Samochód do 35 tysięcy z charakterem

24 Mar 2014, 21:40

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /140329782
ta naklejka wiele świadczy o właścicielu...

nie oszukujmy się - BMW prowokuje aby depnąć :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Mar 2014, 08:01

Zdecydowanie najlepsza z tych aut jest Brera- nie ulegaj głupim stereotypom na temat awaryjności, bo ten model jest naprawdę poprawiony i zrobił zdecydowany skok jakościowy w stosunku do swojego niezbyt udanego poprzednika- GT. Po za tym- ten wygląd. W pierwszej dziesiątce najładniejszych aut świata. Co do silnika: raczej nie stać cię na V6 (zresztą pewnie zabiło by Cię spalanie), a inne benzyniaki w twoim budżecie są też na JTS-ie, więc może jakiś diesel ?
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

25 Mar 2014, 11:25

Po naklejce sądzę, że betka "zjadła" dziewczynkę :o A na poważnie - Brera bez wątpienia deklasuje innych pod względem wyglądu i gdybym tylko tym się kierował, to ta włoszka od dawna byłaby w moim garażu. Ceny są kierowane opiniami o awaryjność. Przebiegi Alf są drastycznie małe (nawet 2.4 5 cyl diesel 200 KM prawie 8 letnie nie robią po 200 km, takich szukać w Niemczech ze świecą). Z Alfami niepokoją mnie: Małe silniki dostępne po 2009 roku (1.75 "idealny" i 2.0 JTD), a reszta silników jest uzależniona od benzyny... 2.2 JTS 185 koni zjada 13-14l, 2.4 JTD 200 koni zjada 8-10 (trudno określić jednoznacznie po opiniach). No nie wiem... Brere brałbym bez namysłu gdyby nie te silniki... Może kwestia przemapowania, bo w rodzinie mam nowszą Alfę i jak na dziecko downsizingu, to wyjątkowo dużo paliwa bierze... No cóż. A jakieś jeszcze propozycje?

Jeszcze jedno. Jak ktoś zaproponuje LPG w JTS to walnę cegłą. O tym czytałem najwięcej i bezpośredni wtrysk w połączeniu z technologią Alfy tworzy najgorszą technologię dla gazowników. A TS silników już w Brerze nie ma.
marik

25 Mar 2014, 12:50

Spalanie to najmniejsze Twoje zmartwienie będzie akurat. Szukasz alfy i się dziwisz, fiatowskie paliwożerne badziewia, jedynie jtd jest coś tam warte jak patrzeć na silniki.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Mar 2014, 15:23

Paliwożerne badziewia ? A co w 30-letnich R6 BMW jest takiego dobrego ? Może i spalają 2-3 litry mniej od V6 Alfy (tu się zgodzę, bo faktycznie 3.2 ma duży apetyt na paliwo), ale brzmienie nieporównywalnie gorsze. Niespełna pół sekundy różnicy w przyspieszeniu od 0-100 km/h nie jest chyba powodem by wydać prawie 10 000 zł więcej. Po za tym subiektywnie, Alfa lepiej się prowadzi- ma napęd 4x4, za który w BMW trzeba było wyłożyć sporo $$$ :P
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

25 Mar 2014, 19:29

Piszesz bzdety, że aż szkoda odpisywać. Wróć moderować swój dział.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Mar 2014, 19:38

Jeśli alfa to :
[link do Otomoto wygasł]
a bmw to
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
jeżeli do tej kasy
motoking
Nowicjusz

Auto: mercedes

25 Mar 2014, 19:50

BMW no way lipne linknięte. Nie ma szans. A co do Alfy - gorszej się nie dało? 115 koni do tak ciężkiego samochodu? Kombi diesel 4 lata i przebieg poniżej 150 tys? Hmm... Jak już Alfa, to albo 1.9 JTD 150 KM, lub 2.4 JTD 200 KM. Pewnie każda z nich by poszła na moda. Wracając do aut - Alfa Brera nie zmieści się w budżecie, bo albo za droga albo z naprawami za droga. Nie da się kupić jej z takim budżetem. BMW też odrzucę z powodu roczników i przebiegów. Aktualnie rozmyślam między Alfą GT (1.9 JTD 150 KM) lub Audi TT (1.8T 225 KM lub 1.8T 180 KM). Macie lepsze propozycje? Alfę i BMW już pomijając.
marik

25 Mar 2014, 20:04

Rocznikiem i przebiegiem się nie jeździ...

Jak już musisz poza BMW to S3 bym wolał od TT (fryzjerskie auto...). W tym budżecie kupisz zadbany polift 225ps i zostanie kasy na mody jeszcze. :yes:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Mar 2014, 20:19

W Audi TT facet jest brany jako homoseksualista także ja bym nie kupił.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Mar 2014, 20:30

Kupując TT wrzuciłbym gaz, Xenon lub modowałbym na LED, wywalenie tylnej kanapy i by było cool :P A więc teraz czytać o A3... Hm. Wcześniejsze roczniki od 2006 nie wchodzą w grę, bo nie dla mnie starsze Audi (Poza TT oczywiście). Przed chwilą zacząłem czytać o A3 i już wiem tyle: LPG nie wchodzi w grę, silnik 1.8 to już kiedyś czytałem o jego problematyce, szczególnie z paskiem (ja nie mechanik więc za błędy nie karćcie mnie). 2.0 stosunkowo nie problemowy. Spalanie dość akceptowalne, ale mimo wszystko wolałbym coś z gazem. Byłby to typowy miejski samochód. Wersja 3-drzwiowa za brzydka. No nie wiem... Prędzej bym o BMW 1-ce pomyślał... Choć każdy woli 3-kę. Ale poczytam jeszcze o A3. A inne propozycje mogę prosić?

Już A3-kę skreśliłem. Więc nie ponawiajcie jej tematu.
marik

25 Mar 2014, 20:58

W sumie za 35 tysi już kupisz jakąś jedynkę BMW. :)
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Mar 2014, 21:03

Czytałem o betkach już... Kupno 1-ki '04 nie ma sensu. '07 poprawia niemało, jednak dopiero II wydanie tego samochodu jest dobre. Każdy spośród tych dwóch wybiera Serię 3. I ja także się za 3-ką aktualnie rozglądam... Diesle 163 lub 177 mnie interesują... Zobaczymy. Choć dalej myślę, że Alfa GT 1.9 JTD jest ciekawym wyborem... Betki jutro sobie porządnie przewertuję i zobaczę jak to wygląda sprawa. Bo na pewno są to samochody intensywnie jeżdżone.

Pomysł z betką 3-ką też upadł, bo po przejrzeniu ofert nie na moją kieszeń... Nadal Alfa GT wydaje się być najrozsądniejszym wyborem.. Nawet nie mam szczególnych pomysłów na przeróbki... Jakieś klosze fajniejsze (np. ze 159/brery), LEDy, może wymontowanie tylnej kanapy... Bo zastanawia mnie dociążanie i zmniejszanie funkcjonalności auta przez dodanie tylnego rzędu siedzeń w samochodach, w których ani nie ma tam drzwi, ani miejsca na nogi. Ma ktoś jakąś nową propozycję niż Alfa GT?
marik