Samochód do 30k z nietypowymi wymaganiami

03 Sty 2018, 10:50

Cześć,
stanąłem przed koniecznością kupna nowego samochodu. Mam na ten cel 20-30tys. I teraz moje pytanie brzmi: co w tej cenie można dostać? Pytam, ponieważ to nie mój segment cenowy i jakoś miłośnikiem nowej motoryzacji nie jestem. Obecna Corsa B zaczyna dokonywać żywota. Rok w zasadzie nie gra roli ale im młodszy tym lepszy.

No ale do rzeczy. Priorytety:
- hatchback albo kombi 4/5 drzwiowy
- benzyna (najlepiej z LPG)
- dobrze zabezpieczone blachy. Samochód będzie więcej stał niż jeździł. Do tego garaż jest nieogrzewany. Więc ruda może bardzo szybko się pojawić. Najlepiej jakby blachy były w ocynku.
- niezawodność, bezawaryjność, bezobsługowość
- konstrukcja im prostsza tym lepsza
- im więcej da się samemu zrobić przy nim tym lepiej
- względnie tanie ceny części
- wyposażenie dodatkowe jakoś nie gra dla mnie roli, im mniej tym lepiej w zasadzie, może nawet nie być wspomagania kierownicy :lol:

Tak wiem, że mam dziwne wymagania To ma być zwykły dupowóz, którym trzeba przejechać z miejsca na miejsce od czasu do czasu. Nie będzie wykorzystywany do dojazdów do pracy. Raczej okazyjnie na małe wakacje. Samochód będzie jeździł aż do końca czyli aż po złomowisko zapewne, dlatego istotne dla mnie są dobre blachy i niezawodność. Dlatego zastanawiam się czy nie lepiej będzie wydać około 15tys na samochód i drugie tyle na porządny serwis (rozrząd, oleje, filtry, świece, uszczelnienie, gumy, tuleje, sworznie, hamulce itd.)
Jedyne co przychodzi mi na myśl to kupić 3 Lanosy i złożenie z tego jednego, ale już jeden nabytek z FSO mam w garażu i dłubię przy nim Co jeszcze sensownego znajduje się w takim budżecie?
fripin3032
Nowicjusz

Auto: Corsa B, PN Caro 1.5 GLE

03 Sty 2018, 11:02

Skoro ma wiecej stać jak jeździć to po co wydawać tyle na auto? No i po co Ci LPG? No chyba że już kupisz z założoną instalacją to co innego.
Ja bym pomyślał o małym ogryzku typu
Grande Punto 1.2 albo Bravo,
Clio III. Chcesz niskie koszta eksploatacji i blachę w ocynku to takie auta spełniają Twoje wymagania.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Sty 2018, 11:09

Ja też tego nie rozumiem po co wydawać tyle na samochód, ale to nie moja decyzja i nie moje pieniądze. Ja mam taki samochód po prostu znaleźć. No raczej szukam już z LPG, nie będzie mi się opłacać dorzucać osobno LPG. Właśnie po Corsie B (swoją drogą bardzo poczciwy samochód jak dla mnie gdyby tylko nie gnił i miał trochę więcej więcej mocy :lol: ) chciałbym coś większego, bo jednak siedzenie z tyłu z kolanami pod brodą fajne nie jest.
fripin3032
Nowicjusz

03 Sty 2018, 11:48

fripin3032 napisał(a):To ma być zwykły dupowóz, którym trzeba przejechać z miejsca na miejsce od czasu do czasu

Jeżeli jazda okazjonalna, to Taxi wyjdzie taniej, z wypożyczeniem auta na wakacje włącznie. Auto nawet jak nie jeździ to i tak generuje koszta.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

03 Sty 2018, 11:55

yeti65 napisał(a):Jeżeli jazda okazjonalna, to Taxi wyjdzie taniej, z wypożyczeniem auta na wakacje włącznie. Auto nawet jak nie jeździ to i tak generuje koszta.

Nie, nie będzie tańsza, wypożyczenie też nie. W ogóle jak dla mnie bezsensowna wypowiedź nic nie wnosząca do tematu... :ok: Mam świadomość tego, że generuje koszta nawet jak nie jeździ, bo to nie mój pierwszy samochód, także może jakieś konkrety?
fripin3032
Nowicjusz

03 Sty 2018, 12:00

Cokolwiek prostego z segmentu C i tyle. Poprzeglądaj oferty, wybierz co Ci się podoba i się oceni.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

03 Sty 2018, 12:13

Na pewno odpadają Audi, BMW i Mercedes, bo koszta utrzymania są kosmiczne. Z tego co pozostaje to Toyota Avensis, Auris i Corolla (ale przy Toyotach boję się słabych blach). To samo tyczy się Astr H. Pozostają Meganki II i III, Skody Fabia II i Octavia I i II, Focusy, Mondeo, Fiesta a z Francuzów C4 i 308 (ale jakoś nie pałam zaufaniem do francuskich samochodów mimo, że nie gniją)
fripin3032
Nowicjusz

03 Sty 2018, 12:21

fripin3032 napisał(a): także może jakieś konkrety?

A jakich konkretów można tu oczekiwać :?: Wymagania wbrew tytułowi tematu wręcz pospolite
fripin3032 napisał(a):- niezawodność, bezawaryjność, bezobsługowość
- konstrukcja im prostsza tym lepsza
- im więcej da się samemu zrobić przy nim tym lepiej
- względnie tanie ceny części

Każdy chce takie auto. Konkret jest jeden- w używanych autach liczy się stan. Ja osobiście wolałbym zadbaną Lagunę II(królowa lawet), niż zajechaną Corollę(lider niezawodności). Tak jak napisał galakty, poszukaj jakichś ofert w pobliżu miejsca zamieszkania(bo jazda po całej Polsce nie ma sensu), to wtedy można będzie coś napisać.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2018, 12:35

yeti65 napisał(a):Każdy chce takie auto.

No nie wiem, czy każdemu chce się robić coś przy samochodzie samemu w domenie ASO i oddawania samochodu do warsztatu, bo pasek klinowy piszczy albo olej trzeba wymienić. Mimo, że banał to większości się nie chce brudzić i tak. Tak samo wątpię, żeby wyposażenie ABC (absolutny brak czegokolwiek) było dla kogoś interesujące.

yeti65 napisał(a):poszukaj jakichś ofert w pobliżu miejsca zamieszkania(bo jazda po całej Polsce nie ma sensu)

Nie mam nawet zamiaru jeździć po Polsce. Interesują mnie ogłoszenia tylko z mazowieckiego, a w nich już napisałem co najczęściej "się trafia". Zapomniałem o Hondzie Civic VIII i Golfie V
fripin3032
Nowicjusz

03 Sty 2018, 12:54

Myślę, że w takim przypadku optymalnym autem może być octavia ze starym silnikiem 1,6 MPI.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez yeti65, 03 Sty 2018, 12:57, edytowano w sumie 1 raz
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2018, 12:56

Ta Skoda ma FSI.
galakty
Forumowicz VIP

03 Sty 2018, 12:58

galakty napisał(a):Ta Skoda ma FSI.

Zauważyłem po czasie :mrgreen: już zmieniłem link :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2018, 13:05

No dobra a jak ma się w takim razie kwestia blach w Octavii?
fripin3032
Nowicjusz

03 Sty 2018, 13:17

Jak nie była tłuczona i ruszana to pożyje.
galakty
Forumowicz VIP

03 Sty 2018, 13:37

A coś jeszcze godnego uwagi? W tym przedziale cenowym?
fripin3032
Nowicjusz