Ode mnie Honda Civic VIII generacji w wersji Type-S, albo zwykłej pięciodrzwiówce (bo budżet nie na Type-R).
Miałem okazję takim jeździć przez parę miesięcy i byłem nim zachwycony. Jeśli szukasz czegoś co się wyróżnia, ma pazur i duszę to uważam że jest to auto dla Ciebie. Mimo że auta produkowane od 2006 roku to dobrze utrzymane zwracają uwagę, a kierowcę bardzo cieszą swoim prowadzeniem i wręcz prowokują do agresywniejszej jazdy.
Silnik benzynowy 1.8 o mocy 140 KM (osiągi ~9 s do setki i v-max ~210 km/h) może i nie jest demonem prędkości ale po wkręceniu na obroty daje niezłego kopa. Przy niższych obrotach i dość dobrze zestopniowanej 6-biegowej skrzyni pozwala na dość oszczędną jazdę (mi się udało przy w miarę przepisowych prędkościach zejść w trasie Kraków-Zakopane do 6,5 l/100km). Przy czym jest jedną z trwalszych jednostek, a jej dźwięk jak na czterocylindrową niewielką ( bo tylko 1.8 ) benzynę całkiem cieszy uszy.
Wnętrze - kwestia gustu, mi się bardzo podobało, a niektórych odrzuca. Całkiem dobrze wykonane chociaż przy wybojach zdarzało mu się delikatnie poskrzypywać. Mnie zaskorzyło wygodnymi fotelami (w tym konkretnym przypadku podgrzewanymi) z dobrym trzymaniem i co dziwne swoją pojemnością (bo spodziewałem się zdecydowanie mniej miejsca w niej).
A skoro już kwestia wybojów to zawieszenie jest dość twarde, a auto samo w sobie jest stosunkowo niskie. Jednak to moim zdaniem jest auto które kupuje się dla prowadzenia i radości z jazdy, a nie komfortu poduszkowca.
Przykładowe linki:
http://arher.pl/pl/samochody/samochody-uzywane/4227-civic-5d-2009-benzyna-18-arher-ul-kapelanka-40-krakow-22.html może i przekracza budżet ale jest to rocznik 2009, ma mikry przebieg i jest w komisie dealerskim z polskiej sieci. Jak się poszuka to może się uda znaleźć takiego rodzynka taniej.
[link do oferty na Allegro wygasł] typowy ściągany egzemplarz, wstawiłem go czysto poglądowo.
Pozdr