Samochód do 30 tys.

11 Paź 2022, 12:45

Witam szukam samochodu do 30 tys.
Samochodem bd jeździł na codzien głównie po mieście, czy też do rodzinki około 30km, raz w roku jakieś wakacje jeśli $ pozwolą wiadomo dlaczego.

Zależy mi pewnie jak każdemu na tym aby samochód był jak mniej awaryjny i tani w eksploatacji. Silnik najlepiej do 2.0 i żeby też miał te 130km.
Przebieg myślę tak do 230 240.
Głównie interesuje mnie sedan i myślałem o benzynie z możliwością założenia poniżej gazu ale nie koniecznie.
Samochodem bd jeździć przeważnie max w trójkę czyli całą rodzinka.

Oglądając samochody na te zwróciłem uwagę :
Hyundai i40
Mazda 6
Ford mondeo
Opel insygnia
Passat CC

Zawsze chciałem mieć mercedesa i myślałem żeby kupić go w Angliku ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Nie znam się jakoś dobrze na samochodach i nie wiem też na jakie patrzeć z jakimi silnikami np w niektórych samochodach jest ich dużo a czytać o każdym to trzeba trochę czasu poświęcić.

Jeśli mogę liczyć na waszą pomoc to proszę o podpowiedzi.
Z góry dziękuję.
pkn
Nowicjusz

Auto: voldzwagen golf plus
Silnik: 1.9 TDI 105km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

11 Paź 2022, 16:55

pkn napisał(a):Zależy mi pewnie jak każdemu na tym aby samochód był jak mniej awaryjny i tani w eksploatacji.

Z twojego zestawienia mondeo

pkn napisał(a):Opel insygnia

Nie ma takiego modelu.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Paź 2022, 19:02

Ok literówka opel insignia. Teraz dla twojego oka lepiej :)
pkn
Nowicjusz

11 Paź 2022, 19:13

Mondeo z jakim silnikami najlepiej ??
pkn
Nowicjusz

11 Paź 2022, 19:52

Za dużego wyboru nie masz, 2.0/145
Z twoich typów sensowna jeszcze jest mazda, tam każdy benzyniak jest ok

BTW jeśli auto ma być dla 2+1 i to głównie do miasta to nie szukałbym segmentu D tylko zszedł do kompaktów. Będą młodsze i tańsze w eksploatacji.
franccc
Stały forumowicz

12 Paź 2022, 04:08

To nie koniecznie musi być benzyna jestem elastyczny do tej pory jedziemy dieslem i nie narzekałem.

W nadziei znajomy mi mówi że blacha kiepska i żeby się w to nie pchać.

Segment D co byś polecił ?
pkn
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Napęd E-Axle - Hybrydy Lexusa będą bardziej dynamiczne
    Lexus pokazał wprawdzie swoje pierwsze auto w pełni elektryczne, ale japoński producent wcale nie zamierza rezygnować z napędu hybrydowego. Inżynierowie pracują właśnie nad nowym układem E-Axle, który sprawi, że nawet ...

12 Paź 2022, 06:34

franccc napisał(a):BTW jeśli auto ma być dla 2+1 i to głównie do miasta to nie szukałbym segmentu D tylko zszedł do kompaktów.

pkn napisał(a):Segment D co byś polecił ?

Źle przeczytałeś, pomyliłeś się czy zignorowałeś odpowiedź?

Z tych aut co podałeś to Mondeo 2.0 145km - Aczkolwiek w mieście to pali przy delikatnej jeździe 10+litrów beny. Diesle są dobre ale czy do miasta... Ewentualnie lpg do benzyny.

Ja bym szedł w kompakta typu Honda Civic VIII 1.8 140km (dużo miejsca w środku i duży bagażnik jak na kompaktowego hatchbacka)
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Paź 2022, 06:43

pkn napisał(a):To nie koniecznie musi być benzyna jestem elastyczny do tej pory jedziemy dieslem i nie narzekałem.

1. Diesle jakie możesz kupić różnią się konstrukcyjnie od diesla jakiego masz (nie mówiąc już o tym co mogłeś mieć wcześniej a co prawdopodobnie technologicznie było jeszcze starsze).
2. Diesel segmentu D jest totalnym przeciwieństwem wymagań jakie postawiłeś w pierwszym poście więc się zdecyduj.

Jeśli mówimy o segmencie D to ford mondeo jest najlepszym możliwym kompromisem pod względem ilości miejsca/komfortu/kosztów/ awaryjności
franccc
Stały forumowicz

12 Paź 2022, 08:32

pkn napisał(a):raz w roku jakieś wakacje jeśli $ pozwolą wiadomo dlaczego

Zdajesz sobie sprawę, że diesel segmentu D może pochłonąć na naprawę budżet wakacyjny?

Idź w kompakt z benzyną + ewentualnie LPG. Do takiego zastosowania niepotrzebne Ci Mondeo, a jeśli chcesz to zrozum że super tanio nie będzie. 2.0 benzynowe w zakorkowanym mieście to Ci 12 litrów łyknie, w mniejszym z 9-10. Totalnie bez sensu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

12 Paź 2022, 10:08

10litro to trochę jest :(
Honda Civic 8 w hatchback totalnie mi się nie podoba, słyszałem że dobre to są samochody.
pkn
Nowicjusz

12 Paź 2022, 10:19

To mendo jest tani w utrzymaniu czy nie? Z tego co pisze feanccc wynika że tak a u ciebie że nie.

Jeździłem golfem plusem 1.9 do tej pory z którego był zadowolony, mam jeszcze corsę 1.0w benzynie na dojazdy do pracy którą jeżdżę sporadycznie naprawdę.

Żona namawia mnie jeszcze żeby zwrócić uwagę na suvy. tego typu samochody bardziej mi się widzą niż honda hatchback.

Dziękuję wgl za chęć pomocy.
Każdy radzi co innego mówię o znajomych.
pkn
Nowicjusz

12 Paź 2022, 10:20

W prawie każdym kompakcie znajdziesz jakiś benzynowy silnik gody polecenia. Możesz popatrzeć na megane 3 1.4tce, fiata bravo 1.4-t jet, opla astrę 1.4T - te auta mają silnik z turbo i jadą podobnie jak diesel.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Paź 2022, 10:25

Te kompakty mi nie leżą zupełnie chyba że w nowszych rocznikach na które mnie nie stać. Samochód musi się też podobać dla mnie 30000 to jest trochę kasy więc samochod musi jakoś poważnie wyglądać :D
pkn
Nowicjusz

12 Paź 2022, 10:29

pkn napisał(a):To mendo jest tani w utrzymaniu czy nie? Z tego co pisze feanccc wynika że tak a u ciebie że nie.

A od kiedy mówiąc o kosztach utrzymania ma się na myśli spalanie? Chcesz duże auto to będzie dużo palić i nie ma znaczenia marka czy model.
franccc
Stały forumowicz

12 Paź 2022, 10:32

Chodziło mi bardziej o naprawę
pkn
Nowicjusz