Samochód do 35 tysięcy z charakterem

23 Mar 2014, 11:38

to prawda e46 coupe w tym silniku to bardzo fajne auto, mialem przyjemnosc jezdzic, spalanie troszke wieksze niz podaje kolega

minus to taki ze nieiwem czy jest senes placic 30k za bude z 97 roku i spory przebieg, ciezko tez moze byc znalezc egzemplarz w dobrym stanie
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

23 Mar 2014, 11:40

Poczytam sobie... a z innymi propozycjami ktoś jeszcze wyjdzie?
marik

23 Mar 2014, 15:12

Więc trochę o betkach poczytałem... 325i 192 KM wchodzi w grę, jak już. Bym też chętnie zagazował, bo nie boję się LPG. Oczywiście w jakimś dobrym zakładzie ze strojeniem, by nie była to lipna instalacja która sprawiałaby problemy. Problemem większym jest sam samochód. Poliftowe wersje sedanów lub coupe jak już wchodzą w grę. Dobrze utrzymane byłyby dobrą opcją. Ale mam do wyboru lub kupić w kraju zarżniętą przez dresa, lub za granicą z podatkiem prawie 20% (cło chyba). Więc opcja średnia... Może inne propozycje podacie?
marik

24 Mar 2014, 00:16

To samo będzie z każdym autem szybkim, jak lpg i taki budżet to w ogóle bym nie brał innego silnika jak 3.0 pod uwagę w E46. Ostatecznie 328Ci, ale to też bez sensu... Jak chcesz to mój znajomy sprzedaje swoje 330Ci, pasjonat, wyhamowane na 229 ps (rewelacyjny wynik, bo te silniki często nie trzymają serii), zadbane.

Nethann - spalanie tutaj zależy od wielkości miasta itd., ja podałem takie powiedzmy jak się w ogóle w korkach raczej nie stoi.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Mar 2014, 00:37

Branie jak największego silnika... Wiesz? Po pierwsze dla młodego kierowcy ubezpieczenie, po drugie pioruńskie spalanie, po trzecie niewykorzystane osiągi, po czwarte droższe kupienie po piąte droższa eksploatacja. Nie ma najmniejszego sensu kupowania tak dużego silnika. Między 325i a 320i mogę myśleć. Wyżej to w zupełności traci sens. Poza tym patrzyłem na TT. Gdyby tylko gazowanie tego silnika nie było problemem. Mowa o 1.8 225 wolnossącym. Poczytam o wpływie turbo i LPG na trwałość... Ale i tak 1.9 JTD Alfy GT wydaje się być najrozsądniejszym wyborem (tylko dobrać dobry egzemplarz). Cena przyzwoita, spalanie niskie, silnik zachwalany. Ewentualnie Mazda MX-5 opisywana na początku. Proszę o więcej propozycji samochodów.
marik

24 Mar 2014, 01:36

marik napisał(a): Po pierwsze dla młodego kierowcy ubezpieczenie

Powyżej pewnych pojemności ubezpieczenie jest takie samo więc czy to będzie 2499 czy 2999 to różnicy nie ma.
marik napisał(a):po drugie pioruńskie spalanie,

Jeżeli akceptujesz spalanie 325 to co jest strasznego w 330...
Taka sama sytuacja jest w Lex GS300 i GS430 V8 gdzie 300spali 15l lpg (miasto) a 430ka 16l lpg.
marik napisał(a):Nie ma najmniejszego sensu kupowania tak dużego silnika

Zalezy od upodobań i przeznaczenia auta.
marik napisał(a): Poza tym patrzyłem na TT. Gdyby tylko gazowanie tego silnika nie było problemem

Nie ma problemu z LPG tylko jest problem z instalatorem.
marik napisał(a):Mowa o 1.8 225 wolnossącym

Nie ma 1,8 225km wolnossącego.
marik napisał(a):Ale i tak 1.9 JTD Alfy GT wydaje się być najrozsądniejszym wyborem (tylko dobrać dobry egzemplarz). Cena przyzwoita, spalanie niskie, silnik zachwalany.

