Samochód do 35k LPG? hybryda?

09 Paź 2020, 13:26

Drodzy Forumowicze,
powoli przymierzam się do zakupu nowego (używanego) samochodu w kwocie do 35 tysięcy. Oczywiście mam nieziemski dylemat.
Potrzebuję auta dla 3 osób. Całe dotychczasowe życie motoryzacyjne jeździłem autami typu kombi. Teraz chciałbym kupić "coś mniejszego" jednak jak trafi się ładne i zadbane kombi, nie będę płakał.
Jestem przyzwyczajony do aut prostych, w zasadzie bezobsługowych i takie też chętnie bym nabył, bez zbędnych bajerów (wystarczy mi klima i elektryczne szyby z tyłu :) )
Rocznie robię około 25-30 tysięcy przebiegu, z czego 70% to miasto mocno zakorkowane.
Myślałem nad astrą J 1.4 T w lpg, ewentualnie Meriva również uturbiony gaz (ciekawie to brzmi). Dobre to są samochody, da się tym pojeździć 3 lata?
Sen z powiek spędza mi również Auris w hybrydzie. Wiem, że w tych pieniądzach będzie to auto starsze o 3-4 lata niż Opel. Jednak komfortem podróży bije na głowę niemieckiego producenta.
I wczorajszy kandydat. Mitsubishi ASX 1.6 (również do zagazowania). Rocznikowo również byłby starszy niż opel, jednak taki podwyższony ala suv mógłby być ciekawym towarzyszem na najbliższe.
Co byście wybrali na moim miejscu? Może jakieś inne ciekawe uato mi umyka?
JohnyDubstep
Nowicjusz

09 Paź 2020, 13:42

Jakiego Ty chcesz aurisa hybrid kupić za 35k?

JohnyDubstep napisał(a): Jednak komfortem podróży bije na głowę niemieckiego producenta.

Ciekawa teoria, możesz uzasadnić
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Paź 2020, 14:01

Jedynkę idzie dostać w tych pieniądzach, ewentualnie do 40k.
Chodziło mi o podróż przy niskich prędkościach, gdy działają silniki elektryczne. Cisza i spokój.
JohnyDubstep
Nowicjusz

09 Paź 2020, 20:53

Jeśli chciałbyś dwójkę to trzeba te 45 mieć. Jeśli chodzi o 1-gen to chyba bym odpuścił takie auto, wiadomo, że cenę trzyma ale jednak swoje lata ma a jakość wykonania wnętrza szału nie robi.
Nie wiem czym tam teraz jeździsz ale przy prędkości i dynamice jazdy kiedy będziesz mógł jechać "cicho" na silniku elektrycznym każdy, współczesny benzyniak nie będzie wyraźnie głośniejszy.
Zaletami hybrydy w stosunku do pb w ruchu miejskim będzie przede wszystkim niższe spalanie i skrzynia bezstopniowa (która będzie jednocześnie "wadą" poza miastem.
IMO jeśli ma być hybrid to dorzuć auris II
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Paź 2020, 22:02

Hybrydę jestem w stanie sobie odpuścić. To był pomysł na zasadzie "a może jednak".
Najmocniej zastanawiam się nad Merivą w właśnie ASX. Na papierze oba auta wyglądają podobnie (osiągi). W przypadku gazu różnica spalania litra jest nieodczuwalna. Które z nich sprawuje się lepiej w codziennym użytkowaniu i jest zwyczajnie rozsądniejszym wyborem?
JohnyDubstep
Nowicjusz

10 Paź 2020, 13:09

Meriva w turbie jest lepsza do LPG. Co lepsze? Jeśli ni jest Ci niezbędny wyższy prześwit, to Opel jest bdb wyborem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...

15 Paź 2020, 09:01

A co z tymi oplowskimi skrzyniami się dzieje? Trafiła się jakaś partia awaryjnych?
JohnyDubstep
Nowicjusz