Auto do 5tys. Mało awaryjne

07 Sie 2013, 14:28

Witam

Poszukuję jakiegoś dobrego auta za ok 5tys:

-Mało awaryjnego
-Taniego w eksploatacji (jak na moc +- 100-150KM)
-4/5 Drzwiowe
-Wszystko tylko nie Kombi :]
-Z klimatyzacją
-Instalacja LPG

Chciałbym aby to auto miało wyżej wymienione cechy :D. Zastanawiałem się nad golfem 3 lub BMW e 36, mile widziane także inne propozycje (Fiat i Daewoo odpada).

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i propozycje.

PS. Dodam jeszcze że teraz mam forda fiestę (ben +LPG) kupiony został gdy miał 13 Lat. Nie był szanowany gdyż było to auto do jazdy do roboty przez pracowników. Jeżdżę nim już 7 lat i szczerze mówiąc tylko co w nim było robione to
-Wymiana tarcz i szczęk
-Naprawa rozrusznika
-Coś koło układu kierowniczego
-I coś w kole związanego z napędem nie pamiętam jak się to nazywa :D

Tak że jak dla mnie to był on prawie bezawaryjny (Lepiej jeździł na LPG niż na ben :])
Jedyne przez co go teraz muszę zezłomować to nieopłacalna naprawa rdzy jak to przy fordach na nadkolach, obok wlewu paliwa i sprzęgło.
Ostatnio edytowany przez Krzyrak 08 Sie 2013, 12:31, edytowano w sumie 2 razy
Krzyrak
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta MkIII
Silnik: 1.3 60 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Sie 2013, 15:28

Jak malo awaryjne to moze Astra F?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Sie 2013, 17:54

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Sie 2013, 18:13

Dzięki za propozycje czekam na dalsze :P Będe miał więcej do rozpatrzenia.

PS. jakbyście mogli napisać przy polecanym aucie na co zwrócić uwagę przy kupnie (np. tak jak w fordzie na gnijące nadkola)
Krzyrak
Nowicjusz

07 Sie 2013, 18:45

W przypadku Lanosa 1.6 lubią wypalać sie uszczelki pod głowica.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Sie 2013, 20:17

Chyba jednak BMW e 36 odpada ponieważ poczytałem trochę opinii że za 5 tys nie kupię egzemplarza w dobrym stanie. A niestety nie mam więcej jak 5-6 tys do dyspozycji
Krzyrak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 3 Gran Turismo wzbogaci gamę modeli BMW serii 3
    Nowe BMW 3 Gran Turismo to innowacyjna koncepcja, która wzbogaci gamę modeli BMW serii 3. Trzeci wariant nadwoziowy w tej rodzinie łączy dynamikę Sedana, sportowy genotyp oraz praktyczny i wszechstronny charakter wersji ...

07 Sie 2013, 20:52

Astra F to samochód nie do zajechania. Miałem taki właśnie 1.6 8v. Nie była to rakieta ale dawał rade. Mało palił a części byly bardzo tanie i wszędzie dostepne. Łatwo trafić salonowy egzemplarz choć te niemieckie miały lepsze blachy.
Koniu
Forumowicz VIP

08 Sie 2013, 05:14

To może coś pokroju E36 czyli Vento?
Barol
Awatar użytkownika

08 Sie 2013, 07:45

No nawet o vento nie myślałem :D hehe. Czekam dalej na propozycje (będzie więcej wybierania :D)

I dziękuję wam za pomoc :)

A i jeszcze bo szukam auta bardziej przybliżonego do 150KM niż do 100 :D
czy np. łatwo będzie znaleźć taką astrę f 2.0 16v 150km i jak z tym silnikiem w niej ??
Krzyrak
Nowicjusz

08 Sie 2013, 09:18

[link do oferty na Allegro wygasł] (popros o wiecej zdjęć)
Koniu
Forumowicz VIP

08 Sie 2013, 09:49

Niestety liczba drzwi go dyskwalifikuje

PS. dopiero rozglądam się za marką i modelem auta kupował będę może za ok 2 msc. więc teraz nie szukam konkretnego auta na kupno, tylko za jakimiś ciekawymi się rozglądam co mógłbym kupić
Krzyrak
Nowicjusz

