Samochód do 30 tyś.

02 Mar 2015, 16:26

Witam wszystkich.
Szukam swojego pierwszego samochodu, tym samym im więcej czytam opinii w internecie nt. awaryjności silników, benzyna czy diesel, korozja etc. tym mniej wiem. Już całkowicie się pogubiłem i zmieniam zdanie codziennie z rana jak wstaje do pracy. Dlatego też chciałbym was poprosić o pomoc przy wyborze samochodu.

Budżet: Wpisując w tytuł 30tyś miałem na myśli kupno samochodu używanego + jego niezbędny przegląd i pewnie naprawa niejednego elementu. Dlatego zakładałbym max. budżet na sam samochód ok. 25tyś.

Rejon: województwo śląskie, Racibórz (47-400) +-50km

Użytkowanie:Samochód będzie użytkowany głównie przeze mnie, na dojazdy do pracy jakieś 15km. Poza tym żona na zakupy, czy z dzieckiem do lekarza. Dłuższych tras w roku nie przewiduję (ew. 1 wyjazd w roku jakieś 1000km). Myślę, że zmieścimy się w 15-20tyś rocznie.

Co poradzicie? Ja naczytałem się już wystarczająco i wiem więcej, tyle że nie potrafię zdecydować.

Żonie podoba się Honda Civic UFO. Z tego co słyszałem silnik świetny 1,8 140konny. Natomiast widoczność juz nie za bardzo i ponoć części bardzo drogie. Jak z tym jest, ktoś ma doświadczenie ?

Ja z kolei celowałem w samochody tj.:
-Fiat Bravo 1.4,
-Astra H(1.6 105koni) bardzo mi się podobają nowe Astry, najtańsze jakie znaleźliśmy to u firmy która sprowadza samochody z zachodu za ok 31tyś zł+opłaty. W dodatku jedyny silnik to 1,7 cdti 110konny, jakiś felerny czy co?
-kia ce'ed 1.6 126koni tyle, że 3drzwiowa. Niedaleko mojego miejsca zamieszkania [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tylko obawiam się koreańców trochę, są to stosunkowo nowe auta na rynku i chyba nikt nie wie jak się zachowują po 10latach użytkowania. Wyczytałem też coś na temat korozji w tych modelach. Czy części są drogie do tych koreanćów?
-Ford Fiesta mk7

Zastanawialiśmy się jeszcze nad samochodami z koncernu VAGa, ale Seaty jakoś nam nie wpadły w oko. Pozostaje Audi A3 ew. Golf.

Pomóżcie proszę:)
Diacetyl88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1988
Auto: Nie mam

02 Mar 2015, 16:41

Na Civica VIII to minimum 30 tysięcy zł, za mniej nie warto szukać, bo będzie to studnia bez dna.

Astra H to bardzo rozsądny wybór, tanie części, najlepszy silnik to 1.8 (wersja 125KM bardzo dobrze współpracuje z LPG). Fiata Bravo warto wziąć w wersji z turbo, spali niewiele więcej, a jedzie dużo lepiej. Kii Cee'd nie musisz się bać, możesz także szukać bliźniaczej konstrukcji - Hyundaia i30. Do zestawienia dorzucę jeszcze Forda Focusa Mk2.

1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Mar 2015, 17:28

Diacetyl88 napisał(a):Czy części są drogie do tych koreanćów?

tańsze niż do japońskich i łatwo dostępne.
Diacetyl88 napisał(a):chyba nikt nie wie jak się zachowują po 10latach użytkowania

ja wiem, mam Accenta od nowości, który ma 16 lat i nic się w nim nie zepsuło jeszcze więc wymiany czysto eksploatacyjne
Diacetyl88 napisał(a): Wyczytałem też coś na temat korozji w tych modelach.

Głównie ruda czepia się kolorów pastelowych czyli białych i czerwonych i pojawia sie pod uszczelkami i na tylnej klapie. Bardziej irytujące są ciągle przepalające się żarówki w tym modelu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Mar 2015, 17:24

Cześć. Właśnie wróciłem do domu i miałem dziś okazję przeglądać kilka modeli.
Trafiłem 3 hondy civic niestety 2 z nich to benzyny 1.4 za 25tyś zł, w środku plastiki u drzwi były po prostu zmasakrowane i to w każdej hondzie;/ Także, chyba sobie uświadomiłem, że civic nie jest na naszą rodzinną kieszeń. Bo na zadbany okaz trzeba chyba zapłacić conajmniej 30tyś.

Ford Focus w porównaniu z Oplem Astrą H wypadł blado. Naczytałem się wczoraj o jego świetnym układzie jezdnym, ale poprostu był dla mnie niewygodny. Z kolei całkiem zadbaną Astre H 2006r 1.6 105 Twinport można już dostać w jednym komisie za 18tyś. Była również wersja GTC i z tyłu praktycznie tak samo miejsca, nie zauważyłem większych różnic.

