lub III, Roomsterze, Merivie, Zafirze, C-Maxie, Sandero Stepway
Proszę o poradę czy są auta które spełniałby te wymagania w największym %
Adam1990
Nowicjusz

21 Mar 2020, 13:16

Skąd jesteś?
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

21 Mar 2020, 13:36

Scenic II to trochę śmietnik. O trójce niewiele wiem więc się nie wypowiem ale raczej nie poszalejesz za 22k. Roomster będzie najgłośniejszy i najgorzej wykonany (na spółkę z dacią), bliżej mu do dostawczaka niż osobówki, do tego najmocniejszy silnik 105ps to trochę bieda. Meriva, Zafira i C-Max technicznie spoko. Dacia, hmm...nigdy bym tego nie kupił za własne pieniądze.

Z tego co podałeś skupiłbym się na c-max i zafirze. W miarę proste, w eksploatacji w miarę tanie a oferują jakiś komfort i trochę przestrzeni.
Jako alternatywa zerknij sobie na corollę verso
Invi
Forumowicz VIP

21 Mar 2020, 14:03

Roadkiller napisał(a):Skąd jesteś?

Świdnica

Invi napisał(a):Jako alternatywa zerknij sobie na corollę verso

Dobrego egzemplarza w tych pieniądzach nie znajdę, a to by była bardzo dobra opcja.
C Max bardzo dobry samochód, dla mnie z tych numer 1. Akurat 1.8 do gazu bardzo dobra wersja.
Myślałem jeszcze o Seacie się tu też o dobry egzemplarz może być trudno oraz Berlingo Multispace.
Adam1990
Nowicjusz

21 Mar 2020, 14:35

Adam1990 napisał(a):obrego egzemplarza w tych pieniądzach nie znajdę, a to by była bardzo dobra opcja.

Nie rób sobie jaj. To auto jest na rynku 16 lat. Na otomoto masz 200 sztuk benzyniaków/lpg z czego w budżecie łapie się 160

Adam1990 napisał(a):C Max bardzo dobry samochód, dla mnie z tych numer 1. Akurat 1.8 do gazu bardzo dobra wersja.

Akurat 1.8 to niby najwięcej problemów może sprawić i niby najwięcej oleju lubi łyknąć. Postawiłbym na 2.0

Adam1990 napisał(a):Berlingo Multispace.

To jest dostawczak, do którego wstawili siedzenia. Jak chcesz to się przejedź ale nie ma on żadnej przewagi nad standardowym, osobowym van'em.
Invi
Forumowicz VIP

21 Mar 2020, 16:19

Nie ma praktycznie szans na kupno Verso w dobrym stanie do 20 tys. Za takie pieniądze lepiej celować w max 12 latka, niż 16-17 letnie auto z miękkim zawieszeniem którego naprawa to duże koszty.
Roomster tylko 1.6 w benzynie, ale również praktycznie nie do kupienia
Za te pieniądze da się kupić dobre Grande Punto czy Fiata Sedici i w te auta bym celował. Punto nie spełnia wymogów wyższego siedzenia ale jest ogólnie wygodne.
Sierak2012
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2013
Auto: Corsa B
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000

21 Mar 2020, 17:26

Adam1990 napisał(a):Myślałem jeszcze o Seacie się tu też o dobry egzemplarz może być trudno

O jakim seacie?
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Mar 2020, 17:42

Bartolekk napisał(a):
Adam1990 napisał(a):Myślałem jeszcze o Seacie się tu też o dobry egzemplarz może być trudno

O jakim seacie?

Altea XL

Sierak2012

Żadne Punto nie wchodzi w grę, auto musi być wyższe.
Sedici nigdy nawet nie widziałem chyba na oczy, ale auto całkiem zgrabnie. Jednak nic o nim nie wiem.
Adam1990
Nowicjusz

22 Mar 2020, 10:33

Każde używane auto wymaga pierwszego serwisu w postaci płynów i wymiany lub kontroli pełnego rozrządu. Każde używane auto może mieć poważniejszą usterkę co wynika z normalnej eksploatacji części.

Jak musi być wyższe do bierz Scenica III, można go zagazować jest mega wygodne, nieźle wyposazone, spokojnie do dostania w dobrym stanie na naszych serwisach aukcyjnych.

Jak nie Francuz to możesz jeszcze szukać z racji twojego miejsca zamieszkania w ........., dobre poleasingowe egzemplarze, Roomster może się trafi.
Ostatnio edytowany przez mike, 22 Mar 2020, 20:23, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
Sierak2012
Nowicjusz

22 Mar 2020, 11:57

Adam1990 napisał(a):Myślałem o Scenicu II lub III, Roomsterze, Merivie, Zafirze, C-Maxie, Sandero Stepway
Proszę o poradę czy są auta które spełniałby te wymagania w największym %

Polecam Zafirkę z 1.8 np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
C-Max też ok, chociaż bardziej polecam 2.0 np.:

Corollę Verso też bez problemu dorwiesz do 22 tys. np.:

Roomster, Meriva, Dacia są bardziej budżetowe i/lub mniejsze, więc bym odpuścił. W grupie VAG (VW, Skoda, Seat) masz tylko 1.6 MPI pod LPG, a do takiego minivana to trochę za słaby silnik (można jeszcze rozważyć diesla 1.9 TDI).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Mar 2020, 12:38

Jakby rozważać dieselka to można by polecić Tourana
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Mar 2020, 14:57

Diesel nie wchodzi w grę

Myślę, że kieruje się stereotypami w postaci Ford g...o Wody i Francuz to drogi w eksploatacji i awaryjny. Bo fakt czas czytam i słyszę o Scenicu i C-Maxie :)
Adam1990
Nowicjusz

22 Mar 2020, 15:04

Bo najlepsze auta do 20 letnie Passaty, BMW i Audi :lol:

Szukasz wozidła aby zapakować rodzinę i bagaże jak mniemam, więc masz wybór Scenica III, C-MAX lub Zafira.
W tym budżecie znajdziesz najlepsze wersje tych samochodów.
Sam szukałem ostatnio takiego auta i że względu na aktualną sytuację nie kupiłem nic ale myślałem o Roomsterze jako prostym i dobrym do gazu wozidle od A do B. Tylko tak jak mówię 1.6 to tylko sprowadzenie z Niemiec, a tam dobry egzemplarz to 20-22 tys + koszty sprowadzenia + serwis + LPG i wyjdzie za 12 letnie auto które ma niezłe wyposażenie ok 30 tys, za ten budżet możesz wyrwać 3 auta o których pisze w lepszej wersji, lepiej wykonane i młodsze.
Sierak2012
Nowicjusz