Dużo mówisz o spalaniu że Ci przeszkadza a zastanawiasz się nad Alfą twierdząc że to rozsądny wybór :? Nawet jak będziesz miał farta to i tak na wartosci tego auta stracisz tyle że spokojnie starczyłoby na paliwko do BMWe850 :D
marik napisał(a): Ewentualnie Mazda MX-5 opisywana na początku.

Fajna propozycja :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenny długi weekend "majówka"
    Przed nami majówka i wielu kierowców wybierze się ze swoimi rodzinami na odpoczynek. Zanim jednak wsiądziemy do samochodu, odpowiednio zaplanujmy podróż i przygotujmy się do niej. Wyjeżdżając na drogi ...

24 Mar 2014, 08:10

marik napisał(a):Ale i tak 1.9 JTD Alfy GT wydaje się być najrozsądniejszym wyborem (tylko dobrać dobry egzemplarz). Cena przyzwoita, spalanie niskie, silnik zachwalany.

No tak, tylko gdzie rzym, a gdzie krym?! Albo oszczędny dupowóz chcesz albo auto, które ma dobre osiągi. Resztę kwestii wyjaśnił Ci już szybki i się z nim zgadzam w 100%.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Mar 2014, 09:22

Chodziło o 1.8 doladowany z wtryskiem wielopunktowym, mój błąd. Pisałem, że samochód głównie na miasto. Jakim jest sensem łamanie przepisów o sekundę szybciej spod świateł? Mój kolejny samochód wystarczy by się rozpędzał ok. 8s do setki. Czy spali 1l lpg w tą czy tamtą... skoro można ograniczyć spalanie kupując samochod taniej, to czemu nie? Rozumiem, że bym katowal silnik niemilosiernie, ale nie potrzebuję aż takich cudów na kiju. Mówiłem o Alfie, bo silnik podobno najodpowiedniejszy, do setki w te 9 przejdzie, cena w stosunku do jakosci ma sie nijak, a kupno nie wiąże się z takim ryzykiem... Poza tym moim zdaniem e46 nie powala wyglądem, bo zbyt się zestarzała ta kanciata konstrukcja. Alfa GT jeszcze jakos wygląda... ale też wolałbym Brere... sam nie wiem co w tej cenie da się kupić... a wspominalem problem betek. Kupienie w Polsce z przebiegiem 200k+, dodatkowo kręconym i katowanym... hmmm.... nie. Gazownicy odmówią i zostanę z paliwożernym potworem lub się posypie nim zdąże dojechać do stacji. Kupno e46 jest chyba najbardziej ryzykowną operacją w naszym kraju.
marik

24 Mar 2014, 14:54

Skoro dla Ciebie kupno E46 jest najbardziej ryzykownym przedsięwzięciem to nie wiem jak skomentować kupno alfy... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: No chyba, że chcesz kupić E46 w cenie Alfy z podobnego roku... :?

Czemu miałby gazownik odmówić, skoro R6 BMW bardzo fajnie się gazuje?

Wygląd kwestia gustu, moja ciocia się nim kieruje i jeździ... PT CRUISER :lol: , z czym to się wiąże chyba komentować nie trzeba.

Sam pisałeś, że im lepsze osiągi tym lepiej. Trzeba było od razu napisać, że szukasz ekonomicznego diesel'a o przeciętnych osiągach. :)

Także bierz fiata i powodzenia...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Mar 2014, 17:54

Widać fana BMW... Alfa GT nie jest aż tak awaryjna... szczególnie z dieslem i manualem. Alfy to nie są samochody dla dresów w przeciwieństwie do e46. Mają też niższe przebiegi. Mimo diesla nie są aż tak wyjeżdżone. A co do osiągów... podatne są na tuning więc prawie na pewno do jakiś 180 koni bym skoczył i osiągi już przyjemniejsze. A może jednak to Audi... jednak wiek i wyjezdzenie tych samochow to duzy argument. Czytając o lpg wiem, że nie będzie najtaniej... sam nie wiem. Nie dostane ciekawszej propozycji?
marik

24 Mar 2014, 21:52

Ode mnie Honda Civic VIII generacji w wersji Type-S, albo zwykłej pięciodrzwiówce (bo budżet nie na Type-R).

Miałem okazję takim jeździć przez parę miesięcy i byłem nim zachwycony. Jeśli szukasz czegoś co się wyróżnia, ma pazur i duszę to uważam że jest to auto dla Ciebie. Mimo że auta produkowane od 2006 roku to dobrze utrzymane zwracają uwagę, a kierowcę bardzo cieszą swoim prowadzeniem i wręcz prowokują do agresywniejszej jazdy.

Silnik benzynowy 1.8 o mocy 140 KM (osiągi ~9 s do setki i v-max ~210 km/h) może i nie jest demonem prędkości ale po wkręceniu na obroty daje niezłego kopa. Przy niższych obrotach i dość dobrze zestopniowanej 6-biegowej skrzyni pozwala na dość oszczędną jazdę (mi się udało przy w miarę przepisowych prędkościach zejść w trasie Kraków-Zakopane do 6,5 l/100km). Przy czym jest jedną z trwalszych jednostek, a jej dźwięk jak na czterocylindrową niewielką ( bo tylko 1.8 ) benzynę całkiem cieszy uszy.

Wnętrze - kwestia gustu, mi się bardzo podobało, a niektórych odrzuca. Całkiem dobrze wykonane chociaż przy wybojach zdarzało mu się delikatnie poskrzypywać. Mnie zaskorzyło wygodnymi fotelami (w tym konkretnym przypadku podgrzewanymi) z dobrym trzymaniem i co dziwne swoją pojemnością (bo spodziewałem się zdecydowanie mniej miejsca w niej).

A skoro już kwestia wybojów to zawieszenie jest dość twarde, a auto samo w sobie jest stosunkowo niskie. Jednak to moim zdaniem jest auto które kupuje się dla prowadzenia i radości z jazdy, a nie komfortu poduszkowca.

Przykładowe linki:
http://arher.pl/pl/samochody/samochody-uzywane/4227-civic-5d-2009-benzyna-18-arher-ul-kapelanka-40-krakow-22.html może i przekracza budżet ale jest to rocznik 2009, ma mikry przebieg i jest w komisie dealerskim z polskiej sieci. Jak się poszuka to może się uda znaleźć takiego rodzynka taniej.
[link do oferty na Allegro wygasł] typowy ściągany egzemplarz, wstawiłem go czysto poglądowo.

Pozdr
ptasiorencjo
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 05 07 2009
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Aktualnie nie mam
Typ: Hatchback

24 Mar 2014, 21:57

Argument z dresami - zawsze merytoryczny. :lol:

Akurat silniki i manual to zwykle najmniejszy problem z alfami. Owszem ze 150 na 180 łatwo wskoczyć, ale wątpię by fiatoskie sprzęgło dzielnie to zniosło. W tym budżecie bez problemu kupisz Audi, czy BMW z niewygórowanym przebiegiem. Z resztą przebieg, zwłaszcza ten z zegarków to jedna z najmniej ważnych rzeczy przy kupnie starego auta.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Mar 2014, 22:20

Co do Civica, to propozycja mi od dawna znana... Przeleciałem przez masy ogłoszeń i opinii... Głównie mnie interesuje stwierdzenie, że auto nie nadaje się na polskie drogi m.in z powodu zawieszenia... Choć nie wiem. Musiałbym sam sprawdzić. Co do Alfy - Dałoby się wyżej zmodzić. By seria wytrzymała, wystarczy zatrzymać się przed 400-ma niuńkami. Temat BMW pomińmy już. Wolę inne propozycje.
marik

24 Mar 2014, 22:30

jiGsaw napisał(a):Argument z dresami - zawsze merytoryczny. :lol:

mi to akurat nie przeszkadza ale najczęściej niedorozwinięci emocjonalnie ludzie kupują te auta (co nie znaczy, że każdy taki jest), bo ciągle słychać o wypadkach i jeździe po pijaku, np. wczoraj jeden taki zabił w lublinie 13-latkę na przejściu...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

24 Mar 2014, 22:33

Jeździ to prawda, ale o wypadkach to słychać głównie dlatego, bo dziennikarze jak coś się stanie z BMW to piszą to w tytule albo pierwszym zdaniu/akapicie. Natomiast jak jest inna marka to zwykle pada "samochód osobowy...".
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika