Samochód do 40.000zl?!

26 Cze 2013, 19:45

Witam,

Przymierzam się do kupna nowego samochodu do 40 tysięcy złotych. Czy możne ktoś mi polecić (najlepiej podając powody) samochód w tej cenie? Z góry mowie, ze najbardziej jestem zainteresowany Golfem VI. Niestety, na polskich portalach internetowych gdzie są wywieszone oferty rożnych samochodów raczej nie kupie takiego autka gdyż często, gęsto 'handlarze' próbują tam wcisnąć nam byle co.

Moje pytanie jest... Czy dostane Golfa VI w tej cenie sprowadzając sobie go z Niemiec i czy znacie może jakieś zaufane firmy, które zajmują się sprowadzaniem samochodów z Niemiec we Wrocławiu?
Tak jak napisałem wcześniej... dodatkowo proszę podawać propozycje innych samochodów. Może jakieś ładne auto znajdzie się w tej cenie.

Z góry dziękuje za pomoc.
GolfVI
Nowicjusz

Auto: nie mam

26 Cze 2013, 21:47

A może coś takiego : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Autko technologicznie właściwie identyczne z Golfem VI. Przebieg minimalny, dodatkowo auto od dilera Seata, jeszcze na gwarancji, więc jego stan nie powinien zbytnio odbiegac od nowego egzemplarza a cena sporo niższa. Może "prestiż" marki niższy od VW, jakośc wykonania pewnie też troszkę gorsza, ale wygląd i przyjemnośc z jazdy dzięki twardemu zawieszeniu nieporównywalnie lepsza. Mam porównanie pomiędzy Golfem 6 2012r a Seatem Toledo 2 1999r i uważam, że Seat wręcz klei się do drogi, natomiast w Golfie przy szybkim pokonywaniu zakrętów rzuca "dupą :D" i ESP szybko wkracza do akcji. Jeżeli chodzi o auta z Niemiec to może sam wybierz się z kimś kto zna język i posiada wiedzę o samochodach i poszukaj czegoś w salonach dilerskich poszczególnych marek. Pewnie wyjdzie trochę drożej niż sprowadzone do PL przez handlarza, ale przynajmniej kupujesz pewne auto a nie składaka z przekręconym licznikiem jakich niestety u nas nie brakuje.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

27 Cze 2013, 21:06

Cena do rocznika rzeczywiście brzmi zachęcającą, ale tak jak mówisz to nie jest już ta marka. Ja bylem właścicielem poprzednich wersji Golfa i muszę Ci powiedzieć, ze akurat mocno zaufałem tej marce i modelowi. Serwis niesamowicie tani, a sam samochód jest niezawodny, dlatego tez brnę z tematem Golfa VI. Druga sprawa, nie jeżdżę specjalnie szybko, gdyż poruszam się w 95% po mieście. Bardziej zależy mi na wygodzie :D

Odnośnie kupna samochodu od handlarza. Tak jak mówisz, lepiej sobie sprowadzić coś z Niemiec o parę tysięcy drożej i mieć pewność, ze nie kupiłeś 'składaka'.
GolfVI
Nowicjusz

27 Cze 2013, 21:57

Skoro tak bardzo już upierasz się przy Golfie to może coś takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Rodzice tak kupili takie auto, prawie nówka (pół roku) z minimalnym przebiegiem a cena sporo niższa niż nowego. Mają tam w VW jakiś specjalny program dla pracowników, którym udostępniają na pół roku auta a potem je odsprzedają. Osiągami nie powala, ale jak sam piszesz potrzebujesz auta głównie do miasta, więc taki Golf powinien dac radę. Spalanie w mieście nie powinno przekraczac 8 litrów.
maniek1986
Aktywny

29 Cze 2013, 10:31

Bardzo mnie zainteresowałeś ta oferta. Widziałeś możne podobne Golf'y VI od salonów VW tylko z silnikiem 1.6 minimum (obojętnie czy benzyna czy diesel)?
GolfVI
Nowicjusz

29 Cze 2013, 12:21

Niestety starych sprawdzonych silników 1.6 w Golfach VI już nie montowali. Dlatego polecam 1.2 TSI, nawet fajnie się tym jeździ. Osiągi lepsze niż w 1.6 i spalanie też sporo niższe. Linki z ofertami używanych samochodów przy salonach VW: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
maniek1986
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Paliwa i ich rodzaje - jakie parametry mają znaczenie?
    Według danych European Automobile Manufacturers Association z 2015 roku po drogach krajów Unii Europejskiej jeździ 54,1% samochodów osobowych napędzanych benzyną, 41% dieslem i tylko 5% napędzanych paliwami ...

29 Cze 2013, 12:23

No i jeżeli myślisz o aucie, które chcesz użytowac głównie w mieście to zapomnij o TDI, bo szybko zapchasz DPF-a.
maniek1986
Aktywny

29 Cze 2013, 12:24

Temat Golfa jest troche w PL przesadzony. Kupując używanego Golfa VI nie ma praktycznie godnego polecenia silnika. Same turbobenzyniaki i benzyniaki z wtryskiem bezpośrednim. Ja bym się w to nie pakował, bo idealny i bezawaryjny dla Polaka VW nie potrafi zbudować ostatnio trwłego silnika. W TSI rozciąga się łańcuch a czasem pękają tłoki (!), a w FSI co 70tysięcy czyścić zawory...
Druga sprawa - co Ci przyszło do głowy szacować koszty serwisu na podstawie poprzednich generacji? VI potrafi dać po kieszeni z powodu skomplikowania w przeciwieństwie do poprzedników, które były proste i miały porządne silniki.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

29 Cze 2013, 18:21

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wiem,że to Seat, ale też ciekawa oferta.
maniek1986
Aktywny

29 Cze 2013, 22:43

Z takim budżetem rozważałbym zakup Mazdy 6. Silnik benzynowy, wolnossący. Auto piękne i niezawodne, a VW, to jak już wyżej wspomniano robi auta może i ewolucyjnie ładne, ale jednorazowe.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Cze 2013, 23:11

Dokładnie. Niestety teraźniejsze VW, to już nie to samo VW. Choć od najmłodszego jestem zwolennikiem japońców, to patrze nie na zasadzie "Japoniec najlepszy" ale patrze na wszystko i oceniam, myślę że lepiej Tobie wyjdzie kupić Civica:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
który ma sprawdzony silnik V-TEC, TSI to problematyczne silniki, jak już ktoś wyżej pisał zrywały się łańuchy rozrządu, no i ogółem VW to marka jednorazowa, silniki TSI, nie ten 1.2 105 km ale 1.4 TSI 122 km, na testach wytrzymał maks... 200 tys km...
Przy starym golfie to 1/3 tego co potrafił przejechać bezproblemowo.
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

30 Cze 2013, 09:33

Tą Hondę z linku wyżej oglądałęm osobiście, gdyż robie zakupy czasem w tym centrum handlowym i powiem, że ładnie się prezentuje.
Również jestem zdania, że Civic VIII pojeździ o wiele dłużej i w dodatku ma oszczędny ale bardzo dynamiczny silnik 1,8/140KM. Nie wiem czy można teraz dostać lepszy silnik z tego zakresy pojemności i w dodatku trwalszy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

30 Cze 2013, 11:49

Wg mnie nie można dostać trwalszego silnika. Honda to ostatnia marka, która robi samochody, nie na jeden raz :)
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006