Samochód do 25 tys.

07 Sty 2019, 10:20

Witam, jestem nowy na forum więc chciałbym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami.
Więc tak na wiosnę planuje zakup nowego samochodu w granicach 25 tys zł. Głównie zależy mi na tym aby autem w miarę sprawnie i komfortowo się jeździło, gdyż do pracy mam około 50 km w jedną stronę. Najlepiej jeśli auto byłoby z silnikiem diesla, oraz posiadało automatyczną skrzynię biegów, benzyna też wchodzi w grę o ile nie spala 15l/100km. Z aut które mam na uwadze to Alfa Romeo 159 2.4 jtd, oraz peugeot 407 2.7 HDi ( chociaż z tego co przeczytałem to trochę obawiam się tego silnika). Co sądzicie o tych propozycjach, rozważę też inne propozycje.
PanJanusz
Nowicjusz

07 Sty 2019, 13:21

mam wyspecyfikowaną przez ciebie alfę. silnik jest ok to znaczy trapią go typowe przypadłości nowoczesnych diesli. Ja już jestem po regeneracji wtrysków i usunięciu dpf, Wymieniałem też kolektor ssący i regenerowałem maglownicę. pozostała jeszcze turbina ale na razie nie wykazuje problemów. Skrzynia ma wymieniony olej co 60 tys (wymiana tylko dynamiczna - to jest około 12 literków oleju po 80 zetów za liter) i jeździ bez zarzutu. Jedyny problem - spalanie - 9 litrów w trasie to standard a w mieście to tak 11
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

07 Sty 2019, 13:27

Spalanie to nie problem i tak w pracy zwracają mi pieniądze za dojazd. Jak z miesięcznym kosztem utrzymania takiej alfy? Nie chciał bym pół wypłaty wydać na taki samochód.
PanJanusz
Nowicjusz

07 Sty 2019, 14:31

punkt widzenia zależy od punku siedzenia. Nie ma się co oszukiwać. naprawy i serwis są dosyć drogie choć już lepiej niż kiedyś (już są zamienniki i są rozsądnie skalkulowane) ale ogarnięcie diesla to tak 4 tys trzeba liczyć skrzynia - wymiana oleju to tak 1200, głupie łożyska do tyłu po 500 za sztukę a do zawieszenia jeszcze nie doszliśmy. Części są drogie i mnóstwo pierdołek z którymi można żyć ale ... Czujniki cofania wymieniam już drugi raz (jadę drugie okrążenie) a każdy z nich 100, moduł świec żarowych 300, naprawa radia 300, nawigacja rzadko czyta piracką płytę z aktualnymi mapami, oryginalna ma w Bydgoszczy może 10 ulic, zmieniarka się zawiesza przy mrozie a ksenonowe żarówki wytrzymują dwa lata (oryginały od philipsa). logo z tyłu mam już trzecie.
Alfę trzeba kochać, sporo jej trzeba wybaczyć, nie oglądać każdej stówki z trzech stron bo potrafi zrekompensować wydatki stylem i prowadzeniem
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018