Samochód do 2000 lub 2500zł

25 Kwi 2011, 22:26

Witam serdecznie :-) Jestem nowy na tym forum, więc chciałbym się przywitać. Jestem świeżo upieczonym kierowcą, w marcu zdałem egzamin i jestem szczęśliwym posiadaczem prawa jazdy :-) Chciałbym sobie kupić jakieś pierwsze autko. Nie mam na to zbyt dużo kasy, ale zawsze coś. Szukałem na allegro i znalazłem: Golf II, Fiat Bravo 16V, Opel Kadett oraz Renault 19. Bardzo Was proszę o opinię oraz o radę w wyborze. Wszystkie aspekty za i przeciw oraz jakieś Wasze inne propozycje :-) Bardzo Was o to proszę. Oczywiście proszę o ofert z mojej okolicy.
Pozdrawiam Little Jacob

LINKI:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez Little Jacob, 29 Kwi 2011, 00:48, edytowano w sumie 1 raz
Little Jacob
Nowicjusz

Miejscowość: Oświęcim

25 Kwi 2011, 22:41

Z tych 4-rech co dales to Kadeta i Golfa sobie odpusc. Ten Bravo dobrze wyglada, za 2500zl max nie ma co oczekiwac za duzo tez. Przod ma dosc rowny, moze wiekszego dzwona nawet nie zaliczyl, tyl czy boki tez dosc dobrze wygladaja na tych zdjeciach. Kierownica nie jest wytarta, tylko te pedalskie pokrowce, prawdopodobnie sa fotele zniszczone.

I wiedz jedno, jak juz kupisz auto uzywane, i nie wiadomo kiedy byl w nim robiony rozrzad czy wymieniany plyn hamulcowy/chlodzacy, to wypadalo by te rzeczy odrazu po zakupie wymienic, z przerejstrowaniem samochodu lacznie to ci wyjdzie pod 1000zl. Mozesz niby tego nie robic, ale jak ci sie pasek urwie czy zeskoczy, to masz po silniku, musisz odrazu szukac jakiegos innego bo naprawa w 99% bedzie nie oplacalna.(wygiete zawory, uszkodzona glowica) Oczywiscie nie musisz tego zrobic w 1-szy tydzien, mozesz za 2-3 miesiace, ale wypadalo by to zrobic w miare szybko. Naciagneicie paska mozna sprawdzic, jak nie jest luzny to raczej zerwac/spasc nie powinien, ale to jest spora loteria.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

25 Kwi 2011, 23:00

Na Twoim miejscu zainteresowałbym się tą Ibizą, nawet przyzwoicie wygląda jak za tą cenę, ogólnie to nie zauważyłem po zdjęciach czegoś szczególnego do czego można się przyczepić, taki samochód dla młodego kierowcy myślę że by pasował, oferta jest z Twojego województwa.
Edit: Rzeczywiście nie dopatrzyłem się tego, ale jak za te pieniądze to i tak moim zdaniem nic lepszego raczej nie znajdzie :)
Ostatnio edytowany przez P!otr3k 25 Kwi 2011, 23:10, edytowano w sumie 2 razy
P!otr3k
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

25 Kwi 2011, 23:06

Przod ma krzywy(1-sze i 2-gie zdjecie, okolice przedniej lapy sa kompletnei zle spasowane), widac ze po dzwonie jest, ale tamten Fiat, w cale lepszy byc nie musi, po prostu blacharz moglbyc sprytniejszy. :P
Ale rozrzad ma za to nowy, to jak 500zl w kieszeni, opony nowe tez(kolejne 500zl)... no i nie sciemnia jak to niektorzy lubia, ze auto bezwypadkowe i takie tam. Ale silniczek w sumie tragedia 55KM, to bardzooo malo, typowe miejskie auto, tira bedzie spory problem tym wyprzedzic.
Czimi
Stały forumowicz

25 Kwi 2011, 23:26

A dlaczego odradzacie mi tego Golfa?? Podobno to są bardzo dobre auta. Wiele dobrego o nich słyszałem, nawet jak na swój wiek. O Oplu wiem tylko tyle, że kuzyn go miał jako pierwsze auto i nie narzekał. O Renault 19 słyszałem tylko plotki, że świetne autko. A Fiat skusił mnie ceną, ale chyba był mocno bity. Ale cały czas mi w głowie Ten Golf II. Wiadome, że wolałbym Golfa III, ale to już duża kaska. Fajnie by było gdyby miał LPG, bo jak dla mnie jako ucznia to bardzo oszczędna opcja. A przy Golfie macie wszystko napisane co było wymienione. Jakoś mnie ten Golf przekonuje, ale czekam na więcej opinii i na jakieś Wasze propozycje. A wracając jeszcze do Golfa to mój tata rozmawiał ze znajomymi mechanikami i oni właśnie mu polecili, Golf II, Polo lub Golf III. Tanie części i tanie w eksploatacji. Oraz bardzo mocne auta w szczególności właśnie Golf II. Z 4 lata pojeżdżę. Ale i tak czekam na opinie :-)
Little Jacob
Nowicjusz

25 Kwi 2011, 23:35

Bo ma prawie ze 30 lat, lol, po co ci taki zabytek? Na znizke przy OC liczysz?

