REKLAMA
Witam, poszukuje pierwszego samochodu nazywanego roboczo „dupowozem” Pojazd miałby dziennie przejeżdżać 60 km na drodze dom - praca/uczelnia. Wykonałem małe przeszukanie ofert w planowanym budżecie i prosiłbym was o wyrażenie opinii na temat poniższych samochodów. Mam nadzieje otrzymać od bardziej doświadczonych osób garść informacji jakich silników w danym modelu unikać, na co uważać i zwracać uwagę. Jeśli ktoś byłby tak miły i podzielił się spostrzeżeniami na temat typowych usterek w danym modelu i kosztem ich naprawy to byłbym wdzięczny . Chciałbym aby samochód był na tyle mało awaryjny jak na swój wiek żebym nie musiał się wypłacać i co chwilę biegać do mechanika.
Zdaje sobie sprawę że nie ma większej różnicy czy jest to 15 czy 17 latek., więc raczej w tym wieku samochodu liczy się właściciel/e i jego/ich podejście do samochodu.
Rocznie miałbym przejeżdżane ok 12-15 tys km.
Planowany budżet do 6-7 tys zł. Raczej myślałem o kwotach 5-6 tys zł tak aby móc spokojnie wpompować w swoje przyszłe narzędzie 1-2 tys na bliższe naprawy.
Jeszcze pytanie mi się nasunęło. Czy warto kupować/zwracać uwagę na samochód sprowadzany od handlarza? Coś w stylu Vw polo 4 150 tys km cena 7-8 tys?
• Renault Megane II
• FORD MONDEO mk3 – wydaje mi się dość spory jak na moje aktualne potrzeby, ale przy jakimś wyjeździe na wakacje, czy zwykłym wypoczynkowym wypadzie byłby za jakiś czas dość przyzwoitym wyborem.
• Seat Leon I – Czytałem że samochody sprzed rocznika 2003 mają problem ze skrzynią biegów. Użyto sformułowania, że się „łamią”
• Fiat Stilo – naczytałem się że w tym modelu pada elektryka i jest gigantyczny problem z elektronika tj . czujnikami
• Audi A3 – Jakiś starszy model (ok 97”) Na oko powinien się zmieścić w przedziale cenowym
• Seat Toledo II – Jest kilka ofert wokół mojego miejsca zamieszkania. Wydaje się mniejszy od MK3 i byłby „wystarczający”
• Renault Laguna II – Gdzieś spotkałem się z opiniami że laguna to królowa lawet, choć samochód wydaje się dość ładny, a po ulicach gdzie mieszkam i pracuje trochę ich jednak jeździ.Peugeot 307
• Peugeot 207 – Czytałem że pada w niej tylnia belka i że jest to dość spory wydatek.
• Ford Fiesta Mk6
• Opel Astra G – Podobno znakomita w gazie, choć zajeżdżona.
• Opel Vectra
• Seat Ibiza MPI/ II / III
•
Kilka ofert:
• Ford Focus Mk1
• Ford Fiesta
• Ford Fusion
• Skoda Fabia – Gdzieś przeczytałem opinię o tym, że należy trzymać się z daleka od jakiegoś modelu fabii, ale nie pamiętam dokładnie.
Zakup planowany na luty/marzec ale już teraz chciałem się zapoznać z opiniami, i na tych opiniach przeszukując dalej modele oraz oferty. Do marca musiałbym się już w coś zaopatrzyć i najlepiej jakby był to gaz ewentualnie diesel jednakże nie ma co wybrzydzać w tym budżecie. Dodatkowo, miałby to być mój pierwszy samochód, więc raczej w grę wchodzi w miarę mały silniczek, taka ibiza II FL w granicach 3 tys + jest w moich okolicach i myślałem nad nią także pod kątem włożenia 1-1.5 tys na ewentualne doinwestowanie w naprawy.
Podkreśleniem oznaczyłem samochody, które w tym budżecie byłyby najlepszym wyborem moim mało doświadczonym zdaniem w temacie automotiv
Z góry dziękuje za podpowiedzi i opinie