Samochód do 35 tysięcy

08 Maj 2022, 12:50

Witam,
Jestem laikiem jeśli chodzi o samochody a co za tym idzie nie do końca wiem czego chcę (benzyna, diesel, moc itd.), więc chciałbym prosić o poradę jednocześnie opisując czego potrzebuję.

1. Dysponuję budżetem 35 tys. zł i nie chciałbym poza tę kwotę wykraczać. Szukam auta używanego.
2. Na co dzień mieszkam w dużym mieście, ale średnio 2 razy w miesiącu zjeżdżam w rodzinne strony pokonując w dwie strony łącznie około 500 kilometrów. Czasem częściej, czasem rzadziej, ale uśredniając wychodzi około 1000 km miesięcznie trasy z czego mniej więcej połowa autostradą. Do tego dochodzi poruszanie się po mieście, ale są to najczęściej krótkie odcinki. Raz na pół roku jakiś wyjazd ekstra typu wakacje. I na tym moje potrzeby dotyczące przebiegu się kończą.

3. Jeśli chodzi o wymagania dotyczące samego pojazdu, to nie mam wielkich wymagań co do rozmiaru auta. Nie szukam auta rodzinnego, ale nie musi być to też jakiś mikrus. Hatchback i sedan tak, kombi zdecydowanie odpada. Zależy mi na tym, żeby samochód był w pierwszej kolejności tani w utrzymaniu i bezawaryjny, no i fajnie jakby ''jakąś'' mocą dysponował, jak już wyjadę na autostradę żeby nie zbierał się z gracją tira, natomiast nie potrzebuję też nie wiadomo czego. Dotychczas miałem do czynienia z benzyniakami 1.4 około 100KM i fajnie jakby było trochę lepiej ale cudów nie oczekuję.

Mam nadzieję że ten opis pomoże w jakiś sposób sprecyzować czym mógłbym się zainteresować i czy diesel ewentualnie powinien być brany pod uwagę.
federico
Nowicjusz

08 Maj 2022, 16:34

Albo koszty są priorytetem i kupujesz prostego, wolnossącego kompakta jak i30 albo ceed albo godzisz się na droższe utrzymanie i szukasz czegoś z turbo gdzie jazda będzie o wiele przyjemniejsza, astra 1.4T, megane tce.

Zasugeruję ci też trzecie rozwiązanie. Fiat bravo 1.4t/120(ew 150 jak znajdziesz). Nie wykorzystasz całego budżetu, za 25k kupisz "perełkę". Auto jako całość dość proste i tanie w obsłudze. Silnik mimo faktu zamontowania turbo również ogólnie nie ma żadnych skomplikowanych układów, które mogłyby generować duże koszty. W dużym skrócie fajnie jedzie a po kieszeni bardzo nie pociągnie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Maj 2022, 21:02

Jak wyżej, sam musisz zdecydować czego chcesz, bo np. patrząc na takie trasy w życiu bym wolnossaka pokroju 1.4-1.6 nie kupił, a znowu ktoś inny powie że bez problemu Corsą klepie takie kilometry.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Dobry wzrok to podstawa naszego bezpieczeństwa na drodze!
    Dobry wzrok ma bardzo duże znaczenie dla bezpieczeństwa kierowcy. Ważne jest nie tylko to, gdzie patrzymy, ale także jak widzimy. Stąd niesłychanie istotne jest dbanie o nasze oczy. Parametry układu wzrokowego, istotne dla ...