Samochód do 40tys

02 Wrz 2024, 00:40

Witam, planuje zmienić samochód z aktualnie używanego volvo s40 1.6 101 km 2007r. Nie znam się na motoryzacji zbytnio więc postanowiłem napisać na forum.

Mógłby polecić ktoś ciekawy samochód, ładnie wyposażony, żeby miał conajmniej 170 km, dobrze by było rocznikiem od 2010 wzwyż.
Ma to być auto już na lata, myślę że sedan/ hatchback ew. Ładne kombi typu BMW f10. Koniecznie 5 drzwiowy.
Dobrze jakby był to automat ale przyjmę manual.
Wiadomo żeby jak najmniej tam się psuło I żeby części zamienne były dobrze dostępne.
Ogólnie to chciałbym trochę tego zacięcia sportowego co by nie było

Podoba mi się Mercedes w204 ten po lifcie, w wersji 184/204 konnej ale obawiam się że pożrą mnie koszta napraw i części i że da się coś lepszego i trwalszego w tej cenie znaleźć.

Dobrze by było usłyszeć opinie odnośnie tego samochodu i silników (także mocniejszych i w 4x4 również)

Samochód miałby mi służyć na dojazdy do pracy (nie w mieście) przejazd z punktu A do B około 30 km w dwie strony. Także dłuższe przejazdy również nie przez miasto około 80 km w obie strony. Stosunek miasta do tras to tak 20 do 80 % na korzyść niezakorkowanych dróg asfaltowych. Rocznie myślę tak z 25 tyś km. Stawiam na jak najmłodsze auto, im starsze tym dobrze było widzieć jakiś ładny pakiet wyposażenia.

Auto nie będzie garażowane, raczej nie wchodzi w grę sprowadzanie samochodu. Chyba że ktoś poleci porządną firmę do tego.

Ps: temat drugi raz wrzucam bo był w złym dziale, tamten usunąłem
zqgrabek
Nowicjusz

04 Wrz 2024, 10:24

zqgrabek napisał(a):Mógłby polecić ktoś ciekawy samochód, ładnie wyposażony, żeby miał conajmniej 170 km, dobrze by było rocznikiem od 2010 wzwyż.
Ogólnie powinieneś szukać w miarę prostego samochodu z silnikami które teoretycznie mają jak naj mniej problemów i uchodzą jako mało awaryjne co nie znaczy że poważniejsze awarie nie trafiają się.

W Twoim przypadku można pokusić się o diesla i ja bym tu spojrzał w stronę Hyundai lub Kia z silnikiem 1.6 CRDi co do samej mocy bym się nie upierał że ma mieć co najmniej 170KM. Pamiętaj że diesle w takim budżecie mogą mieć już znaczne przebiegi a to z kolei może przełożyć się na koszty dalszej ekspolatacji.

Generalnie jak jesteś w stanie zaakceptować koszty ewentualnych napraw diesla to można i pokusić się o jakieś auto ze stajni VW z silnikiem 2.0 TDi z np. automatem DSG ale to dodatkowy kolejny element który może generować spore koszty w przypadku awarii.

Moim zdaniem musisz zdecydować czy chcesz mieć samochód bez większych problemów czy też podejmujesz ryzyko ewentualnych większych kosztów napraw i szukasz czegoś mocniejszego co da większą frajdę z jazdy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Wrz 2024, 10:45

No właśnie szukam czegoś co da więcej frajdy z jazdy i będzie dobrze się prezentować, może mieć jakieś sportowe zacięcie wizualne. Volvo było dla mnie bardzo nudne i dlatego chce iść w cos takiego.
zqgrabek
Nowicjusz

04 Wrz 2024, 18:37

Jak ma być w miarę rozsądnie cenowo, z zacięciem sportowym i akceptujesz diesla to Leon 3 2.0TDI 184km
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Wrz 2024, 18:42

Leon 3 FR 184 za 40k? dyskutowałbym :no:
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

04 Wrz 2024, 18:47

Jest to całkiem realne
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris II (P9)?
    Toyota Yaris II została wprowadzona na rynek w 2005 roku (gościła na nim przez kolejne sześć lat do 2011) zastępując model pierwszej generacji który był dobrze przyjęty na rynku. W przypadku silników zmieniło ...