Astra J Sports tourer vs Focus mk3 kombi

19 Lis 2022, 00:15

Witam, przeszukałem forum, ale żadnych konkretów które by mi pomogły nie znalazłem.
Noszę sie z zamiarem kupna, przejechałem sie Focusem w 1.6TDCI 115 (z takim motorem chce brać) Wszystko spoko, prowadzi sie przyjemnie, biore po uwage tylko dobrze wyposażone wersje.
Co do Astry J to tylko w niej siedziałem u handlarza zeby sie rozeznać. Silnikowo biore pod uwage 1.4T lub 2.0CDTI ( chociaz troche sie boje tego motoru), tez tylko dobrze wyposażone wersje.
Zmierzając do sedna, wizualnie bardziej podoba mi sie Asterka, ale tak sie aut nie wybiera :D
Co do Focusa to generalnie wiem co i jak i to jest obecnie faworyt, ale o Astrze jest wiele podzielonych zdań, to że ciężka to wiadomo, ze skrzynia to tez wiem, ale jedni mówią ze sie fajnie prowadzi inni ze nie najlepiej, jedni odradzają 2.0 diesla inni chwalą ze dobry.

Kierowcą jestem przepisowym, ale w trasie czy w górskich zakrętach lubie czuć kontrolę i satysfakcję z jazdy, jednoczesnie cenię sobie komfort i świadomosc ze auto jest solidne. Jestem pedantyczny, wiec np praca zawieszenia ma dla mnie znaczenie jezeli jest spora różnica między modelami.

Jeżeli ktoś z was miał możliwość użytkowania któregos z tych aut, szczególnie Opla lub obydwu to prosze o wypowiedź. W jakich kategoriach dany model jest lepszy lub po prostu wasze subiektywne wrażenia z jakości wykonania i z jazdy. :) :)
MiszPag
Nowicjusz

19 Lis 2022, 09:35

Focus będzie się lepiej prowadził i zapewne lepiej wypadnie jeśli chodzi o awaryjność. IMO jako całość jest po prostu "lepszy"
Zostaje za to kwestia silników. Jeśli w focusie wystarczy ci ten diesel to spoko, jeśli uda się znaleźć diesla 2.0 to też spoko jednak jeśli zdecydujesz się na benzynę to jednak 1.4T/1.6T w astrze jest bezpieczniejszym wyborem niż EB w fordzie.

Nic innego nie bierzesz pod uwagę?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Lis 2022, 10:01

W Fordzie tylko diesel wchodzi w grę z racji awaryjnosci EB, wolnossaków nie chce bo za słabe.
Brałem pod uwagę inne modele, ale z uwagi na ceny lub palety silnikowe zostały odrzucone. VAG cenowo i rocznikami jest przereklamowany, za znaczek nie chce płacic. Pod uwage brałem Peugeota 308 II SW w HDI ale za nie zmęczony egzemplarz musiałbym naciągac za bardzo budżet. Megane jezdziłem i ten wyswietlacz prędkosciomierza mnie wkurzał. Generalnie szukam po 2012 roku i do 33 tys.
Ford i Astra to juz taki finał selekcji.
MiszPag
Nowicjusz

19 Lis 2022, 19:59

MiszPag napisał(a):VAG cenowo i rocznikami jest przereklamowany, za znaczek nie chce płacic.

Wszystko zależy co to znaczy dla Ciebie przereklamowany, dla mnie środek w takim golfie jest sto razy lepszy niż w Astrze czy Focusie.
Prosty ale bardzo dopracowany i porządny, Focus jak to Ford ma plastikowe tandetne dosyć wnętrze a Astra też widać że "tanie".
Więc coś co jest lepsze, ma wyższą wartość nie wiem czy można nazwać "przereklamowanym"

Weź pod uwagę że jak coś jest tanie to przy sprzedaży też będzie tańsze.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

19 Lis 2022, 20:28

Ergonomii nie można VAG odmówić, sam jezdze Vagiem. Na początku poszukiwań faworytem był Golf VI variant ale kazde warte uwagi ogłoszenie okazywało sie autem z przygodą bo sprawdzeniu po vin, mniej lub bardziej, a często były to "totalshade". Inna sprawa ze takie golfy jako VW są bardzo pożądane wiec cena idzie w góre, a moim zdaniem nie są to wcale lepsze auta niż taki focus, to juz są jakies drobne szczegóły, dobrze wyposazone wersje kosztują zdecydowanie wiecej, to samo wyposazenie lub nawet lepiej moge miec w takim Focusie.

Wracając do tematu, ktos ma wieksze doswiadczenie z Oplem?
MiszPag
Nowicjusz

20 Lis 2022, 01:52

MiszPag napisał(a):ktos ma wieksze doswiadczenie z Oplem?
mam spore doświadczenie z poprzednią generacją, ale z tego co słyszałem, to niewiele się zmieniło - w tym acucie ciągle coś. A to jakaś kontrolka się świeci, a to coś postanowiło się zepsuć (wprawdzie możesz jechać dalej, ale w trybie awaryjnym), a to wróciłeś od mechanika i coś zaczęło nagle stukać.

Robisz rocznie tak duże przebiegi, że szukasz diesla? Bo obecnie to jest takie rozwiązanie typu może i spala najdroższe paliwo, za to coś może się zepsuć za grubą kasę :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Podsumowanie i wyniki Night Power 2016
    Kolejna impreza przygotowana przez Night Power już za nami. Organizatorzy tym razem przygotowali więcej atrakcji niż to było w latach ubiegłych, mogliśmy oglądać wyścigi na 1/8 mili które zostały zorganizowane na ulicy ...