No i siedziałem w Hiundayu i30 naprawdę fajne autko i mocno się nad nim zastanawiam.
Niestety nie znalazłem żadnego fajnego Bravo, ale trzeba szukać żeby sobie porównać.
Narazie faworyci to Astra H, Hyundai i30/Kia Ceed i jeszcze chce zobaczyć tego Fiata Bravo.

Jutro zobaczę po pracy jeszcze VW Golf VI, wygląda świetne w szczególności w porównaniu do V który w ogóle nam nie wpadł w oko.

Pozdrawiam!
Diacetyl88
Nowicjusz

03 Mar 2015, 17:30

Diacetyl88 napisał(a):Trafiłem 3 hondy civic niestety 2 z nich to benzyny 1.4 za 25tyś zł, w środku plastiki u drzwi były po prostu zmasakrowane i to w każdej hondzie;/ Także, chyba sobie uświadomiłem, że civic nie jest na naszą rodzinną kieszeń. Bo na zadbany okaz trzeba chyba zapłacić conajmniej 30tyś.

Pisałem to już wczoraj, że nie warto szukać poniżej 30 tysięcy.

Gdzie widziałeś Golfa VI za 25 tysięcy? To będzie totalny złom, pomijając fakt, że jakiś udanych silników benzynowych tam nie ma.
Ossy
Forumowicz VIP

03 Mar 2015, 17:35

Diacetyl88 napisał(a):Narazie faworyci to Astra H, Hyundai i30/Kia Ceed

Szukaj Hyundaia i Kię od 2008r. bo są z czeskiej fabryki czyt. lepsze i pozbawione kilku wad jak stukające amortyzatory. Mają też lepszy lakier. Hyundaia rozpoznasz po czarnych przednich reflektorach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nissan Note - opracowany pod kątem europejskich dróg
    Dzięki innowacyjnej stylistyce, debiutującym w tym sektorze technologiom oraz gamie zaawansowanych silników, nowy Note silnie zaistnieje w segmencie B. Produkowany w Europie Note został opracowany pod kątem europejskich ...

03 Mar 2015, 19:14

Ten Golf VI jest u handlarza za 28tyś. Silnik to 1.4 chyba 80koni, rocznik 2008 bodajże. Przeleciałem tylko okiem, jutro chcę porozmawiać z właścicielem komisu, żeby od środka obadać.
Diacetyl88
Nowicjusz

03 Mar 2015, 19:34

Diacetyl88 napisał(a):1.4 chyba 80koni

Błagam Cię :cry: Chcesz jechać całą trasę za ciężarówkami i bać się wyprzedzić jeśli nie masz pewności że nic nie jedzie z naprzeciwka z odległości 2 kilometrów? Poza tym to 80 koni spali Ci podobnie co 140 koni w civicu i to nie żart :lol:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

03 Mar 2015, 19:35

80KM w Golfie VI to jakieś nieporozumienie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Mar 2015, 19:37

80 czy nie 80... to i tak za tanio jak za Golfa. Poza tym nie chce wiedzieć jaką ma trwałośc ten silnik...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Mar 2015, 21:59

Koniu napisał(a):80 czy nie 80... to i tak za tanio jak za Golfa.

Zgadzam się, Golf VI to minimum 35 tysięcy! To będzie jakaś padaka.
Ossy
Forumowicz VIP

04 Mar 2015, 21:57

Cześć, oglądałem dziś tego Golfa i całkiem fajny. Biały kolor chyba teraz jest modny, więc prezentował się elegancko, środek również tip top. Ale posłuchałem waszej rady i darowałem sobie ten silnik.

A inny sprzedawca ma już do sprzedania 2x kia proceed

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Muszę przyznać, że ten kolor bordowy bardziej mi się podoba, ale wolałbym nie ryzykować. Z moim szczęściem trafi się rdza;p

A i co myślicie o silniku 1.6 126km vs 1.4 105km. Ten 1.6 powinien być chyba równie oszczędny co ten 1.4 ?
Diacetyl88
Nowicjusz

04 Mar 2015, 22:10

1.6 spali tyle co 1.4 a pojedzie lepiej. Ogólnie wepchasz się w złom po lnkach które wrzucasz.. Nie szukaj najtańszych ofert.
Koniu
Forumowicz VIP

04 Mar 2015, 22:16

No to teraz mnie trochę przeraziłeś. Bo te Ceedy, które wrzucam są najdroższe jakie spotkałem w okolicy ;p Widziałem i30 za 19tyś z 2008r :P
Diacetyl88
Nowicjusz

04 Mar 2015, 22:24

Mój błąd, chyba masz rację. Myslałem że te auta od 30k w górę ale dość tanie są. Można obejrzeć, przepraszam. :ok: :piwo:
Koniu
Forumowicz VIP