Samochód do 27.000 zł

16 Lis 2022, 18:36

Witam Wszystkich potrzebuje rady a mianowicie chciałbym kupić auto do 27.000 zł ale nie mam pojęcia jaki się nada... Zależało by mi aby auto miało dość bogate wyposażenie ( np: BMW posiada M pakiet lub podobnie ma Audi w S-Line'ie), benzyna, manual, sedan. Zastanawiałem się nad BMW E60 Seria 5 tylko niestety na niektórych ogłoszeniach ktoś sobie życzy 26.000 zł a wnętrze całe zaniedbane to coś śmiesznego.. Także liczę na wasze porady i z góry dziękuję :D
Comic39
Nowicjusz

16 Lis 2022, 18:51

e60 to stare trupy więc czego się spodziewasz? Nikt auta tej klasy nie kupował żeby stało w garażu (a jeśli taki był to egzeplarz grubo nie mieści się w twoim budżecie) więc po prawie 20 latach na drodze te auta są mocno styrane a ich utrzymanie w jako takiej sprawności kosztuje masę kasy w stosunku do wartości. Ty również sobie jeszcze z tego sprawy nie zdajesz i interesuje cię znaczek przykrywający "dobre" acz niedziałające wyposażenie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Lis 2022, 18:54

Omiń post jeżeli masz takie komentarze pisać :)
Comic39
Nowicjusz

16 Lis 2022, 19:31

Ale innych się na forum nie spodziewaj, "polecanie" komuś auta wymaga rozsądku, nie licz na poklepywanie po plecach
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Lis 2022, 19:53

Comic39 napisał(a):Omiń post jeżeli masz takie komentarze pisać

Biorąc pod uwagę Twój wyliczony budżet nie stać Cię na takie śmiecie jak e60. Tak właściwie obstawiam że nie stać Cię na żadne auto premium.
Jak trafiłaby się e60 za 35k.ale w dobrym stanie (o ile taki istnieje) w opcji takiej samej jak to za 26k to nie kupisz jej ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Lis 2022, 20:06

No to napisz może jakie wyposażenie cię interesuje?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lis 2022, 23:27

szybki napisał(a):ale w dobrym stanie (o ile taki istnieje)
istnieje istnieje, miałem, mam teraz od lat 3 szt. pod opieką i utrzymanie śmiesznie tanie no ale to nie ta liga bo tu są realne przebiegi w ok 250k a nie tak jak w większości przypadków tylko na zegarze 189 a w rzeczywistości x 2 a nawet 3. No ale jaka cena takie auto A w przypadku audi bmw to jeszcze bardziej skomplikowane bo właściciele uważają że zakładając lampki ledowe i chinskie zderzaki Mpakietowe podnoszą wartość auta.
Comic39 napisał(a):Zależało by mi aby auto miało dość bogate wyposażenie ( np: BMW posiada M pakiet lub podobnie ma Audi w S-Line'ie),
trochę nie wiesz o czym mówisz, auta Premium są sprzedawane w inny sposób, idziesz do salonu i masz podstawę i do tego dokupujesz co tam sobie chcesz, możesz sobie wybrać nagrubsze wyposażenie w najbiedniejszym silniku i odwrotnie i równie dobrze możesz sobie zamówić emblemaciki s-line nakładki na progi itd a z wyposażenia Klime podstawową i el szyby.
Nie myśl że wyposażenie to tylko premium, fakt jakość wykonania i dbałość o szczegóły to inna liga ale czasami zamiast kierować się uprzedzeniami warto rozszerzyć horyzonty.
powiedz o jakim wyposażeniu marzysz?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lis 2022, 23:45

Kao napisał(a):stnieje istnieje, miałem, mam teraz od lat 3 szt. pod opieką i utrzymanie śmiesznie tanie no ale to nie ta liga bo tu są realne przebiegi w ok 250k a nie tak jak w większości przypadków tylko na zegarze 189 a w rzeczywistości x 2 a nawet 3. No ale jaka cena takie auto A w przypadku audi bmw to jeszcze bardziej skomplikowane bo właściciele uważają że zakładając lampki ledowe i chinskie zderzaki Mpakietowe podnoszą wartość auta.

Kao jest sobota idź się napij :D
BMW i śmieszne tanie utrzymanie :happy:
W tamtym tygodniu przez te kible zrobiłem 200km po złomach szukając gratów takich jakie nigdy mi się nie zepsuły.

Moglibyśmy porozmawiać jakies 5lat temu to wtedy byś mi wmówił kwestie serwisowe, cofania liczników, polskich klimatów itp. na tą chwilę sorki ale dla mnie nie ma większego badziewia na rynku wśród nowych aut w śród starych jest to zwykły drogi psujak. Dopiero przy opcjach bardzo starych bez vanosów, akcji panekowych miliona czujników jest dobrze no ale są to opcje muzealne.
szybki
Moderator - Tuning

20 Lis 2022, 00:25

Tobie zawsze jest beee jak widzisz beeemw, to jest wstręt do marki poprostu.
dla mnie bmw nigdy krzywdy nie zrobiło A miałem ich naście włącznie z tymi przed 2002r, miałem e60 w benie, przez 40 tysi km nie włożyłem ani grosza, miałem e60 2.0 w gnojówce co prawda nie długo, problem z mechatronika ale 420 tyś km, w lutym kupiłem e63 v8, 7 czy 8 tysi za mną brak jakichkolwiek problemów, dolałem pół litra oleju i zauważyłem że oryginał wahacze (230 tyś km) już słabe to tuleje same mahle kupiłem za jakieś grosze, nie wiem coś koło 200 zł za kpl na 2 wahacze główne ,faktycznie drogo, e61 525d kolegi w tej chwili robię , ma ją 7 lat, teraz do mnie przyjechał i mówi nie wiem co robić czy dołożyć kilka zł w naprawe paru pierdółek i jezdzic dalej czy sprzedać i jednak postanowił zostawić, przez ostatnie 2.5 roku jedyne awarie jakich doznał to moduł świec żarowych i fap. to tylko przykłady z podwórka,
na całym świecie w terenowkach najpopularniejszy swap to na m57 a na pytanie jaki powód inwestycji w swap akurat na m57, odpowiedź jest jedna, ogólna ekonomia i moc jaką ten silnik potrafi wygenerować no ale pewnie wszyscy się zmówili i opowiadają nieprawdę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lis 2022, 04:46

Kao powiem Ci ogólnie mam wśród kolegów ludzi którzy kupowali te auta jako nowe albo w komisach przy salonach do tego mój znajomy pracuje w salonie tego czegoś i każdy z nich powie Ci to samo co ja.

Kao patrząc na całość a jest tego naprawdę sporo nie spotkałem gorszego i droższego auta w serwisie idąc po segmentach.

Ujęło mnie to Twoje stwierdzenie że jest " śmiesznie tanio" :D bo jak to jest dla Ciebie tanio to nie wiem co jest drogo :D

Nie będę pisał o konkretach bo jest tego naprawdę dużo.

P.s.

Ostatnio miałem X5 kolegi które odbierałem nowe, opijałem je poświęcając wątrobę :mrgreen: niestety nic to nie dało :(

A drugi kolega który nawet majtki miał BMW kiedyś do żony jeżdżącej po salonach za autem powiedział przez telefon tak: kochanie pamiętaj bierz co chcesz nie może być to diesel i nic powiązane z BMW :D
szybki
Moderator - Tuning

20 Lis 2022, 09:51

szybki napisał(a):Ujęło mnie to Twoje stwierdzenie że jest " śmiesznie tanio"
w przypadku aut które serwisuje A nie gruzach,
szybki napisał(a):Nie będę pisał o konkretach
to akurat nic nowego, ja cały czas o e60 a Ty o wszystkim i niczym.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lis 2022, 10:56

Kao napisał(a):akurat nic nowego, ja cały czas o e60 a Ty o wszystkim i niczym.

Co nowego ? Chcesz konkretów tak jak ostatnio jak mi wmawiales że Lexus jest tak strasznie drogi ? To dawaj tamtego posta porównamy do "tanich" BMW v8.

Powtórzę wśród serwisowanych BMW serwisuje sztuki zadbane z pewną historią. Usterki w nich powtarzają się a użytkownika takiego jak ja zaskakują bo nie wiedziałem np.że można zrobić wadliwa puszkę bezpieczników.

Więc jeżeli tak bardzo chcesz konkretów to mogę je wymieniać ale muszę skorzystać z dużego kompa bo jest dużo pisania i oczy bolą na kalkulatorku.

Więc dla mnie powtarzanie że masz auta z pewną historią i jest śmiesznie tanio jest sobotnim dżołkiem :D

I nie powtarzaj mi że nie jestem konkretny bo nie mam czasu wymieniać wszystkich usterek BMW które doświadczyłem i jak potem okazało się wpisujesz hasło na google a tam całe poematy w Polsce i nie tylko.

Dla mnie miernikiem dokonań BMW są moi znajomi ortodoksyjni bemkowcy oraz auta które serwisuje.
Mam też dwóch kolegów którzy ścigają się motocyklami BMW. Jedenemu z nich serwisuje samochody i zawsze się śmieje że fajnie że go namówiłem na jednego lexa jest nudno ale jak rozkraczy mu się jego wynalazki to ma czym jeździć. No i mam teraz jego AMG z walniętym dyfrem i wjeżdża 6ka z walnięta skrzynią ale podobno to norma (tak właściciel powiedział :D)

Zresztą co tu pisać polecam forum BMW, google i biuletyny serwisowe :ok:

I gwarantuje Ci żeby nie były to takie kupy na 100% miałbym BMW bo mi się dobrze nimi jeździ. Trochę wiocha w Polsce ale bez wiejskich felg i nalepek mpaler jest fajnie.
szybki
Moderator - Tuning