Samochód do 3-4 tys. z automatem

12 Cze 2017, 20:37

Cześć, Szukam jakiegoś samochodu do 3-4 tys. Oczywiście coś tam mogę dołożyć, ale wolałbym kupić tańszy samochód i go naprawić, niż kupić coś droższego i męczyć się z jakimiś wadami. W zasadzie nie oczekuję niczego oprócz automatu i możliwie najmniejszego spalania. Ma być to samochód, którym mogę dojechać do pracy i z niej wrócić, nic więcej. W tej chwili jeżdżę Focusem Mk2 2.0 TDCi. Szkoda mi ciągać ten samochód po mieście, szczególnie że nie jest mój, a za naprawy muszę płacić. Chcę tym samochodem pojeździć rok, maksymalnie dwa lata. Gdy coś droższego w nim padnie, to pewnie pójdzie na złom. Trasa to typowe miasto - jazda od świateł do świateł. Najlepiej, żeby auto nie było zbyt duże, najlepiej jakiś hatchback. Z tego, co się zorientowałem, to najwięcej jest Golfów 2 i 3, Peugeotów 107 i 205 i Smartów Fortwo. Model mi jest zupełnie obojętny, mogę jeździć nawet Smartem. W zasadzie to prosiłbym, o doradzenie w doborze konkretnych modeli ze skrzynią automatyczną + odpowiedni silnik (najlepiej w gazie). Myślę, że konkretny samochód już sam bym dał radę wybrać.
Frexor
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus Mk2
Silnik: 2.0 TDCi 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Cze 2017, 20:45

Mógłbyś przebierać w samochodach, gdyby nie jedno wymaganie - automat.
Kupno auta za kilka tys i tak nie jest proste, a tu jeszcze ta skrzynia. Jeśli nie masz odpowiedniej adnotacji w prawku, to darowałbym sobie i szukał jakiegokolwiek auta z manualną skrzynią biegów.
Inna sprawa, że jakoś bardzo ekonomiczne takie auto nie będzie. Pomijam już fakt łączenia małego silnika i automatu, ale w mieście aż tak to nie razi
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Cze 2017, 21:15

Samochód chcę zmienić tylko pod jednym warunkiem - musi być automat. Próbowałem znaleźć jakieś dokładniejsze i w miarę świeże informacje na temat automatów w samochodach za taką kwotę, ale praktycznie nic nie ma. Oczywiście mógłbym podnieść kwotę do np. 6000 zł, ale wolałbym, żeby to była kwota za gotowe auto do jazdy - po najważniejszych naprawach i opłatach.
Po prostu jazda samochodem nie jest dla mnie jakąś przyjemnością i chciałbym to jakoś umilić. Oczywiście nie mam problemów ze zmianą biegów, nie zastanawiam się nad tym, ale jest to w jakimś stopniu męczące, szczególnie w mieście, gdy się wraca z pracy o 16. W pracy czasami jeżdżę Hyundaiem I40 i później aż nie chce mi się przesiadać do Focusa. Nie ze względu na silnik, a na automat.
Chciałbym spróbować i kupić automat, ale jeśli faktycznie jest ciężko z awaryjnością, dużo wyższym spalaniem czy po prostu znalezieniem odpowiedniej sztuki, to oleję temat. Moc mi w ogóle nie przeszkadza, dopóki rozpędzam się do 50/60 km/h na równi z innymi autami. Na trasy na pewno tego samochodu nie zabiorę, bo od tego mam Focusa.
Frexor
Nowicjusz

12 Cze 2017, 21:27

Automat ok, ale w tym budżecie może być ciężko... Może jakiś Golf z prostym automatem, sam nie wiem. W tej cenie ciężko znaleźć normalne, niezajechane auto, a tu jeszcze specjalna skrzynia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback

12 Cze 2017, 23:05

Frexor napisał(a):Po prostu jazda samochodem nie jest dla mnie jakąś przyjemnością i chciałbym to jakoś umilić
szarpiący automat i wyjący silnik chyba w tym nie pomogą.
Może trochę wyolbrzymiam, ale faktem jest na pewno, że w Twoim budżecie bierze się cokolwiek, co ma w miarę długie opłaty, jest w miarę nie zgnite i nie potrzebuje jakiś wielkich nakładów na już typu nowe opony, uszczelka pod głowicą wraz z jej planowaniem etc.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

13 Cze 2017, 00:21

Automat z gazem do 4k no krótko mówiąc będzie ciężko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
    Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...

13 Cze 2017, 06:37

Ok, dzięki za pomoc. Czyli te stare automaty jakoś przyjemnie nie zmieniają biegów i raczej będzie to wkurzać, a nie umilać jazdę? W takim razie chyba odpuszczam sobie ten temat i jakbym przypadkiem coś znalazł (chodzi mi o markę i model), to już to będzie obojętne, czy to golf czy jakiś peugeot.
Ile bym musiał zapłacić za samochód z automatem, żeby to miało sens?
Frexor
Nowicjusz

13 Cze 2017, 08:43

Stare automaty będą już mocno zużyte przez co mogą być problematyczne.

Możesz obejrzeć tego Golfa,facet ma go 6lat więc co nieco o nim będzie mógł powiedzieć tylko sporo wyświetleń zastanawia i dopytaj jak długo jeżdzi na gazie.
[link do oferty na Olx wygasł]

Jeszcze taka Vectra ale 2.5 więc opłaty będą większe.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Cze 2017, 11:06

Dzięki za linki! Jeśli chodzi o Vectrę, to jeszcze muszę się zastanowić, bo raczej szukam małego samochodu. Golfa obejrzę w weekend, może faktycznie coś z nim jest nie tak, bo o ile mnie pamięć nie myli, to już kilka miesięcy wisi na OLX.
Jeszcze ponowię pytanie - ile bym musiał przeznaczyć kasy na samochód z automatem, żeby to miało sens i jakie modele/marki najlepiej przeglądać?
Frexor
Nowicjusz

14 Cze 2017, 11:26

Automat ma to do siebie że jest ich mało na sprzedaż więc znalezienie czegoś fajnego może być ciężkie.
Ja bym dołożył tak jeszcze z 3k do aktualnego budżetu i wtedy czegoś szukał.
Barol
Awatar użytkownika

14 Cze 2017, 13:01

Od roku mam Hundaia Lantre II 1998, 2.0pb, automat, i jestem mega zadowolony. To auto tylko do pracy, dojeżdżam codziennie łącznie 70km, i jestem bardzo zadowolony. Droga w górach, auto bardzo zwinne, automat nie szarpie, zawieszenie fajnje działa w górskich krętych drogach. Zważywszy ze to drugi samochód, służący tylko do pracy, nie dbam o niego W ogóle a i tak działa na prawdę fajnie. Co prawda kupilem go jak miał przejechane 97kkm, oraz po dużym serwisie (nie w pl) i może dla tego jest sprawne. Nie wiem jakie są ceny w Pl tych aut ale jak dla mnie to bomba bo zapłaciłem za niego 400 chf (ok 1600zl przeliczając, choć nie warto) se świeżym przeglądem na 3 lata ;) może nie jestem obiektywny ale ja polecam to auto. A i mam 4x el.szyby, airbag, AC, centralke z alarmem, ale domyślam sie że jest nie orginalna.
e2rduo
Początkujący

Prawo jazdy: 07 04 2012
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: BMW 325xi
Silnik: 3.0 218km
Rok produkcji: 2009