Samochód do 20K, prawdopodobnie 10-15 latek

08 Maj 2021, 17:06

Cześć,

będę wdzięczny za wszelkie rady gdzie szukać informacji oraz za podzielenie się wiedzą oraz opiniami.

Planuję zakup samochodu za kwotę do +/- 20K. Zależy mi na aucie, które będzie dobrze prowadziło się na trasach, ale też będzie znośne w mieście bo tu też często będzie użytkowane. Stawiałbym na diesel lub benzynę+lpg z uwagi na późniejsze koszty utrzymania. Po wielogodzinnym już reserchu tego co jest dostępne na rynku, w jakich cenach i jakie są opinie doszedłem do wniosku (czy słusznie?), że powinienem wybierać spośród:
- Audi A4 gen. B6, B7
- Audi A6 gen. C6
- BMW S3 gen. E90-91-92-93
- Mazda 6 gen. II
- Toyota Avensis gen. II
- (opcjonalnie) Honda Accord gen. VII,VIII
- (opcjonalnie) Honda Civic gen. VIII
- (opcjonalnie) Audi A3 gen. 8P
- (opcjonalnie) BMW S1 gen. E81/E87
- (opcjonalnie) BMW S5 gen. E60
Wybór ten podyktowany jest przede wszystkim informacjami z rankingów o niezawodności i nałożonymi na to preferencjami wizualnymi oraz użytkowymi w tym wyposażenie (przynajmniej po researchu, jeszcze bez jazdy).

Nie mam niestety specjalnej wiedzy na temat tego, które z tych aut będzie potencjalnie lepsze lub gorsze, czy też na co bardzej zwracać uwagę (wiek, przebieg, inne?). Z tego co zauważyłem to przy tym budżecie trzeba się liczyć z przebiegiem vs wiek vs wyposażenie (mniej istotne) w taki sposób, że:
- przy Audi trzeba się liczyć ze sporo większym przebiegiem (200-300K km, większość bliżej 300K km lub więcej) i wiekiem (2005-2008), ale są one podobno najlepsze pod kątem niezawodności i dostępności/cenie części chociaż też słyszałem o tym, ze naprawy bywają zaskakująco drogie bo też mają problemy z zawieszeniem
- w przypadku BMW w podobnym wieku, jak Audii można znaleźć auta już z mniejszym przebiegiem (150-250K km), jak też niekiedy młodsze, ale podobno są problemy z elektryką i nie wiem, jak jest z ogólną awaryjnością np. względem Audi, któe zazwyczaj góruje w rankingach, nie wiem niestety jak z późniejszymi kosztami napraw i dostęnością części
- Mazdy 6 są dostępne przy przebiegach, jak BMW (150-250K km), ale nieco młodsze (2009-2010), tu także nie wiem niestety jak z późniejszymi kosztami napraw i dostęnością części
- jeśli chodzi o Toyoty Avensis to wiekowo są one podobnie, jak Audii (2005-2008), ale zwykle z nieco mniejszym przebiegiem (w okolicy +/- 200k km) i podobno są też bardzo wytrzymałe, nie wiem niestety jak z późniejszymi kosztami napraw i dostęnością części, tu także moja wiedza na temat kosztów napraw i dostępności części jest znikoma
- Honda Civic podobno jest też sprawnym i niezawodnym autem (ale nie leży mi wizualnie), Accord też słyszałem, że jest bardzo ok i te auta można znaleźć w podobnym wieku, jak Audii (Civici delikatnie młodsze), ale też z mniejszym przebiegiem (jak Toyota), tu także moja wiedza na temat kosztów napraw i dostępności części jest znikoma

Nie do końca wiem, czym się teraz kierować przy wyborze. Bardziej, wiekiem, czy przebiegiem, czy może marką i modelem? Które jednostki silnikowe brać pod uwagę, a których zdecydowanienie nie? Czy może też powinienem zwrócić uwagę na inne auta, albo część z powyższych wyrzucić z listy. Będę wdzięczny za wszelkie rady gdzie szukać informacji oraz za podzielenie się wiedzą oraz opiniami.
scylwik
Nowicjusz

08 Maj 2021, 17:14

scylwik napisał(a):Stawiałbym na diesel lub benzynę+lpg z uwagi na późniejsze koszty utrzymania.

