Samochód do +- 20tys krótkie trasy

10 Sie 2013, 10:12

Witam,
Wiem że może temat powielany ale rynek sie zmienia a i moje wymagania są z grubsza sprecyzowane wiec zakładam ten temat.

Cena: +- 20 tys
Nadwozie: hatchback / sedan
Robię do 8 tys maksymalnie rocznie.
Silnik: benzyna ( raczej bez gazu i nie będe tego gazował)

Szukam czegoś co po prostu jeździ gdzie moc jest dobrze dobrana do masy i spalanie w graniach rozsądku. Chcę się ustrzec przed autami które maja jakies super drogie usterki.

Spędziłem już sporo godzin na forach i mam spory mentalik w głowie.
zait
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Sie 2013, 22:04

Poszukaj Audi A4 B6 2.0 130km. Dobry silnik i dobry kompromis pomiędzy osiagami a spalaniem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Sie 2013, 22:06

A co myślicie o astrze 3 w benzynie 1.6 lub 1.8 ?
zait
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Sie 2013, 22:10

Dobry samochód. Niedrogie części. Dobrze zabezpieczony przed korozja. Mozesz takiego również poszukać. Jeszcze jedna propozycja ode mnie a mianowicie Focus 2. Dobre silniki, tanie części.
Koniu
Forumowicz VIP

11 Sie 2013, 08:01

kon146 napisał(a):Poszukaj Audi A4 B6 2.0 130km. Dobry silnik i dobry kompromis pomiędzy osiagami a spalaniem.

Proszę powiedz mi dlaczego to jest dobry silnik?
Proszę, proszę, proszę...o śmiem stwierdzić że to jeden z gorszych silników audi (mam na to argumenty, ale najpierw chcę posłuchać Ciebie).

Do założyciela wątku-kup sobie nissana note 1.4 90KM, silnik pancerny, spalanie nie więcej niż 7 w mieście, części niedrogie, poza tym to jeszcze prawdziwy, poczciwy japoniec, który oprócz pocącej (nie cieknącej) notorycznie uszczelki pokrywy zaworowej nie męczą żadne usterki. 20 tyś będziesz miał 2007-2008r od 1 wł z klimatyzacją. Silnik na łańcuchu, pojemne wnętrze, przesuwna tylna kanapa jak potrzeba sporo miejsca-generalnie do Twoich potrzeb będzie super.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Sie 2013, 11:37

AkuQ napisał(a):Proszę powiedz mi dlaczego to jest dobry silnik?
Proszę, proszę, proszę...o śmiem stwierdzić że to jeden z gorszych silników audi (mam na to argumenty, ale najpierw chcę posłuchać Ciebie).

Jeśli preferujemy motory benzynowe będziemy musieli liczyć się z większym spalaniem. W tym przypadku najbardziej optymalny wybór to 2-litrowy, 130-konny, czterocylindrowiec, który charakteryzuje się nie tylko przyzwoitym zużyciem paliwa, ale również dość wysoką bezawaryjnością i przyzwoitymi osiągami.
http://autokult.pl/2010/08/28/audi-a4-b ... i-problemy
Poza tym mam znajomego który ma takie Audi i kompletnie mu się nic nie psuje. Kupił je trzy lata temu. Zmienia tylko żarówki filtry i oleje. Przebieg 290000.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BYD e6 - elektryczny samochód o dużym zasięgu
    Pierwsza w Polsce prezentacja w pełni elektrycznego samochodu BYD e6 odbyła się w dniach 9 – 10 lipca w czasie konferencji "2012 International Symposium on Electric Vehicles – Triple Helix Activity Research; Energy-Technology; ...

11 Sie 2013, 11:39

Za te pieniądze można przebierać w popolous JDM w dobrym stanie, taka Corolla E12 to jest to czego potrzebujesz.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Sie 2013, 19:44

kon146 napisał(a):Poza tym mam znajomego który ma takie Audi i kompletnie mu się nic nie psuje. Kupił je trzy lata temu. Zmienia tylko żarówki filtry i oleje. Przebieg 290000.

Napisz mi jeszcze ile oleju dolewa na 1000km, chyba że się nie przyznał...te silniki to ogromne chlejusy oleju, 0,7 do litra na tysiąc dotyczy każdego egzemplarza, poza tym utrzymanie go wcale nie jest tańsze od diesla, psujące się wariatory faz rozrządu czy termostat, który z wymianą kosztuje 800-1000zł w zależności od miejscowości i do tego trzeba rozebrać cały przód samochodu by się dostać do niego. Dla mnie po tym co zaobserwowałem w 2 egzemplarzach stawia ten silnik na końcu kolejki przy wyborze audi-zaraz obok 2.5 TDi niby są i jeżdżą, niby jak się dba tak się ma, ale pchanie się w nie na własne życzenie to taki trochę niebezpieczny taniec.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

11 Sie 2013, 20:24

A co myślicie o maździe 3 lub 6?