08 Sie 2013, 09:55

Krzyrak napisał(a):-Mało awaryjnego
-Taniego w eksploatacji (jak na moc +- 100-150KM)
-4/5 Drzwiowe
-Wszystko tylko nie Kombi :]
-Z klimatyzacją
-Instalacja LPG

Fiu fiu fiu...jak zwykle, jak to polak wymagania duże, jeszcze 150KM żeby miało i tanie i z klimą i z gazem i nie awaryjne, a budżet raptem 5 tysia. Weźcie ludziska zacznijcie myśleć trochę-TAKICH SAMOCHODÓW NIE MA czas najwyższy zbudzić się ze snu. Albo akceptujesz wypadkowość (często nie małą), albo do roboty mechanicznej, albo silnik u kresu swych możliwości, albo pognite. Nie kupisz w bdb stanie samochodu żeby miało wszystkie te cechy co podałeś.
Rozważ sobie jeszcze calibrę. Na Twoim miejscu to pomodliłbym się żeby kupić za te 5 tysia taki samochód, żeby przez pierwszy rok nie władować więcej niż 50% wartości, a to wbrew pozorom łatwe może nie być. Wydaje mi się, że najrozsądniejszym wyjściem w tej kasie będzie lanos albo nubira jakaś (lanos 1.6 nubira 2.0) Moc to nie wszystko, masa samochodu ma znaczenie bo co z tego że będziesz miał 150KM w ciężkiej budzie jak objedzie Cię 80konny mieszczuch bo będzie lekki.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

08 Sie 2013, 12:24

A czy ja gdzieś napisałem żeby był w BDB stanie ???

"Poszukuję jakiegoś dobrego auta za ok 5tys:"

"Taniego w eksploatacji (jak na moc +- 100-150KM)"
Wiadomo że im większa moc tym i więcej spali to jest normalne i ja to dobrze wiem, tylko że jeden samochód z silnikiem 2.0 i mocą 150KM spali 8l/100 a drugi 12l/100 to chyba jest różnica prawda ??

Jak będzie miał 80KM a ja 150KM i 8s do 100 to mi może (Ja nie potrzebuję auta na wyścigi Nascar i F1 tylko żeby nie muliło i w razie potrzeby miało kopa)

Nie chce diesla zamulacza bo wole benzyniaka z instalacją (I tak mi taniej wyjdzie na 100km)

To jest tanie w eksploatacji ??
Daewoo Nubira 2.0
[link do autocentrum.pl wygasł]

Opel Astra F
[link do autocentrum.pl wygasł]
Krzyrak
Nowicjusz

08 Sie 2013, 12:40

Krzyrak napisał(a):"Poszukuję jakiegoś dobrego auta za ok 5tys:"

Dobre, przynajmniej w moim słownik u, to nie trzymające się na trytytki, mające silnik i resztę w takim stanie by co miesiąc nie ładować kilka setek w niego, co przy Twoich założeniach jest bardzo cieżkie do spełnienia.

Krzyrak napisał(a):"Taniego w eksploatacji (jak na moc +- 100-150KM)"
Wiadomo że im większa moc tym i więcej spali to jest normalne i ja to dobrze wiem, tylko że jeden samochód z silnikiem 2.0 i mocą 150KM spali 8l/100 a drugi 12l/100 to chyba jest różnica prawda ??

Akurat eksploatacja to nie tylko paliwo i w Twoim przypadku wierz lub nie będzie ono praktycznie na samym końcu listy zmartwień.
Poza tym spalanie 8 l w średniej jeździe w samochodzie ok 150KM to taki żarcik rozumiem :D
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

08 Sie 2013, 14:28

Jak masz pracę i zarabiasz 5 tys. zl na msc to nic dziwnego że dla cb auto które ma wiecej niż 5-10lat to złom niestety mnie nie stać na wydatek rzędu 15 tys na auto.

Jeżeli auto będzie tak mało awaryjne jak mój teraźniejszy fordzik to uwierz że jedynym moim zmartwieniem będzie to za ile nalać do baku.

PS. jeżeli ci się nie podoba że szukam auta do 6 tys o takich a nie innych wymaganiach to może wgl nie odpisuj na posty. Inni użytkownicy jakoś nie mieli nic do moich wymagań dotyczących auta i podali mi przykłady aut nad którymi można się poważnie zastanowić, a nie daewoo z 13l spalaniem
Krzyrak
Nowicjusz