Samochód do 22 tysięcy do miasta i sporadycznych tras.

09 Gru 2016, 20:22

Witam serdecznie,

Nazywam się Radek, mam 21 lat i mieszkam w stolicy dolnego śląska :D

Przyszedł czas na wymianę samochodu. Obecnie jeżdżę Fousem MK1 1.6 z instalacją LPG. Autko w sumie się sprawuje całkiem nieźle, ale ma już prawie 18 lat i coraz częściej dopadają go mniejsze lub większe usterki.

Wymagania:
- Typ: Hatchback, Coupe
- Liczba drzwi: Nie ma dla mnie większego znaczenia, może być 3D, może być 5D.
- Rozmiar: Nie większe niż Focus MK1, ewentualnie coś podobnych rozmiarów.
-Silnik: Koniecznie benzyna, najprawdopodobniej będzie do niego zakładany LPG, zatem silnik ten musi go w miarę znosić.

Autka, które upatrzyłem:
-Volvo C30 (1,6 lub 1.8). Jak wyglądają koszty utrzymania Volvo? Jak się to ma w stosunku do chociażby Forda/Opla.
-Ford Fiesta MK7 (1,4 lub 1.6). Ewentualnie rozważam jeszcze silnik 1.2 82KM. Jak wygląda to w Waszym odczuciu? To auto będzie bardzo słabe? Generalnie uważam, że moje obecne autko jest dość żwawe i nie chcę zbyt przesiadać się na coś znacznie słabszego.
-Opel Corsa D FL. Dość sporo ofert, ale również dość dużo ofert z silnikiem 1.2 85 KM..
-Renault Megane III - Tutaj dość mała liczba ofert, aczkolwiek sporo aut z silnikiem 1.6, który wydaje się być dość pancerny.

Tyle z aut, które sam znalazłem.

Co o nich sądzicie? Ewentualnie dorzućcie własne propozycje :ok:
jezyk10
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 01 2014
Auto: Niebawem kupię :)

09 Gru 2016, 21:24

Sprawdź Hyundaia Coupe 2.0, Honda Civic VII 1.6/2.0,Toyota Corolla E12 1.6/1.8TS, Citroen C4 VTS
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] coś takiego
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

09 Gru 2016, 21:50

Na Megane III słaby budżet. c30 to tak naprawdę Focus mk2, a więc części tanie i ogólnie dostępne. Jak dla mnie do tego auta nie pasuje silnik mniejszy niż 1.8, ideałem byłby 2.4, a bóstwem 2.5t :oops: no ale to nie ten budżet. Celuj w 2.0
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Gru 2016, 19:45

Sprawdź Hyundaia Coupe 2.0, Honda Civic VII 1.6/2.0,Toyota Corolla E12 1.6/1.8TS, Citroen C4 VTS [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yGlTX.html coś takiego
Czytaj więcej: samochod-do-22-tysiecy-do-miasta-i-sporadycznych-tras-vt97943.htm#postingbox

Hyundai nie przemawia do mnie wizualnie. Także odpada.

Civic VII i Corolla 1.8. Zwłaszcza z tymi silnikami mocniejszymi - bajka. Nieźle wyglądają, a do tego mają niezłe "kopyto". Niestety cena dość duża jak za te roczniki i te przebiegi. Tak wiem, że przebiegiem się nie jeździ, ale w tym wypadku te autka mogą być dość mocno wyeksploatowane, zwłaszcza, że oba prawie po 200 KM :)

Z citroenem taka sama sprawa. Za taką kwotę wolałbym coś słabszego, a świeższego.

Na Megane III słaby budżet. c30 to tak naprawdę Focus mk2, a więc części tanie i ogólnie dostępne. Jak dla mnie do tego auta nie pasuje silnik mniejszy niż 1.8, ideałem byłby 2.4, a bóstwem 2.5t no ale to nie ten budżet. Celuj w 2.0
Czytaj więcej: samochod-do-22-tysiecy-do-miasta-i-sporadycznych-tras-vt97943.htm#postingbox

No tak, Megane III w tej cenie zdarzają się sporadycznie, a żadnej na żywo nie oglądałem, więć trudno coś powiedzieć.

O proszę, to tego nie wiedziałem o C30. W takim razie warto poszukać fajnej wersji. Jeśli chodzi o silniki, to racja, szkoda, że ten 2.4 jest tak mało dostępny. Z tego co czytałem, to idealny silnik pod LPG, a do tego całkiem niezła frajda z jazdy musi być :)

Ogółem była ostatnio fajna oferta z 1.8 za 18 tysięcy. Po 20 godzinach ogłoszenie było już nie aktualne :)
jezyk10
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 01 2014
Auto: Niebawem kupię :)

11 Gru 2016, 00:31

Ode mnie fiat bravo 1.4 t-jet :ok: auto mlode rocznikowo, dynamiczne wiec na ewentualne trasy zda egzamin, do tego szosty bieg, rozsadne spalanie i mozliwosc zalozenia gazu ;)
flini
Początkujący

Auto: brak

11 Gru 2016, 01:28

Fakt 1.8 jest trochę słabym silnikiem jednak bardzo elastycznym.
1.6 w volvo nie będzie jechać a ergonomia też nie powala
Toyotą Corollą miałem okazję jeździć i bardzo fajnie się prowadzi.
Armani29
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 08 04 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 1.8 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...