A Fiat ma co drogie czesci? Nowe orginalne sa tansze do Fiata niz do Golfa.
Czimi
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan X-Trail - segment crossoverów
    Nowy model łączy w sobie uznane tradycje Nissana w segmencie 4x4 z nowymi rozwiązaniami technicznymi czerpiącymi inspiracje z przełomowych crossoverów marki. Wynikiem tego połączenia jest samochód definiujący ...

26 Kwi 2011, 00:07

Ja to wszystko rozumie. Też się boje wieku Golfa, ale podobno to bardzo dobre auto i na rok się nie patrzy tylko jak się sprawuje. A ja znam parę osób, które mają Golfa z tego roku i nie narzekają. A Fiat podobno był bity i jakimś cudem udało się go doprowadzić do tego stanu. Też jestem za nim, ale się go obawiam, w ogóle ta cena. Jak one idą za co najmniej 5-6 tys. Boje się żebym się nie przejechał i żeby się nie rozsypał lub dołożył i nawet z kolejne 2 tys.
Na samym początku myślałem o Unie, ale nie znalazłem nic fajnego.
Little Jacob
Nowicjusz

26 Kwi 2011, 10:54

A myslisz ze Golf ktory ma 30 lat i mial kilku wlascicieli dzwona nigdy nie zaliczyl? Takie rzeczy tylko w erze...
Czimi
Stały forumowicz

26 Kwi 2011, 12:36

Bravo za 2500zł?Odpuść sobie bo to będzie bubel.Ja bym brał Golfa,auto przeżyje jeszcze nie jedno,jak trafisz w db stanie to pojeżdzisz jeszcze hoho i troche.Porozglądaj sie jeszcze za Nissanem Sunny,np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Kwi 2011, 15:13

Moze Skoda Favorit? Fakt jest to stare auto ale jak dobrze poszukasz ( a nie jest trudno ) to znajdziesz w bdb stanie i od starszego pana ktory jezdzil nim tylko do kosciola i wiecej go pucowal szmatka-zaleta jest to ze nie jezdza nia mlodzi gniewni . Nie jest to jakies cudo techniki( prosta konstrukcja i naprawa na + ) ale w tej kwocie to nie ma byc cos ekstra. Ma przedewszystkim jezdzic.
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 13 08 2012
Auto: Na razie brak :)

26 Kwi 2011, 15:52

barol91 dziękuje Ci bardzo za tego Nissana. Z wyglądu jest super, ale nie jestem pewien, czy będzie mnie stać na jego utrzymanie, bo benzyna 5.30zł a LPG jedyne 2.40zł, więc jest różnica. A ja jako nie pracujący uczeń i młoda osoba bierze też to pod uwagę. A mam takie pytanko, a z tych trzech których Wam podałem, czyli Opel, Volkswagen oraz Renault, to który byście wzięli? Ale ten Sunny kuszący, muszę to przemyśleć. Ale mi coś nie pasuje, ponieważ te autka co ja podałem oraz ty tego Nissana to coś za tanie. Nie macie takiego wrażenia? Boje się by się nie rozsypało lub żebym nie dołożył majątku, więcej niż kupiłem.

A Skodę Favorit, fajne autko. Znalazłem sobie coś dla siebie, ale niestety bardzo daleko ode mnie. A powiedzcie mi jeszcze co myślicie o Unie i Puncie?
Little Jacob
Nowicjusz

26 Kwi 2011, 16:06

sekacz19 napisał(a):Moze Skoda Favorit?
Wartburga albo Zastawę mogłes mu polecić :grin: :lol:

A tak powaznie, jak już Skodę to Felicję, a nie Favoritkę! :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

26 Kwi 2011, 16:09

Felicia o wiele drozsza jest :(
Little Jacob
Nowicjusz

26 Kwi 2011, 16:21

Little Jacob napisał(a):Felicia o wiele drozsza jest :(

Chyba Fabie masz na mysli. To się zgadzam, są o wiele droższe.

Tu masz podaną gotowiznę ode mnie;

I tak mógłbym jeszcze kilkadziesiąt egzemplarzy podać, więc "szukaj" nie boli :wink:
Ostatnio edytowany przez krikus, 26 Kwi 2011, 16:26, edytowano w sumie 1 raz
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

26 Kwi 2011, 16:22

Kolego jak nie masz dużo kasy to kupuj Tico albo Uno. Spali mniej, części tańsze niż do Bravo czy Golfa. Nie kieruj się wyglądem auta bo za 2-3tys to sobie zrobisz tylko krzywdę.
Jak się coś popsuje to będzie bolało :grin: A nie ma takich aut co się nie psują, szczególnie używanych.
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań