Samochód do 30 tys - wysokie siedzisko, benzyniak..

21 Lis 2016, 18:03

Cześć, jako że od jakiegoś czasu mam możliwość jeździć w robocie samochodami dostawczymi(Jumpery/VW LT) gdzie siedzi się wysoko i przedewszystkim patrzy się nawet z wyższej pozycji od osobówek chciałbym obrać sobie kierunek zakupu samochodu właśnie z tego powodu. Obecnie jeżdżę Borą kombi, samochód sobie wychwalam ale z racji wymagań chciałoby się zmienić samochód na "większy" i młodszy, skrzynia manualna.
Podejrzewam, że będę musiał celować w rynek suv'ów/osobówek "podwyższonych"(np. audi a6 allroad - aczkolwiek nie siedziałem w nim nigdy, bynajmniej to co oczy widzą..), a może terenówek?.
Budżet 25 - 30 tysięcy na czysto bez serwisu, ubezpieczeń itp.
Roczne przebiegi w granicach 12-13 tys km(60% miasto, 40% trasa) - więc samochód benzynowy wskazany.
Z racji, że nie każdy śmierdzi groszem w miarę rozsądku niekoniecznie drogie części można powiedzieć średnie.
Mile widziany zamontowany gaz lub też możliwość współpracy z tym.
Jako, że nasze państwo chce mieć w Polsce nowsze pojazdy to ten mankament również brany pod uwagę :) :twisted:

Bardzo rozszerzone wymagania, nie wszystkie pewnie idzie połączyć w jedno, ale być może znawcy obecnego rynku coś wspomogą.
Dzięki, pozdrawiam :)
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Lis 2016, 18:38

Pozostaje Ci suv/terenówka jak chcesz siedziec wysoko. Moja propozycja Pajero Sport 3.0. Dobra opcja pod lpg, autko wygodne.
Jak mniejsze to Honda CR-V lub Kia Sorento.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Lis 2016, 20:14

noisy napisał(a):Pozostaje Ci suv/terenówka jak chcesz siedziec wysoko. Moja propozycja Pajero Sport 3.0.Dobra opcja pod lpg, autko wygodne.

Może samochód jest wygodny ale wydaje mi się, że on jest bardziej przystosowany pod tereny górzyste, lekki off-road? Druga sprawa to wielkość, chyba raczej nie tego szukam :no:

noisy napisał(a):Jak mniejsze to Honda CR-V lub Kia Sorento.

W Sorento mógłbym śmiało celować lecz pierwsza generacja jakoś bardzo mnie odpycha swym wyglądem.
Hondą natomiast miałem okazje jeździć w szczególności pierwszą generacją, wrażenie mega dobre, silnik trochę słaby, jednak w tej sytuacji bardziej skusiłbym się w zakup trzeciej generacji co przy moim budżecie mogę sobie odpuścić.

A co sądzicie na temat Suzuki Grand Vitara II?
TaTaRaK
Początkujący

21 Lis 2016, 20:47

Suzuki Grand Vitara II :ok: bardzo dobry pomysł. Szukaj benzyniaka 2.0
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lis 2016, 17:28

noisy napisał(a):Suzuki Grand Vitara II bardzo dobry pomysł. Szukaj benzyniaka 2.0

A możesz coś więcej napisać nt. tego modelu bądź ktoś to miał/wie?

Jeszcze jakieś propozycje?
TaTaRaK
Początkujący

22 Lis 2016, 18:15

Mój mechanik jezdzi takim autem i mówił, ze tylko 2.0 jest OK, tzn nie ma potencjalnych drogich usterek.
Jest jeszcze Land Cruiser ale to diesel bardziej. Benzyniaka sporadycznie trafisz.
Z droższych w utrzymaniu Touareg 3.2 VR6, ale to juz konkretna furka.
Bardzo wygodna, dzielna w terenie ale i ciężka 2,2t na pusto.
Spalanko spore.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Golf GTI Clubsport - jubileuszowa wersja na 40. urodziny
    Bardzo mocny, bardzo szybki i bardzo bogato wyposażony Golf GTI Clubsport debiutuje w polskich salonach. Specjalna wersja Golfa GTI nawiązuje do jubileuszowych edycji tego modelu, które Volkswagen prezentował przy ...
    Kalkulatory motoryzacyjne
    Kalkulatory dla każdego kierowcy w których sprawdzisz i porównasz rozmiary opon, dobierzesz odpowiedni ich zamiennik, obliczysz ET felgi, dobierzesz rozmiar opony do felgi i felgę do opony, obliczysz średnią ...

22 Lis 2016, 19:12

noisy napisał(a):Mój mechanik jezdzi takim autem i mówił, ze tylko 2.0 jest OK, tzn nie ma potencjalnych drogich usterek.

140 KM jak na takie wozidło wydaje się w porządku. Doczytam się w tej kwestii.

noisy napisał(a):Jest jeszcze Land Cruiser ale to diesel bardziej. Benzyniaka sporadycznie trafisz. Z droższych w utrzymaniu Touareg 3.2 VR6, ale to juz konkretna furka. Bardzo wygodna, dzielna w terenie ale i ciężka 2,2t na pusto.
Spalanko spore.

LC za duże, a diesel męczył by się w mieście.
Touareg to inna bajka, ale bardzo kosztowna ;)

Na rynku wtórnym dużo ofert(mój budżet) pojawia się z modelami takimi jak Qashqai, Juke. BMW X3 to raczej już nie mój budżet, a naprawy nie najtańszych nie należą?
TaTaRaK
Początkujący

22 Lis 2016, 20:46

X3 niekoniecznie moze szarpnąć po kiermanie drogimi naprawami. Najrozsądniej jest celować w 2.5 R6. Zawias jest trwały.
Przy zakupie obowiązkowo trzeba sprawdzić jak działa napęd 4x4.
Qashqai za to ma skopany zawias.
LC są też 3drzwiowe, ale to auto do wiadomych celów więc do miasta nie ma sensu.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika