Tani zakup. Opel, Citroen vs Mazda, Mitsubishi, Nissan

15 Sie 2011, 14:24

Przymierzam sie do kupna samochodu i wybrałem juz kilka, które mi sie podobają. Ważny jest dla mnie wygląd oraz oszczędny silnik. Bedę przemierzał dzienne okolo 50km. Nie pracuje, więc nie chciałbym auta, którego dość często bedzie suszyc.

Samochody które mnie zainteresowały - Mitsubishi Colt, Mazda 323(hatchback), Nissan Almera(hatchback), Opel Astra, Opel Corsa, , Citroen Xara(ale jakos niespecjalnie mi odpowiada)
Do wydania bede mial okolo 7tys. zł
Silnik- najlepiej 1.2 - 1.3. Nie chciałbym wyjść poza 1.5

Na pierwszym miejscu stawiam mazde 323, bo duzo słyszalem o jej niezawodnosci. Jednak nie mowi sie zbyt wiele dobrego na temat jej twardego zawieszenia. Ta mazda chyba nie jest sportowa? Miałem okazje jezdzic Fordem Pumą i tam twarde zawieszenie nieco mi przeszkadzalo, nie mowiac juz ze w aucie nie slyszalem niczego poza silnikiem. No ale nie wiem czy mazde mozna porownac do pumy. No a teraz rzecz o spalaniu. Porównałem skode fabia (1.2) z mazda 323 (1.5). Dokonalem tego w internecie, no ale nie wiem na ile mozna wierzyc tym miernikom, bo wyszlo ze madzia pali okolo 1l wiecej niz skoda. Skoro bedzie mi palic 7-8 litrow to chyba mnie stac na to. Mysle ze dam rade kupic cos z rocznika 1998-2000. To tyle narazie o mazdzie.

Mitsubishi Colt. Ogólnie mi sie podoba. Dużo słyszałem o niezawodnosci. No i silnik 1.3 przemawia do mnie. Nic więcej o nim nie wiem.Obawiam sie tylko ze bedzie zajezdzone przez jakiegos młodzieńca.

Opel Astra - wersja zagazowana by mnie interesowala.
Opel Corsa- to juz ostatecznosc. Przemawia do mnie tylko maly silnik.
Najbardziej jestem zainteresowany mazda i coltem.
Do Opla to chuba beda tansze czesci no i wieksza dostepnosc niz do japonskich?
lgxxi
Nowicjusz

Auto: skoda fabia

15 Sie 2011, 19:04

Mitsubishi Colt V - jeżeli ktoś ma info o tym samochodzie to również dołączam się do tematu.
seromontis55
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...