Samochód do 30 000zł

17 Lip 2021, 13:58

Cześć, planuję w ciągu najbliższych miesięcy zmienić obecny samochód Opel Astra G z 2000 roku na nowszy.
Niestety nie znam się w ogóle na autach.

Moje wymagania co do nowego ‘’używanego’’ auta:

1. Budżet - 30 000zł, mogę coś dołożyć, jeśli będzie warto.

2. Automatyczna skrzynia biegów - nie chcę innej.

3. Mieszkam na podkarpaciu i fajnie jakbym nie musiał jechać na drugi koniec Polski po samochód.

4. Użytkowanie głównie miasto, od czasu do czasu dłuższy wyjazd.

5. Z racji tego, że mam dziecko to celuję raczej w combi, obecnie też takim jeżdżę.

6. Paliwo – benzyna, w przypadku większego spalania założę LPG.

7. Rocznik auta okolice 2009-2011, bo pewnie na nowszy trzeba mieć większy budżet.

8. Wygląd auta z zewnątrz jak i wewnątrz w miarę nowoczesny.

9. Jestem spokojnym kierowcą, jeżdżę z dzieckiem, ale dobrze mieć zapas mocy, żeby z łatwością wyprzedzić ciągnik czy ciężarówkę.

10. Wyposażenie auta - zależy mi na klimatyzacji.

11. Bezpieczeństwo - miło jakby samochód posiadał nowsze systemy bezpieczeństwa tj. Abs, Esp i inne.

12. Bardzo ważny punkt, czyli niska awaryjność auta. Chciałbym uniknąć częstych wizyt u mechanika.

Znalazłem kilka modeli, lecz chciałbym się upewnić czy dobrze wydam pieniądze.

Honda Accord VIII 2.0 156KM – czy faktycznie tak rdzewieją?

Renault Laguna III 2.0T 140KM.

Z aut, które mi się podobają, ale są z innego segmentu to Subaru Outback IV. Tylko nie wiem jak z trwałością skrzyni automatycznej i czy można do niego bezproblemowo założyć instację LPG.
Jestem otwarty na inne propozycje, ale oprócz Bmw, Audi i VW.

Zapraszam do dyskusji.
Vitoldo
Nowicjusz

18 Lip 2021, 08:56

Może ktoś się odnieść do tych ogłoszeń?
Laguna 2.0, ale 170KM
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Vitoldo
Nowicjusz

18 Lip 2021, 13:44

Vitoldo napisał(a):Honda Accord VIII 2.0 156KM – czy faktycznie tak rdzewieją?

W sumie to rdzewieją bardziej niż VII. Głównie spód więc trzeba się dokładnie przyjrzeć

Vitoldo napisał(a):Renault Laguna III 2.0T 140KM.

Nie istnieje taki silnik
W lagunie masz wolnossące 2.0/140 - silnik nissana, średni do lpg
2.0T/170 - wersja z automatem
2.0T/204 - wersja z manualem

Auta z linków, które wrzuciłeś to standardowe ogłoszenia od handlarzy, nic ciekawego na zdjęciach nie zobaczysz, trzeba oglądać i sprawdzać. Honda z danii więc sprawdzisz trochę historii za free
https://findsynsrapport.fstyr.dk/Sider/resultater.aspx?Vin=JHMCW18709C201223

Vitoldo napisał(a):Z aut, które mi się podobają, ale są z innego segmentu to Subaru Outback IV. Tylko nie wiem jak z trwałością skrzyni automatycznej i czy można do niego bezproblemowo założyć instację LPG.

Zalożyć założysz jednak sumaru to boxer więc koszty serwisu będą wyższe (w tym częstsza regulacja zaworów na LPG)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Lip 2021, 15:03

Faktycznie tylko takie silniki są, człowiek uczy się całe życie :)
Czy w większości przypadków auta od handlarzy to zło?
Są jakieś sposoby w jaki sposób odróżnić oferty osób prywatnych od handlarzy na otomoto, olx, lub allegro?
Według Was warto brać pod uwagę auta sprowadzane np. ze Szwajcarii lub Danii, czy to wszystko zależy od stanu auta? Kiedyś słyszałem, że auta z zagranicy mają lepsze wyposażenie, ale to wiadomo ''ze słyszenia''
Tak czy siak będę musiał objechać pobliskie komisy, żeby sprawdzić czy dobrze się siedzi w autach, które mnie interesują.
Skoro z Subaru jest więcej zabawy, jeśli chodzi o LPG to chyba zrezygnuję z tego producenta.
Myślałem nad Fordem Mondeo Mk4, bo też jest dosyć często polecanym autem. Teściu ma Forda Focusa Mk3 combi 2013 rok, nie jest zły, ale jednak chciałbym mieć auto innego producenta.
Ehh nie sądziłem, że kupno samochodu będzie takie trudne.
Vitoldo
Nowicjusz

18 Lip 2021, 15:46

Vitoldo napisał(a):Czy w większości przypadków auta od handlarzy to zło?
Są jakieś sposoby w jaki sposób odróżnić oferty osób prywatnych od handlarzy na otomoto, olx, lub allegro?
Według Was warto brać pod uwagę auta sprowadzane np. ze Szwajcarii lub Danii, czy to wszystko zależy od stanu auta?

Nie ma reguły

Vitoldo napisał(a):Kiedyś słyszałem, że auta z zagranicy mają lepsze wyposażenie, ale to wiadomo ''ze słyszenia''

Zwykle tak jest. Polska to biedny kraj, w bardzo niewielu przypadkach ktoś decyduje się na kupno czegoś w dobrej wersji wyposażenia. Taka np. astra w podstawie kosztuje 80k a z mocnym silnikiem, fajnym wyposażeniem i automatem zbliży się do 120. A za te 120 można mieć już ubogą insignie więc koło się zamyka. Pozostając w temacie astry - kupno krajowej j 2.0/170 jest prawie niemożliwe a sprowadzonych w opór
franccc
Stały forumowicz

24 Lip 2021, 20:35

Już byłem zdecydowany na Hondę Accord VIII combi 2.0 156KM automat, ale okazało się, że ma mniejszą minimalną pojemność bagażnika od Accorda sedan i od Focusa, którym czasem jeżdzę :/
Pytanie do użytkowników, czy faktycznie jest słabo z tą pojemnością bagażnika w combi?
Toyota Avensis mi się też podoba, ale czy posiada mało awaryjną skrzynię automatyczną i jaki silnik?
Vitoldo
Nowicjusz

24 Lip 2021, 21:05

Generalnie 406L dvpy nie urywa jednak w praktyce zapakujesz tam więcej niż do sedana bo masz lepszy dostęp i ewentualne miejsce nad roletą
Do tego kształt bagażnika ma wielkie znaczenie jeśli chodzi o możliwości przewozowe
franccc
Stały forumowicz

12 Sie 2021, 18:02

Trochę trwały moje przemyślenia co do auta i w końcu wspólnie z małżonką zdecydowaliśmy się na jeden z podanych samochodów w kolejności od najbardziej pożądanych.
1. Ford S-Max - automat, proszę o doradzenie jaki najlepszy będzie silnik benzynowy, nadający się pod LPG
2. Renault Laguna 3 - 2.0T automat, kombi
3. Honda Accord - 2.0/2.4 automat, kombi
Vitoldo
Nowicjusz

21 Sie 2021, 20:14

Poszukiwań ciąg dalszy, ale im więcej czytam tym trudniej coś wybrać. Spodobał nam się Opel Zafira C Tourer 1.4T, ale chciałbym się upewnić czy skrzynia automatyczna jest mało awaryjna. Mam zamiar na dniach zrobić objazd po okolicy i sprawdzić kilka modeli, które mam na liście. Jeśli żaden z vanów/mini vanów nie jest godny polecenia w benzynie i automacie to pozostanie mi wybór pomiędzy Laguną 3 2.0T, a Citroenem C5, które tu na forum są często polecane.
Vitoldo
Nowicjusz

05 Wrz 2021, 09:28

Panowie, głowa pęka od szukania samochodu :oops:
Oglądałem Zafirę i coś mi w niej nie pasuje, jednak pozostanę przy kombi.
Najbardziej skłaniam się ku Lagunie 3 2.0T 170KM, ale ostatnio zacząłem się zastanawiać czy kupować auto w segmencie D czy może zejść do C i szukać Megane Grand Tour.
Czy w założonym budżecie jestem w stanie kupić Megane 3 młodszą od Laguny, jest to o tyle ważne, że auto pewnie będę użytkował dobrych kilka lat. Na Megane 4 pewnie nie ten budżet.
Proszę o opinię czy Megane ma tak samo dobrą skrzynię automatyczną jak Laguna 3 i na jakie silniki benzynowe pod LPG warto zwrócić uwagę?
Jakbyście mieli podobny budżet to co byście wybrali Lagunę 3 czy Megane 3?
Proszę o jakieś wskazówki, chciałbym w tym roku jeszcze kupić auto.
Vitoldo
Nowicjusz

05 Wrz 2021, 10:06

A sprawdziłeś w ogóle ile jest na rynku megane 3 z benzyniakiem, w automacie i do 30k? Dokładnie dwie sztuki, jeden 2009, drugi 2010, obydwa z silnikiem 2.0/140, który z lpg tak sobie współpracuje. Także rzeczywiście opcja warta rozważenia, można przebierać :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

05 Wrz 2021, 15:05

Wcześniej nie sprawdzałem, bo w każdej wolnej chwili czytam coś o autach tutaj na forum i autocentrum, że nie sposób wszystkiego ogarnąć takiemu laikowi motoryzacyjnemu. Ogólnie to jest mi ciężko cokolwiek zweryfikować, bo widzę, że są sprzeczne informacje o autach na różnych stronach. Na Autocentrum.pl Laguna III Grandtour phase II jest info, że silnik 2.0T 170KM był montowany (2011-2015). Natomiast na stronie Encyklopedia.moto.pl jest info, że był montowany w latach (2010-2012 Bose edition). Gdzie jest bardziej wiarygodne źródło informacji?
Już sam nie wiem czy sobie nie komplikuję kupna ze skrzynią automatyczną i silnikiem benzynowym. Okazuje się, że takich dobrych samochodów do 35k jest bardzo mało. Chociaż wiem, że automat byłby najlepszy dla mojej żony, ja z manualem nie mam problemów, ale lubię wygodę.
Szkoda, że nie ma na forum jakieś listy polecanych samochodów do konkretnej kwoty z podziałem na benzynę/diesla i skrzynie, wiele by to ułatwiło.
Wracając do tematu, Franccc czy masz jakieś inne propozycje co do automatów oprócz Laguny III 2.0T 170KM i Citroena C5 III 2.0 140KM z rozsądnym spalaniem?
Niekoniecznie musi to być kombi, bo żona cały czas wspomina o S-maxie, a tam są chyba słabe automaty?
Jeśli się okaże, że ciężko o dobry automat to pewnie zacznę się rozglądać za manualem.
Vitoldo
Nowicjusz