02 Mar 2015, 16:26
Witam wszystkich.
Szukam swojego pierwszego samochodu, tym samym im więcej czytam opinii w internecie nt. awaryjności silników, benzyna czy diesel, korozja etc. tym mniej wiem. Już całkowicie się pogubiłem i zmieniam zdanie codziennie z rana jak wstaje do pracy. Dlatego też chciałbym was poprosić o pomoc przy wyborze samochodu.
Budżet: Wpisując w tytuł 30tyś miałem na myśli kupno samochodu używanego + jego niezbędny przegląd i pewnie naprawa niejednego elementu. Dlatego zakładałbym max. budżet na sam samochód ok. 25tyś.
Rejon: województwo śląskie, Racibórz (47-400) +-50km
Użytkowanie:Samochód będzie użytkowany głównie przeze mnie, na dojazdy do pracy jakieś 15km. Poza tym żona na zakupy, czy z dzieckiem do lekarza. Dłuższych tras w roku nie przewiduję (ew. 1 wyjazd w roku jakieś 1000km). Myślę, że zmieścimy się w 15-20tyś rocznie.
Co poradzicie? Ja naczytałem się już wystarczająco i wiem więcej, tyle że nie potrafię zdecydować.
Żonie podoba się Honda Civic UFO. Z tego co słyszałem silnik świetny 1,8 140konny. Natomiast widoczność juz nie za bardzo i ponoć części bardzo drogie. Jak z tym jest, ktoś ma doświadczenie ?
Ja z kolei celowałem w samochody tj.:
-Fiat Bravo 1.4,
-Astra H(1.6 105koni) bardzo mi się podobają nowe Astry, najtańsze jakie znaleźliśmy to u firmy która sprowadza samochody z zachodu za ok 31tyś zł+opłaty. W dodatku jedyny silnik to 1,7 cdti 110konny, jakiś felerny czy co?
-kia ce'ed 1.6 126koni tyle, że 3drzwiowa. Niedaleko mojego miejsca zamieszkania [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tylko obawiam się koreańców trochę, są to stosunkowo nowe auta na rynku i chyba nikt nie wie jak się zachowują po 10latach użytkowania. Wyczytałem też coś na temat korozji w tych modelach. Czy części są drogie do tych koreanćów?
-Ford Fiesta mk7
Zastanawialiśmy się jeszcze nad samochodami z koncernu VAGa, ale Seaty jakoś nam nie wpadły w oko. Pozostaje Audi A3 ew. Golf.
Pomóżcie proszę:)