Samochód do 25 000 zł

11 Gru 2014, 18:49

Mike1735, widzę że masz focusa mk2 1.6 109 km, nie poleciłbyś swojego samochodu ? ;>
jacobson
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Gru 2014, 19:14

Polecam :yes: zrywne, elastyczne (turbo ze zmienną geometrią), mało pali, wprawdzie ma dpf ale to ten mniej problemowy - dolewka specjalnego płynu, u mnie jeszcze nie praktykowane. Panuje przekonanie, że 90KM jest lepsza bo ma zwykłe turbo, brak dwumasy i dpf ale ja bym nie przesadzał bo jednak jest różnica w jeździe na korzyść mocniejszego. Wkurza brak 6 biegu i często przepalające się żarówki w światłach mijania :o
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Gru 2014, 20:07

No ja sie ogladam za tym 115Km, wydaje mi sie ze bedzie dla mnie odpowiedniejszy :)
jacobson
Nowicjusz

11 Gru 2014, 20:11

115km to diesel Fordowski 1.8 i jak już to po lifcie- jest okej :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Sty 2015, 11:03

Nowy rok się zaczął, więc trzeba zacząć szukać nowego samochodu :p budżet wciąż ten sam w porywach do 30 000 zł. Nie chciałem zaczynać nowego tematu, żeby nie zaśmiecać forum.

Raczej niewiele się zmieniło od mojej ostatniej wizyty. Wciąż najbardziej mnie interesuje BMW seria 1, nie przeszkadza mi, że mały (do tej pory woziłem się Micra :P).

Na drugim miejscu tak jak ktoś mi podpowiedział jest Focus (no mimo wszystko ładny samochodzik).

Jak to wygląda z częściami do BMW 1 w porównaniu np do takiego Focusa, czy koszty eksploatacji są dużo wyższe czy może porównywalne. Jak z jakością tych sprzętów. Jak tylko będę miał ogłoszenia jakieś sensowne to będę wklejał, mam nadzieję, że znajdę coś fajnego :)

Czy na forum znajdę ofertę kogoś kto zajmuje się szukaniem samochodów (może zawodowo albo hobbistycznie - ale dobrze :)) ) ? Oczywiście za dopłatą, tak żeby nie wrąbać się w trupa co nie dojadę do domu.
jacobson
Nowicjusz

06 Sty 2015, 11:59

BMW szukaj tak w tych porywach do 30k, w sumie Focusa też bo mniejsze prawdopodobieństwo kupić z floty.
Focus będzie młodszy ale rocznikiem się nie jeździ. Będzie mniej palił i benzyny nie mają problemów z łańcuchem. Diesle w Fordzie też okej, w BMW nie wiem.
BMW lepiej się prowadzi lecz Focus to najlepiej prowadzący się kompakt z przednim napędem, BMW ma lepsze wnętrze, w Focusie tragedii nie ma. Części tańsze do Forda, z tego co wiem do BMW nie będzie tragedii.
Awaryjność na podobnym poziomie, raczej znikoma chyba że trupa kupisz.
Co do ogłoszeń, linki z ogłoszeniami możemy wklejać jakieś fajne a jeśli chcesz sprawdzenia auta to jest u nas na forum przedstawiciel firmy motozakup o takim właśnie nicku, możesz do niego pisać. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kia GT4 Stinger: 315 KM w koreańskim coupe
    Kia zaprezentowała koncepcyjne coupe o nazwie GT4 Stinger na salonie w Detroit. Pod maską Kia GT4 Stinger znajduje się turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 2 litrów, generujący moc 315 KM. Napęd jest przenoszony ...

