Samochód do 4500zł - Passat B4, Audi 80?

25 Lis 2012, 18:20

Witam.
Na wiosne planuje sprzedać swoje Renault Clio (19.D, 99r, mysle ze 3000 wezme), dokładam troszkę i planuje kupic auto do 4500zł. Najlepiej w Dieslu, ewentualnie Benzyna + LPG.
Myślałem o:
-Audi 80 B4 (tata kupił rok temu za 3500zł, troszke porysowana, ale jak na razie jezdzi bez zadnych problemów)
-Passat B4 - słyszałem dobre opinie o silniku 1.9 TDI,
-Renault Laguna - w sumie nie wiem czy jest sens kupować znowu Renault,
-Ford Mondeo II - kumpel ma I i bardzo sobie chwali, ale troszke boje sie Fordów.
-Fiat Bravo/Brava - miałem wcześniej Punto i troszke zniechęciłem się do Fiatów,
-Nissan Almera/Primiera - nigdy nie miałem styczności z ta marka,
-Honda Acord - j/w.

Ople raczej odpadaja, Golfy III tez mi nie podchodza, Lanosy również.

Z góry dziekuje za opinie :)
AdrianGSM
Nowicjusz

25 Lis 2012, 18:32

Passat jest większy ,80 jest mniejsza i ciaśniejsza .W rodzinie mamy Passat jest bardzo ekonomiczny i jest klima elektryka wiec komfort jest dobry .A silnik potęga tylko jest problem z przebiegiem bo są liczniki strasznie cofane. Na wiosnę właśnie będzie chyba na sprzedaż bo już członek rodziny chce coś innego bo pasek już jest baardzo długo u nas
randybez
Nowicjusz

Auto: golf

25 Lis 2012, 19:25

Na licznik wiem ze nie ma co patrzec, bardziej na stan auta... Moje 13-to letnie Clio ma niby 100 000km :)
Jesli chodzi o Passata wlasnie nie mialem nigdy stycznosci. Mysle glownie o 80, bo juz jedna jest w rodzinie, wiem mneij wiecej czego sie spodziewac :)
AdrianGSM
Nowicjusz

25 Lis 2012, 21:29

Sąsiedzi mają B4 od dziesięciu lat i za nic nie chcą sprzedać, auto jeździ prosto, psuć się nie psuje, pojedzie nawet na spirytusie, takich aut już nie robią, dlatego osobiście byłbym za B4.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

25 Lis 2012, 22:48

Killaz napisał(a):pojedzie nawet na spirytusie

Mało opłacalne co prawda ale prawdziwe :D . W zasadzie Passat B4 i Audi 80 B4 to te same samochody w różne stroje ubrane. Osobiście mam, nie narzekam i mogę polecić.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Lis 2012, 00:20

Tak przeglądam ogłoszenia, i mam pytanie - co myślicie o Audi 90 lub 100? W sumie podobne do 80, ale troszke mniej ich jezdzi, nikt ze znajomych takiego nie mial. Duze roznice w porownaniu z 80? Warto sie tym interesowac, czy raczej szukac 80?
AdrianGSM
Nowicjusz

26 Lis 2012, 21:51

Mój kolega ma audi 100 2,5TDI - spore spalanie , widać gdzie niegdzie odpryski lakieru i w tych miejscach jest rdza (brak ocynku?) ale auto swoje lata ma wkońcu (1992r).Jak się nagrzeje to ma niezłego buta :) i ten dźwięk jak się turbinka załącza :lol: Napewno jest wygodniejszy aniżeli b4 ale za to nie za ekonomiczne auto .
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

27 Lis 2012, 08:32

Dokładnie,Audi 100 ma to do siebie że jest wygodne ale do ekonomicznych nie należy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Lis 2012, 15:58

Ja tam mam Opla Astrę 1.7 tds (isuzu) 82KM i sobie chwalę. Zderzaki w kolorze nadwozia, halogeny, elektryczny szyber. Auto na pusto całkiem całkiem, gorzej załadowany, części śmiesznie tanie, a fotele wygodne (w porównaniu do golfa 3 to powiedział bym,że nawet bardzo dobre ;) ) Dałem 4. :ok:
ArsenalFun
Początkujący

Auto: Mazda Premacy
Silnik: 2.0 DiTD
Rok produkcji: 2003

27 Lis 2012, 16:06

Daj sobie spokój z tymi VW i Audi w tych pieniądzach i jeszcze w dieslu.. jak chcesz mieć dobre i bezawaryjne auto to zastanów sie tak jak przedmówca wspomniał Astra albo własnie jakiś Fiat lub japoniec.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003