REKLAMA
Witam
planuję zmiane samochodu - który mam zamiar zostawić dla siebie na dłużej
budżet to 25k + trochę kasy na wstępne naprawy
obecnie posiadam leona 1.6 z lpg
chciałbym coś w benzynie ,najlepiej coś co lubi gaz
rocznie robię ok 17-22 tyś km ,do pracy dojeżdżam 45 km w 1 stronę (co daje 90km dziennie do pracy przez 2 tygodnie [kolejne 2 tyg jeżdżę z kolegą] także wychodzi 1250km miesięcznie na samą prace + wiadomo jazda po mieście ,jakiś wypad w weekend itp
co do wymagań to
SEDAN lub hatchback
klima ,elektryczne szyby ( wiem nie są to wygórowane wymagania ale są to rzeczy których najbardziej mi brakuje obecnie)
obecny leon 1.6 100km jest dość mułowaty ,nowe auto nie może być bardziej mułowate niż leon ,jeśli będzie się zbierał identycznie to może byc ,chociaż fajnie jakby znalazło się coś mocniejszego
co do marek to jestem otwarty na wszystko {no może poza BMW},wszystko wezmę pod uwagę
moje wstępne poszukiwania:
skoda octavia II - silniki TSI FSI także odpuściłem temat z racji iż są ponoć bardzo awaryjne
opel insignia 1.8 140km -podoba mi się wizualnie a i moc 140 myślę że by mnie zadowoliła ale autko nie jest idealne do gazu przez ręczną regulacje szklanek ,więc chyba również out
audi a4 b7 /seat exeo 1.8t trochę boję się kosztów utrzymania tego auta (turbo ,dwumas ,spalanie) oraz nie wiem czy do 25k da się w ogóle kupić jeszcze egzemplarz który pojeździ ładnych parę lat bo wiem że te samochody z tym silnikiem są bardzo rozchwytywane
fiat bravo 1.4t - jak tutaj jest z lpg? i jak się ma mały silnik 1.4 ale z turbo
będzię to mój pierwszy zakup samochodu (obecny leon kupiłem od wujka także przebieg zakupu wyglądał pewnie inaczej niż normalnie to wygląda)
jakieś rady co do kupna? sprowadzać z Niemiec ,kupować w Polsce ale tylko od osób prywatnych? na otomoto jest masa ogłoszeń od handlarzy "świeżo sprowadzony" a w opisie napisane że wszystko na bum cyk cyk igła
mam nadzieję że troszkę mi doradzicie i wspólnie coś wybierzemy ,z góry dzięki za pomoc