Samochod do 20tys.

02 Sie 2019, 21:45

Czesc. Szukam samochodu rodzinnego, przestronnego, ale zeby mial troche mocy dlatego najbardziej silniki 1.8 lub 2.0 oczywiscie w gazie :D. Budzet niezbyt wysoki dlatego przychodze tutaj prosic o pomoc w wyborze. Przegladalem troche ogloszen i sklaniam sie do opla vectry c 1.8 140km. Jednak nie wkem jak ten silnik wspolgra z lpg czy jest wszystko ok? Na jakie inne moglbym zwrocic uwage jeszcze? Czy moze dozbierac troche pieniazkow i kupic a6c6 ? Lub a4? Widzialem na olx ze okolk 25 tys. Chodza. Ewentualnie jakie inne? Na necie jest tego multum a ja za bardzi nie wiem co byliby najbardziej oplacalne. Prosze o pomoc.
Wiem sa na forum podobne tematy ale z przed kilku lat a sytiacja na rynku szybko sie zmienia dlatego pistanowilem napisac nowy temat
marou
Obserwowany

02 Sie 2019, 22:27

Jeżeli już Vectra C to niestety przedlift, te 140 konne gorzej znoszą gaz, ogólnie zagazować można i przy dbałości i serwisowaniu te 100k przelata ale jak masz wiązać się z tym autem na dłużej to w sumie nie polecam.
Popatrz też na
Peugeota 407 sw 1.8 lub 2.0
Honda Accord 2.4 (uwaga na korozje)
Astra J 1.4T
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Sie 2019, 20:05

Sklaniam sie do 407ki, tylko teraz dreczy mnie jeszcze jedna sprawa. Czy bardziej oplaca sie kupic juz z zalozona instalacja LPG czy jednak kupic benzyne i samemu zalozyc?
Sprawdzalem na olx to juz z zalozona instalacja gazowa nie jest za duzy wybor, a w benzynie cenowo moze i nawet korzystniej.
marou
Obserwowany

12 Sie 2019, 20:48

Musisz wiedzieć ile kosztuje montaż gazu. Dodajesz koszt do ceny samochodu bez gazu i porównujesz tymi z gazami, tutaj masz cennik ile taka instalacja wynosi:

https://nagaz.pl/cenniki/montaz-instalacji-lpg/

A tutaj możesz obliczyć opłacalność takiej instalacji:

https://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html

Oczywiście we wszystkim uwzględniasz jakie to są instalacje.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

13 Sie 2019, 06:30

LPG do 4 cylindrów to max.3000zł. za 17 kupisz w miarę ładną407-kę, warto zostawić sobie 1.5-2 tys.na pakiet startowy po zakupie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Sie 2019, 07:45

No wiadomo ze lepiej kupić z założoną, oszczędzasz od pierwszego dnia za to tak jak sam zauważyłeś wybór jest duzo mniejszy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4