06 Sty 2015, 13:36

I jeden i drugi ma sporo zalet. BMW 1 mniej praktyczne, ciaśniejsze, zero możliwości przewozowych, droższe w utrzymaniu, musisz celować w egzemplarze z początku produkcji...ale co z tego, skoro w podobnej cenie otrzymujesz napęd na tył i większą frajdę z jazdy :) Osobiście na Twoim miejscu kupiłbym to, co bardziej by mi się podobało (z tym, że BMW 1 co najmniej 120i).
A nie rozważałeś może Hondy Civic 1.8 i-vtec 140KM? :) Za 30 tys. zł spokojnie coś by się znalazło, patrząc przez pryzmat funkcjonalności, bezawaryjności i ekonomiczności bije BMW 1 i Focusa na głowę.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

06 Sty 2015, 18:30

Kurcze no właśnie ktos mi już mówił o Hondzie Civic ale twierdziłem, że mi się nie podoba samochód, chociaż jak tak patrzę na pierwszą ofertę z brzegu która mi się wyświetliła to całkiem sympatyczne autko ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]). a to Honda civic to takie ciacho ? ;>
jacobson
Nowicjusz

06 Sty 2015, 18:40

łysy30 - trochę przesadzasz z tym biciem na głowę chyba... sam wypisywałeś wady civica i jakoś trochę ich było. Dla mnie to wszystko może być podobny poziom, w BMW na pewno blachy będą lepsze i niektóre elementy jak napęd.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Sty 2015, 19:17

jigsaw - pisałem o funkcjonalności, ekonomiczności i bezawaryjności - tu chyba nie ma wątpliwości, który samochód jest "lepszy" - honda jest praktyczniejsza (większy bagażnik i przestrzeń w środku), bardzo mało pali (zdecydowanie mniej niż każde benzynowe BMW 1) i poza pierdołami praktycznie się nie psuje. To tyle, jeśli chodzi o przewagi hondy - pod kątem właściwości jezdnych i jakości blachy Civic nie umywa się do BMW 1. Pytanie tylko co jest najważniejsze dla autora tematu - sam pewnie mocno rozważałbym "jedynkę" z mocnym silnikiem, gdyby nie duży pies i dziecko w drodze :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

06 Sty 2015, 19:37

Jigi przerabialiśmy już temat BMW 1 :D nie róbcie off top
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Sty 2015, 20:03

Akurat BMW pali zdecydowanie mniej od vteca, który nigdy do oszczędnych nie należał. Tak gwoli ścisłości:

[link do autocentrum.pl wygasł]

Civic będzie praktyczniejszy, BMW lepsze ogólnie. Niech autor sam wybierze, najlepiej jednym i drugim się "karnąć". 8)

Aczkolwiek jak porównamy 116i do 1.8 hondy, bo w tej cenie to chyba tak to wygląda to lepiej wziąć Hondę...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Sty 2015, 20:09

jiGsaw napisał(a):http://www.autocentrum.pl/dane-technicz ... 2006-2011/

[link do autocentrum.pl wygasł] ... 2007-2011/

jiGsaw jak kierujesz się danymi z autocentrum to pamiętaj, że tam zawsze trzeba brać poprawkę bo tam często klepią głupoty tak jak np. golf IV 1,6 ma normalnie 15 sekund do setki to oni napisali że około 12 sekund i spalanie też mocno zaniżyli i tak samo może być z BMW i Hondą w ich danych mogą być gafy.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Sty 2015, 20:14

jiGsaw nie popieraj się katalogowym spalaniem na autocentrum tylko tym podawanym przez użytkowników :yes:
tu już jest odwrotnie i widać przekłamanie w BMW... bądź obiektywny!
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Sty 2015, 20:23

To palą mniej więcej tyle samo wg. użytkowników. Choć pewnie w BMW ludzie mają cięższą nogę itd. Po prostu niektórzy zapominają, że to nie jest już stare 316i 1.6 z ciężkiego E36... tylko 2.0 R4 z Vanosami, Valvetroniciem itd. i te jednostki naprawdę mało palą. Jakby zamienić silniki w budach to silnik Hondy by palił więcej, bo jednak 1er jest cięższe i rwd. :)
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika