Samochód do 22 tysięcy do miasta i sporadycznych tras.

09 Gru 2016, 20:22

Witam serdecznie,

Nazywam się Radek, mam 21 lat i mieszkam w stolicy dolnego śląska :D

Przyszedł czas na wymianę samochodu. Obecnie jeżdżę Fousem MK1 1.6 z instalacją LPG. Autko w sumie się sprawuje całkiem nieźle, ale ma już prawie 18 lat i coraz częściej dopadają go mniejsze lub większe usterki.

Wymagania:
- Typ: Hatchback, Coupe
- Liczba drzwi: Nie ma dla mnie większego znaczenia, może być 3D, może być 5D.
- Rozmiar: Nie większe niż Focus MK1, ewentualnie coś podobnych rozmiarów.
-Silnik: Koniecznie benzyna, najprawdopodobniej będzie do niego zakładany LPG, zatem silnik ten musi go w miarę znosić.

Autka, które upatrzyłem:
-Volvo C30 (1,6 lub 1.8). Jak wyglądają koszty utrzymania Volvo? Jak się to ma w stosunku do chociażby Forda/Opla.
-Ford Fiesta MK7 (1,4 lub 1.6). Ewentualnie rozważam jeszcze silnik 1.2 82KM. Jak wygląda to w Waszym odczuciu? To auto będzie bardzo słabe? Generalnie uważam, że moje obecne autko jest dość żwawe i nie chcę zbyt przesiadać się na coś znacznie słabszego.
-Opel Corsa D FL. Dość sporo ofert, ale również dość dużo ofert z silnikiem 1.2 85 KM..
-Renault Megane III - Tutaj dość mała liczba ofert, aczkolwiek sporo aut z silnikiem 1.6, który wydaje się być dość pancerny.

Tyle z aut, które sam znalazłem.

Co o nich sądzicie? Ewentualnie dorzućcie własne propozycje :ok:
jezyk10
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 01 2014
Auto: Niebawem kupię :)

09 Gru 2016, 21:24

Sprawdź Hyundaia Coupe 2.0, Honda Civic VII 1.6/2.0,Toyota Corolla E12 1.6/1.8TS, Citroen C4 VTS
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] coś takiego
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

09 Gru 2016, 21:50

Na Megane III słaby budżet. c30 to tak naprawdę Focus mk2, a więc części tanie i ogólnie dostępne. Jak dla mnie do tego auta nie pasuje silnik mniejszy niż 1.8, ideałem byłby 2.4, a bóstwem 2.5t :oops: no ale to nie ten budżet. Celuj w 2.0
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Gru 2016, 19:45

Sprawdź Hyundaia Coupe 2.0, Honda Civic VII 1.6/2.0,Toyota Corolla E12 1.6/1.8TS, Citroen C4 VTS [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yGlTX.html coś takiego
Czytaj więcej: samochod-do-22-tysiecy-do-miasta-i-sporadycznych-tras-vt97943.htm#postingbox

Hyundai nie przemawia do mnie wizualnie. Także odpada.

Civic VII i Corolla 1.8. Zwłaszcza z tymi silnikami mocniejszymi - bajka. Nieźle wyglądają, a do tego mają niezłe "kopyto". Niestety cena dość duża jak za te roczniki i te przebiegi. Tak wiem, że przebiegiem się nie jeździ, ale w tym wypadku te autka mogą być dość mocno wyeksploatowane, zwłaszcza, że oba prawie po 200 KM :)

Z citroenem taka sama sprawa. Za taką kwotę wolałbym coś słabszego, a świeższego.

Na Megane III słaby budżet. c30 to tak naprawdę Focus mk2, a więc części tanie i ogólnie dostępne. Jak dla mnie do tego auta nie pasuje silnik mniejszy niż 1.8, ideałem byłby 2.4, a bóstwem 2.5t no ale to nie ten budżet. Celuj w 2.0
Czytaj więcej: samochod-do-22-tysiecy-do-miasta-i-sporadycznych-tras-vt97943.htm#postingbox

No tak, Megane III w tej cenie zdarzają się sporadycznie, a żadnej na żywo nie oglądałem, więć trudno coś powiedzieć.

O proszę, to tego nie wiedziałem o C30. W takim razie warto poszukać fajnej wersji. Jeśli chodzi o silniki, to racja, szkoda, że ten 2.4 jest tak mało dostępny. Z tego co czytałem, to idealny silnik pod LPG, a do tego całkiem niezła frajda z jazdy musi być :)

Ogółem była ostatnio fajna oferta z 1.8 za 18 tysięcy. Po 20 godzinach ogłoszenie było już nie aktualne :)
jezyk10
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 01 2014
Auto: Niebawem kupię :)

11 Gru 2016, 00:31

Ode mnie fiat bravo 1.4 t-jet :ok: auto mlode rocznikowo, dynamiczne wiec na ewentualne trasy zda egzamin, do tego szosty bieg, rozsadne spalanie i mozliwosc zalozenia gazu ;)
flini
Początkujący

Auto: brak

11 Gru 2016, 01:28

Fakt 1.8 jest trochę słabym silnikiem jednak bardzo elastycznym.
1.6 w volvo nie będzie jechać a ergonomia też nie powala
Toyotą Corollą miałem okazję jeździć i bardzo fajnie się prowadzi.
Armani29
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 08 04 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 1.8 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005