08 Maj 2021, 17:06
Cześć,
będę wdzięczny za wszelkie rady gdzie szukać informacji oraz za podzielenie się wiedzą oraz opiniami.
Planuję zakup samochodu za kwotę do +/- 20K. Zależy mi na aucie, które będzie dobrze prowadziło się na trasach, ale też będzie znośne w mieście bo tu też często będzie użytkowane. Stawiałbym na diesel lub benzynę+lpg z uwagi na późniejsze koszty utrzymania. Po wielogodzinnym już reserchu tego co jest dostępne na rynku, w jakich cenach i jakie są opinie doszedłem do wniosku (czy słusznie?), że powinienem wybierać spośród:
- Audi A4 gen. B6, B7
- Audi A6 gen. C6
- BMW S3 gen. E90-91-92-93
- Mazda 6 gen. II
- Toyota Avensis gen. II
- (opcjonalnie) Honda Accord gen. VII,VIII
- (opcjonalnie) Honda Civic gen. VIII
- (opcjonalnie) Audi A3 gen. 8P
- (opcjonalnie) BMW S1 gen. E81/E87
- (opcjonalnie) BMW S5 gen. E60
Wybór ten podyktowany jest przede wszystkim informacjami z rankingów o niezawodności i nałożonymi na to preferencjami wizualnymi oraz użytkowymi w tym wyposażenie (przynajmniej po researchu, jeszcze bez jazdy).
Nie mam niestety specjalnej wiedzy na temat tego, które z tych aut będzie potencjalnie lepsze lub gorsze, czy też na co bardzej zwracać uwagę (wiek, przebieg, inne?). Z tego co zauważyłem to przy tym budżecie trzeba się liczyć z przebiegiem vs wiek vs wyposażenie (mniej istotne) w taki sposób, że:
- przy Audi trzeba się liczyć ze sporo większym przebiegiem (200-300K km, większość bliżej 300K km lub więcej) i wiekiem (2005-2008), ale są one podobno najlepsze pod kątem niezawodności i dostępności/cenie części chociaż też słyszałem o tym, ze naprawy bywają zaskakująco drogie bo też mają problemy z zawieszeniem
- w przypadku BMW w podobnym wieku, jak Audii można znaleźć auta już z mniejszym przebiegiem (150-250K km), jak też niekiedy młodsze, ale podobno są problemy z elektryką i nie wiem, jak jest z ogólną awaryjnością np. względem Audi, któe zazwyczaj góruje w rankingach, nie wiem niestety jak z późniejszymi kosztami napraw i dostęnością części
- Mazdy 6 są dostępne przy przebiegach, jak BMW (150-250K km), ale nieco młodsze (2009-2010), tu także nie wiem niestety jak z późniejszymi kosztami napraw i dostęnością części
- jeśli chodzi o Toyoty Avensis to wiekowo są one podobnie, jak Audii (2005-2008), ale zwykle z nieco mniejszym przebiegiem (w okolicy +/- 200k km) i podobno są też bardzo wytrzymałe, nie wiem niestety jak z późniejszymi kosztami napraw i dostęnością części, tu także moja wiedza na temat kosztów napraw i dostępności części jest znikoma
- Honda Civic podobno jest też sprawnym i niezawodnym autem (ale nie leży mi wizualnie), Accord też słyszałem, że jest bardzo ok i te auta można znaleźć w podobnym wieku, jak Audii (Civici delikatnie młodsze), ale też z mniejszym przebiegiem (jak Toyota), tu także moja wiedza na temat kosztów napraw i dostępności części jest znikoma
Nie do końca wiem, czym się teraz kierować przy wyborze. Bardziej, wiekiem, czy przebiegiem, czy może marką i modelem? Które jednostki silnikowe brać pod uwagę, a których zdecydowanienie nie? Czy może też powinienem zwrócić uwagę na inne auta, albo część z powyższych wyrzucić z listy. Będę wdzięczny za wszelkie rady gdzie szukać informacji oraz za podzielenie się wiedzą oraz opiniami.