Samochód do 4,5 tysiąca złotych

22 Lip 2009, 13:54

Wiem, że w tym dziale było kilka podobnych tematów, ale odpowiedzi tam udzielone nie spełniały moich oczekiwań :].

Tak, więc. Jestem przyszłą studentką, która będzie musiała w sumie pokonywać dziennie do 90km. Budżet wynosi max. 4,5 tysiąca złotych. Jeżeli chodzi o spalanie najbardziej ekonomiczne wydaje się benzyna+LPG lub Diesel. Zależy mi na małym samochodzie.

Od jakiś dwóch miesięcy przeglądam ogłoszenia internetowe i wynalazłam takie coś:
Fiat Punto
Opel Corsa B
VW Golf III
Renault Clio

Na większości for internetowych nie polecają Fiata, a cóż... właśnie na niego się nastawiłam. Zaś mój tata wolałby Corsę lub Golfa, ale ja nie jestem do tych samochodów przekonana.

Mam nadzieję, że pomożecie mi w doborze modelu :] Z góry dziękuję :smile:
mageno
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

22 Lip 2009, 14:05

Golf III juz odpada bo do 4.5tys to beda same wyjechane cheble,Punto i Corsa no moze byc ciezko znalesc cos wmiare sensownego,Clio z tego co wiem to dobry samochodzik nie napakowany elektryka wiec nie tak bardzo awaryjny,od siebie dorzuce Fiat CC,Daewoo Nexia albo jakis Matiz wsam raz dla kobiety
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
jeszcze z gazem to jazda poprostu za przyslowiowe grosze jakies 14-15zl/100km oczywiscie jazda na LPG
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Lip 2009, 14:15

Ja też w takiej cenie polecę Matiza :lol: sam szczerze mówiąc się do niego przymierzam, bo to małe oszczędne autko, a takiego właśnie potrzebuje.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lip 2009, 14:18

no do miasta czy dojazdy do pracy czy szkoly jak znalazl i jeszcze z gazem no to nawet taniej niz jazda na rowerze :lol: i prosze was nie mowcie mi ze to pszczola bo ja do tego auta nic niemam i mi sie nawet podoba
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lip 2009, 15:52

Golf za taką kasę to będzie dno chyba że Ci nie przeszkadza to Golf II niezniszczalny samochód. Punto za to z silnikiem 1.2 ma moich dwóch znajomych i oba te samochody spalają średnio 8 - 9 litrów na 100 km. Jak dla mnie to wynik nie do przyjęcia jak na taki silnik, już Golf 1.6 mniej spali.
Rozejrzałbym się za Corsą lub ewentualnie Matizem choć osobiście mi się nie podoba.
stasiowski121

22 Lip 2009, 16:40

Za te pieniądze myslę ze Matiz bd dobrym wyborem...do miasta i na jakieś niedalekie wypady bd jak znalazł ;) części sa tanie z dostępnością tez nie ma problemu a budowa jest bardzo prosta to z nim spokojnie poradzi sobie średnio doświadczony mechanik. Za matizem przemawia również to ze za taka sumę można kupić dobrze wyposażony egzemplarz, wiele aut na rynku jest jeszcze od pierwszego właściciela i nie sa az tak stare, za ten hajs 99-2000 rok spokojnie wyrwiesz a golf jak juz ktoś napisał za te pieniądze to trup na kołach. :wink: :razz:
..::MUSCLE CAR FAN::..
ToM3Q
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: czeluść piekła

25 Lip 2009, 14:43

A co sądzicie o Citroenie Saxo, Fiacie Uno i Seacie Ibiza?
mageno
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

25 Lip 2009, 19:05

Uno za ta cene wyrwiesz cos z 2000r wiec calkiem calkiem ale uwaga na ruda bo wiekszosc un na naszych drogach wlasnie jezdzi pognite albo juz podlapane ruda,silnik polecal bym 1.4 bo jest jeszcze taki 1.0 ale to jest podobno masakra,malo mocy
Barol
Awatar użytkownika