Samochód do 30tyś, >200hp

10 Cze 2018, 21:44

Witam,

Temat zapewne jak jeden z wielu, szukam samochodu, wymagania:

- nadwozie typu sedan/hatchback/coupe (coupe to taka ostateczność, mam 195cm wzrostu i mało gdzie się mieszczę)
- silnik benzynowy (kompatybilny z instalacją gazową), moc powyżej 200km
- skrzynia manuala (6-cio biegowa)/ automatyczna

I to by było chyba na tyle, nie mam konkretnych wymagań co do wnętrza.
Dysponuję budżetem 30 tysięcy i zastanawiałem się nad BMW e90/e92 z silnikiem 2.5 lub 3.0 ale nie wiem czy w ogóle możliwe jest w tych pieniądzach znaleźć zadbany egzemplarz, a co dopiero z nie kręconym licznikiem.
Zastanawiałem się nad E46 w sedanie z 3.0 benzyną i wersją z 6-cio biegowym manualem (widzę, że pojawiał się w rocznikach >2003)
Jak wygląda kwestia utrzymania E46 lub E90 z takimi silnikami (podstawowa eksploatacja auta + ewentualne awarie)?
Myślałem, że do 30tyś będę mógł spokojnie znaleźć e90, a tu widzę, że nawet 'realne' E46 może tyle kosztować:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

Do tej pory posiadałem już kilka różnych aut różnych marek. Chciałbym kupić teraz coś mocniejszego, brakuje mi czasem poza miastem ciut więcej mocy (miałem Signuma z 2.0T oraz Mazdę 6 147km i odczuwałem lekki niedosyt)

Volvo niestety odrzucam.
Bukaso
Nowicjusz

Auto: Mazda 6

11 Cze 2018, 17:24

Bukaso napisał(a):Jak wygląda kwestia utrzymania E46 lub E90 z takimi silnikami (podstawowa eksploatacja auta + ewentualne awarie)?

e46 będzie wyraźnie tańsze

Bukaso napisał(a):Myślałem, że do 30tyś będę mógł spokojnie znaleźć e90, a tu widzę, że nawet 'realne' E46 może tyle kosztować:

Powiedzmy, że na szukanie e90 z benzyniakiem (które jest w miarę zadbane i względnie bezwypadkowe) takie 25k to minimum na jakieś 320i.

Bukaso napisał(a):[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... d07daef08f
[link do oferty na Olx wygasł] ... e;promoted

Szczerze mówiąc nie zapłaciłbym tyle za to. Spore przebiegi (TAK, WIEM, ŻE TO ŻADEN WYZNACZNIK ALE JEDNAK MODEL, KTÓRY MOŻNA KUPIĆ ZA 10K KOSZTUJE 30K) niestety mają jakiś tam wpływ na ogólne "zmęczenie materiału". Druga sprawa - cena. Nie zaprzeczam, że te auta są zadbane itd ale chyba wolałbym kupić egzemplarz za 18-20k i resztę przeznaczyć na ewentualne poprawki. To stare auta, nikt nie zagwarantuje Ci, że w tym wychuchanym egzemplarzu coś nie padnie.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Prawdopodobnie koszty utrzymania będą niższe niż w takim e46 330.

Volvo rules
[link do oferty na Allegro wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Cze 2018, 23:50

Czyli jak taniej to E46. Widziałem podobny temat o tym jak ktoś szukał takiego Lexusa, ciężko znaleźć zadbany egzemplarz.
Przy budżecie 30k na jaką wersję 'mogę sobie pozwolić' jeśli chodzi o e90-e92?
Volvo jak dla mnie tylko S40, podobno drogie w utrzymaniu, poniekąd nawet bardziej jak E46?
Chociaż też nie będę robił z E46 jakiegoś wyznacznika do wszystkiego :P

Wracając do tematu, zależy mi na mocnym benzyniaku, najlepiej do tego 6-biegowy. Jeśli coupe to takie do którego zmieści się 'duży'.
Bukaso
Nowicjusz

12 Cze 2018, 08:16

S40 jest na płycie podłogowej Focusa Mk2 i dzieli z nim dużo części, dlatego jest tanie w utrzymaniu. Jedynie wersja 2.5 T5 może generować większe koszty.
S60 będzie droższe w utrzymaniu (na poziomie Audi A4), wersja R na pewno jest droższa w utrzymaniu od zwykłej E46, za to 2.5T lub 2.3 T5 nie powinno wyjść drożej niż 2.8 czy 3.0 w BMW.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Cze 2018, 17:10

S60 jest za duże, niestety Volvo muszę odrzucić.
Zależy mi na czymś mocnym, gdzie koszta, aż tak mi nie 'zjedzą portfela'
Bukaso
Nowicjusz

13 Cze 2018, 17:22

Bukaso napisał(a):Zależy mi na czymś mocnym, gdzie koszta, aż tak mi nie 'zjedzą portfela'

E46/IS300? Znana konstrukcja, mocne silniki, koszty utrzymania rozsądne, jeśli nadal za drogo to pozostają auta FWD z turbo (co znowu nie musi być tak mega tanie). Megane III / Laguna III z 2.0T.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007