Samochód do +- 25 tysięcy

06 Sty 2016, 14:46

Witam , zarejestrowałem się tu na forum ponieważ szukam porady motoryzacyjnej. W niedalekiej przyszłości będę kupował samochód tak do +/- 25 tysięcy zł. Szukam auta w sedanie , ma być komfortowy i wygodny. Samochód będzie służył głównie na dojazdy do pracy ok 15 KM w jedną stronę i raz na 3 miesiące trasa Francja - Polska - Francja . Nie wiem na co się zdecydować diesel czy benzyna + gaz . Do tej pory miałem 2 benzyny i 2 diesle i z tego co wywnioskowałem : Diesel ekonomiczny i lepszy w trasy , ale droższy w naprawach . Za to benzyna + gaz jest tańsza w utrzymaniu, nie ma żadnych dwumasów itp. Ale bardziej odpowiada mi charakterystyka diesla , lepiej mi się nim jeździ , może dlatego że nie lubię kręcić silnika pod czerwone pole, ale nie wykluczam benzynki .
Z tego co przeglądałem to podoba mi się Honda Accord VII , ale czy silniki np. 2.0 V-tec nadają się do gazu ?? Bo o dieslu słyszałem dobre opinie . Następnie jest Peugeot 407 i słynny 2.0 HDI i Mercedes w203 benzyna/ diesel.
Co moglibyście napisać o tych samochodach ? jakieś porady ? który z nich wybralibyście , a który odrzucili ?? Oczywiście czekam też na sugestie z waszej strony :D
Dziękuję i pozdrawiam :D
Fantomas25
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 07 2014
Auto: nie mam

06 Sty 2016, 15:01

Raczej lepszym wyborem będzie benzyna z gazem.
Jeśli lubisz charakterystyka pracy Diesla to szukaj benzyny z turbo np.
Saab 9-3 1.8 T
Lub A4 B6 1.8 T

Accord ma miękkie gniazda zaworowe i trzeba założyć instalację lepszej jakości , także trzeba pamiętać o regulacji zaworów co 20 k km .
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

06 Sty 2016, 15:13

Ok dzięki za pierwszą odpowiedź . Co do audi jestem średnio przekonany ze względu na aluminiowe zawieszenie , ale nie skreślam go z listy ze względu na dobry silnik. A możecie coś powiedzieć o saabie 9-3 ale z silnikiem 2.0 t 175 KM ?? I wgl jak silniki z turbo współpracują z LPG ?? :D
Fantomas25
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 07 2014
Auto: nie mam

06 Sty 2016, 16:01

2.0t 175 KM to dobra, sprawdzona jednostka produkcji GM. W połączeniu z 6-biegową skrzynią posiada naprawdę fajne osiągi. Z LPG dogaduje się bez problemu.
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM