Samochód do 20k, 30k lub do 60k

03 Lut 2019, 13:29

Cześć!

Mam duży dylemat. Muszę kupić nowy samochód i nie mam pojęcia jak to rozegrać. Bo z jednej strony zależy mi na komforcie i jak najmniejszej awaryjności (czyli opcja droższa do 60k), ale z drugiej strony nie wiem czy jest sens pakować tyle gotówki w auto. Najpierw skłaniałem się ku droższej opcji, wybrałem nawet model (Skoda Octavia Kombi, 2015-16), ale później przeczytałem take zdanie, że w sumie za te 60k można w ciągu 15 lat mieć 3 samochody po 20k, bo przecież nikt mi nie da gwarancji, że taki nowy samochód się nie popsuje, albo że jakiś wariat mi go nie skasuje. Wtedy mniej szkoda tych 20k niż 60k. Teraz chyba najbliżej mi do opcji środkowej czyli auta za 30k. Ale chciałbym poznać wasze opinie i propozycje we wszystkich 3 wariantach cenowych. Dodam, że mam możliwość podciągnięcia auta pod działalność gospodarczą.

Do tej pory jeździłem Golfem III z 1996, Nissanem Almerą z 2001 i Volvo S60 z 1997. Więc wszystkie dość wiekowe. Golf był super, bo bardzo mało palił, z kolei Volvo jest większe i się fajniej prowadziło - skłaniam się teraz ku opcji auta w typie takiego Volvo, tylko z dużo mniejszym spalaniem (to paliło 10l/100km)

Moje oczekiwania:
-benzyna
-niskie spalanie (ogólnie ekonomiczność)
-sedan/kombi/SUV
-spory bagażnik
-swobodna przestrzeń wewnątrz auta
-rozsądny przebieg - tak max do 150 000km

Nie jestem rajdowcem, więc nie zależy mi na wysokich osiągach czy przyspieszeniu. Jeżdżę raczej ekonomicznie i spokojnie chcę docierać do celu. Samochód będzie używany na dojazdy do pracy, ale w terenach poza wielkimi aglomeracjami + jakieś dłuższe wycieczki po kraju.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie :)
panstorczyk
Obserwowany

03 Lut 2019, 13:38

Chcesz sporego auta w benzynie ze spalaniem duzo nizszym niz 10l na 100km? No to powodzenia w znalezieniu takiego. Duze przebiegi rocznie robisz?
Chyba latwiej byloby lpg zalozyc albo diesla poszukac.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

03 Lut 2019, 13:51

Volvo paliło co najmniej 10l, gdzie Golf max 5-6l, więc przeskok był dla mnie spory. Oczywiście to dwa rózne typy silników, więc tego nie porównuję i masz rację, że większy samochód to większe spalanie i liczę się z tym, że to będzie około tych 10l, ale nie chciałbym się wpakować w jakiegoś smoka z dużym silnikiem, który spali 15l :P . Co do przebiegów, to głupio się przyznać, ale nigdy tego nie pilnowałem. Licząc tak na szybko to mogło to być jakieś 10-15 tysięcy.
panstorczyk
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Supercinq GT Turbo
    W styczniu 1985 roku, czyli zaledwie cztery miesiące po wprowadzeniu Supercinq, pojawiła się wersja GT Turbo. Był to samochód o nowoczesnej stylistyce, innowacyjnie rozwiązanym wnętrzu i bardzo dobrych osiągach. Jak ...
    Ekojazda dobra dla środowiska są też plusy dla kierowcy
    Szacuje się, że źródłem 60% zanieczyszczeń powietrza w centrach dużych miast jest transport. Do zmniejszenia tego problemu może przyczynić się ekojazda, przynosząca wymierne korzyści nie tylko w postaci redukcji emisji ...