No to słaby ten research zrobiłeś jeśli wyjeżdżasz z autami pokroju e90, e60 czy a6.

Większości tych aut nie jesteś w stanie kupić za te ~20k nawet w stanie "zadowalającym" nie mówiąc już o jakiejś bezwypadkowości czy braku dużego wkładu na samym starcie.

Jak tak patrzę na twoje typy i budżet to chyba tylko civic jako tako pasuje, może jeszcze a3 z silnikiem 1.6/102
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Maj 2021, 17:53

Na otomoto znalazłem kilkanaście, a czasem kilkadziesiąt egzemplarzy, które wpisują się w powyższe opisy. Były to auta zarówno nieuszkodzone, jak i często bezwypadkowe już po różnych naprawach (z oczywistych względów potrzebnych w tym wieku). Uważasz, że w te auta będzie trzba aż tak bardzo inwestować dodatkowo?

Na co w takim razie powinienem patrzeć skoro jest tyle ofert, a mówisz, że nie są one wartościowe do rozpatrywania?
scylwik
Nowicjusz

08 Maj 2021, 18:29

Jedź, obejrzyj sobie a6 albo e60 za 20k to się dowiesz o co chodzi. To są auta, gdzie koszt zakupu to dopiero początek
Invi
Forumowicz VIP

08 Maj 2021, 18:31

Doszedłem tylko do typów i mówię no to będzie ciekawy temat :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Maj 2021, 18:42

Co masz na myśli mówiąc, że to początek? Co zazwyczaj trzeba w nich robić i z jakimi kosztami trzeba się mierzyć?

Co poza tymi autami polecacie skoro, jeśli te się nie nadają w tym budżecie do użytku?
scylwik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Bezpieczne tankowanie LPG - jak to zrobić krok po kroku
    Autogaz zdobywa w ostatnich latach coraz większą popularność w Europie, co potwierdzają wyniki rejestracji publikowane w poszczególnych krajach. Kierowcy dostrzegają wiele zalet LPG w odniesieniu do zasilania swoich ...

08 Maj 2021, 18:59

Napierw wymyśl czego potrzebujesz bo wymieniles auta z trzech różnych segmentów, między takim a3 a a6 jest 80 cm różnicy w długości, to jest przepaść
Invi
Forumowicz VIP

08 Maj 2021, 19:38

Potrzebuję auto, które przez kolejne 2-3 lata posłuży bez większych problemów. Najchętniej klasa E, opcja druga (i pewnie bardziej prawdopodobna z tego co piszecie) to klasa C i D. Preferowane auto nieco większe (sedan), ale jeśli w tym budżecie nie będzie nic sensownego to hatchback też jak najbardziej może być. Do jazdy po mieście, ale też na wielokilometrowe wypady za miasto i na wakacje. Wszystko zależy od budżetu i niezawodności auta. Jak będzie 1-2k mniej lub więcej to przeżyję, ale zależy mi przede wszystkim (poza zmieszczeniem się w budżecie) na aucie, które nie będzie wymagało większej uwagi finansowej i czasowej przez 2-3 lata (może być za 15-17k z dołożeniem kilka k na naprawę) + żebym się nie zastanawił, czy zrobić sobie wypad 300-500km za miasto (pod kątem awaryjności i ekonomiki).
Ostatnio edytowany przez scylwik, 08 Maj 2021, 20:06, edytowano w sumie 1 raz
scylwik
Nowicjusz

08 Maj 2021, 20:06

Co kolejny post to większy fantasta... nie doradzisz. Facet nawet nie wie czy diesel czy bena z lpg...

