Samochód do 40 - 43 tysięcy.

02 Maj 2021, 13:52

Cześć,
zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze samochodu do 40 - 43 tysięcy złotych (wraz ze wszystkimi opłatami itd.). Prosiłbym o uargumentowane opinie, dlaczego akurat ten samochód i jaką jednostkę silnikową polecacie i w jakim przebiegu szukać danego egzemplarza. Wiem, że czasem jest tak, że warto kupić samochód z przebiegiem +250 tysięcy, ale ze zrobionym rozrządem, turbiną, dwumasą itd., natomiast jestem laikiem, to będzie mój drugi samochód, a sam dużego doświadczenia nie mam ponieważ mam zaledwie 23 lata, także proszę o wyrozumiałość :)

Obecnie jeżdżę Fordem Kuga MK1 2.0 TDCi 136 km (4x4) z 2009 roku- samochód jest fajny, dynamiczny i dobrze się prowadzi (miałem okazje porównać go z CR-V, Volvo XC-60 i BMW X3 (I) i wypadał zdecydowanie najlepiej w moim mniemaniu) ale nie o tym. Samochód jest leciwy, srebrne plastiki i bardzo skromny bagażnik jak na ten segment sprawiają, ze chciałbym go sprzedać i dołożyć do czegoś nowszego.

Szukam samochodu najlepiej w segmencie D lub C (w tym wypadku najlepiej kombi) który nie musi mieć ogromnej ilości miejsca na kanapie z tylu, ale żeby oferował wysoki komfort dla pasażera z przodu i samego kierowcy. W ciagu roku potrafię zrobić ponad 30 tysięcy kilometrów i stricte po mieście jeżdżę w zasadzie niewiele. Moja trasa do pracy to ok. 20 kilometrów w jedną stronę, w tym znakomita część trasy (poza 2-3 kilometrami korka) to dwupasmowa S-ka, dlatego bardziej skłaniam się ku silnikowi diesla, ale nie odrzucam jednostek benzynowych.
Fajnie, gdyby samochód był w miarę dynamiczny i oszczędny, Kuga zbierała się dosyć ochoczo i niechciałbym schodzić poniżej jej osiągów.

Poza tym fajnie by było, jakby wersje, które polecacie były w miarę sensownie doposażone, bo niechciałbym płacić 40 tysięcy za kompletnego golasa, bo inne wersje wyposażeniowe są zdecydowanie droższe. Obowiązkowe dla mnie są czujniki parkowania, tempomat, dobra widoczność w nocy i połączenie z telefonem (aux, bluetooth).

Dzięki! :)
Esc71
Nowicjusz

02 Maj 2021, 14:09

Osobiście to bym pewnie V60 poszukał (czy v70 jak ma być większe). Za te 43k ciężko będzie kupić coś "generację młodszego" niż kuga
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Maj 2021, 14:23

Wystarczy, że będzie to coś po 2012 roku. Kuga w środku mimo bogatego wyposażenia to jednak generacja do tyłu i w moim mniemaniu bliżej jej do Mondeo MK3 aniżeli np. do V60, a dzieli ich niewiele
Esc71
Nowicjusz

14 Maj 2021, 10:51

Jeżeli ktoś szukał auta posiadając podobne wymagania do mnie, to odpowiem, że wybrałem BMW X1.
Samochód z zewnątrz wydaje się mały, ale jako, że jest zrobiony na płycie podłogowej od trójki to ma mnóstwo miejsca w środku i okazał się większy od Kugi pod każdym względem (oprócz prześwitu, różnica ok. 1 cm).
Jeżeli chodzi o komfort podróżowania to nie ma porównania, mimo że maska nie jest wyciszona to jest ciszej niż w Kudze przy większych prędkościach. Kwestia wnętrza to też przepaść.
Padło na diesla 2.0 177 koni w automacie i przyznam, że to świetny kompromis pomiędzy oszczędną, a dynamiczną jazdą.
Esc71
Nowicjusz

14 Maj 2021, 11:02

Esc71 napisał(a):Padło na diesla 2.0 177 koni w automacie i przyznam, że to świetny kompromis pomiędzy oszczędną, a dynamiczną jazdą

O oszczędnościach opowiesz nam później :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Maj 2021, 11:31

Rozrząd wymieniony?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km