Scylwik śmiało jedź przekonaj się co jest oferowane za 20 tys PLN, drogą elminacji wybierz dwie oferty i wtedy pytaj na forum. Nikt za Ciebie nie wybierze koloru tapicerki tylnej kanapy :o
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

08 Maj 2021, 21:38

lasagne, zwisa mi na co to jeździ, czy na to, czy na to. Nikogo nie proszę o wybór koloru tapicerki tylnej kanapy, więc takie durne teksty zostaw sobie, albo komuś komu chce się wchodzić w takie bezsensowne dyskusje bo w niczym nie pomagasz. Napisałem zcego szukam i co jest dla mnie ważne. Jeśli masz coś wartościowego do powiedzenia co pomoże w wyborze to napisz. Jeśli nie to nie trać swojego i mojego czasu. Przyszedłem tu po merytoryczną pomoc.

Jak na razie dowiedziałem się, że wymienione przeze mnie nie bo w tym budżecie nie ma nic sensownego. Ok przyjmuję, może tak jest. W takim razie ze wspomnianych segmentów będę wdzięczny za sensowne opinie na co warto zwrócić uwagę. Astra, Focus, Lancer, Corolla, inne...?

Dziękuję za konkretną pomoc i propozycje czego warto szukać, z jakim motorem, z jakim przebiegiem, w jakim wieku i ewentualnie co może się tam sypać i na co uważać. Dzięki tym, którzy chcą wskazać coś sensownego, wesprzeć to konkretną wiedzą i pomóc.
scylwik
Nowicjusz

08 Maj 2021, 21:50

scylwik napisał(a):Napisałem zcego szukam i co jest dla mnie ważne.

Tak naprawdę nic nie napisałeś, może być segement e, może być d, może być c, ma być do miasta, ma być na trasę, nadal jesteś w punkcie wyjścia
Jak mam strzelać na oślep to fiat bravo 1.4T
Invi
Forumowicz VIP

08 Maj 2021, 22:16

Nie zamierzam mieć samochodu na miasto oddzielnie, a na trasę oddzielnie, więc będzie jeździć i tu i tu. ;) Segment to drugorzędna sprawa, nie rozumiem po co mam się w tym określać. Biorę pod uwagę te trzy segmenty. Mam pule X samochodów w ramach tych 3 segmentów i w ramach tej puli chcę znaleźć małoawaryjne auto na trasy i do miasta. Tyle. Ale ok, może inaczej będzie prościej.

Weźmy jako podstawowe kryterium budżet do 20K (lub 15-17K + naprawy), najmniejszą możliwą awaryjność, a w tym kosztochłonność napraw oraz diesel lub lpg (paliwo dowolnie).

Biorąc pod uwagę powyższe kryteria, jakie macie TOP3 dla :)
- segmentu E do miasta
- segmentu C do miasta
- segmentu D do miasta
- segmentu E na trasę
- segmentu C na trasę
- segmentu D na trasę
scylwik
Nowicjusz

09 Maj 2021, 22:15

scylwik napisał(a): zwisa mi na co to jeździ,
a nie powinno, bo to jednak spora różnica, czy kupisz sobie jednego z drogich w naprawach diesla w a6, trafisz na benzyniaka w tym samym koniecznie #tenpoprawiony, albo jednak skusi Cię astmatyczne 1.6 MPI z LPG w a3.
scylwik napisał(a):Biorąc pod uwagę powyższe kryteria, jakie macie TOP3 dla
- segmentu E do miasta
jeszcze raz, powoli.
Nie stać Cię na żadne auto z tego segmentu, zwłaszcza podane wyżej w temacie. Za 20k nie kupisz żadnego godnego polecenia egzemplarza, a pakiet startowy dla takiego auta może wynosić połowę ceny zakupu. Nikt Ci tu nie zagląda do portfela, ale widać, że mocno wybierasz znaczkiem i kierujesz się zasadą "bo po tyle są w ogłoszeniach i są ładne". A do kościoła chodzą sami dobrzy ludzie :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004