Auto do 16.000 zl - Citroen? Fabia? Peugeot?

24 Lis 2012, 21:07

Witam wszystkich. Bardzo proszę o pomoc - jestem zupełnym laikiem w temacie samochodów.
Do tej pory jeździłem vectrą b z 1998 roku, bardzo źle wspominam ten samochod - rdza go zjada, częste awarie, elektronika pada.
Szukam auta do 16 000 zł. Jeśli chodzi o preferencje to: jak najmłodszy rocznik, jak najmniejszy przebieg. Nie zależy mi na nie wiadomo jakich osiągach, tak aby na trasie 150 km/h wyciągnął okazjonalnie, jak już się trafi fragment autostrady ;) Nie dużo palące, bezawaryjne, tanie w opłatach. Zależy mi, żeby tym autem przejechać 150 000 km przez najbliższe 5-7 lat.
Wizualnie podobają mi się: Skody octavie, Ffabie, Citroeny C4, ale jestem otwarty na propozycje.
Zamierzam przed zakupem sprawdzić auto w serwisie.
Wybrałem wstępnie kilka aukcji, powiedzcie co sądzicie, czy warto się fatygować:

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Proszę o rady i wyrozumiałość. Jestem nowicjuszem :)
Pozdrawiam!!!

ps. myślałem też o fabii salonowej w kredycie 50/50. Z klimą za 40 000 zł można kupić. Jakie są opłaty oc/ac/nw salonowego auta? Czy warto ?? Proszę o rady!
ernie1234
Nowicjusz

Auto: opel vectra

24 Lis 2012, 21:23

Wybrałeś najwieksze szroty chyba z otomoto, golf malo koni, skoda to jakis zlodziej sprzedaje bo nr tel nie ma a reszta to super auta od handlarzy ktory wtopia ci badziewie.

zreszta zastanow sie co chcesz diesla czy benzyne? diesla bierz jak robisz 12tyś km rocznie +
benzyne gdy robisz mniej niz 12tys rocznie, diesla drogie w naprawach, benzyny nie sa tak drogie w naprawach, popatrz na focus mk2, golf mkv 1.6 (102km), seata leona
glorusek
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

25 Lis 2012, 10:45

Za 16 tyś zł znajdziesz nawet Audi a3 z silnikiem w benzynie,diesla nie opłaca się brać w przypadku jeżeli robisz do 10 tys km rocznie. Potem jak pisze Przedmówca,naprawy są bardzo drogie. Poza tym Focus mk2 oraz Seat Leon to również bardzo dobra opcja.
ZmienOlej
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: BMW M3

25 Lis 2012, 11:18

[link do oferty na Allegro wygasł]
Czy to będzie dobre? Znalazłem 50 km ode mnie.
Czy taki przebieg 47 000 km jest możliwy przy tym roczniku ? Czy w serwisie da się sprawdzić/potwierdzić taki przebieg?
Pozdrawiam!!!
ernie1234
Nowicjusz

25 Lis 2012, 12:00

W życiu. Jeśli jakieś auto miałoby faktycznie taki przebieg przy takim roczniku zwykle rozchodzi się w rodzinie albo po sąsiedzku, nie trafia z pewnością na Allegro. Znajomy miał Punto II które mimo wieku miało 22 tys. km przebiegu, bo chłopina wolał w deszcz do miasta jechać rowerem niż samochodem, tak o nie dbał. Jak tylko wspomniał coś o zmianie samochodu od razu zleciał się tłum chętnych.
A książki serwisowe łatwo podrobić.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

25 Lis 2012, 12:21

Panowie dzięki za rady. Ale już nie wiem. Czy taki przebieg da się potwierdzić w serwisie, że był cofnięty lub nie?
Jak mam znaleźć samochód z małym przebiegiem za tą cenę?
A ten:

Może podsuniecie mi jakieś warte uwagi linki ofert?
Pozdrawiam!
ernie1234
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Warsaw Moto Show 2015
    Po oficjalnym otwarciu targów przez organizatorów, odbyła się konferencja prasowa Arrinery, a następnie konferencje i warsztaty. Wieczorem podczas uroczystej gali miał miejsce finał siódmej edycji plebiscytu "Złotej Kierownicy". ...

25 Lis 2012, 12:59

Co konkretnie preferujesz benzyne/dizla?
Rocznik i ilość ego, które cie zadowoli pod maską?
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

25 Lis 2012, 13:01

Komis, przebieg cofnięty. Czego Ty oczekujesz w takich pieniądzach, niewielkiego przebiegu? Chcesz mieć mały przebieg? Kup nowy samochód w salonie. Patrz się na stan auta, nie na przebieg, bo on jest mało pewnym gruntem jeśli na jego podstawie masz oceniać stan samochodu. Zrozum, że auta z niewielkim przebiegiem, rzecz jasna, oryginalnym, nie trafiają na Allegro, a tym bardziej nie są w łapskach komisów. W komisach możesz poprosić, że chcesz aby auto miało przebieg 10.000 km potwierdzony książką serwisową i innymi "potwierdzaczami autentyczności".

Powiedz dokładnie skąd jesteś to poszukam czegoś.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lis 2012, 21:15

Jestem z Radomia. Będę wdzięczny jak mi podrzucisz jakies linki. Szukam małego przebiegu, bo kto mi potem kupi auto z nabitym 300-400 tyś km przebiegiem za pare lat?

Mowisz ze warto się rozejrzeć za salonowym samochodem?
Czyli taką skode fabie w kredycie 50/50 warto kupić? Wiekszosc znajomych odradzało mi kupno salonowego; że drogie ubezpieczenie, że traci wartość (to akurat mnie nie interesuje, bo nie planuje sprzedawać, tylko jeździć), ze lepiej używany ale lepszej klasy...
Ile kosztuje ubezpieczenie przykladowej fabii 1,2 albo 1,4.

Czy szukam benzyny czy diesla? Nie wiem, chyba benzyny bo tańsze i tańsze naprawy jak piszecie, a używany zaraz się sypnie jak znam życie :)
Pozdrawiam!
ernie1234
Nowicjusz

25 Lis 2012, 21:48

Ubezpieczenie salonowe zazwyczaj jest tańsze niż rynkowe, często dają pełne ubezpieczenie za 3% ceny jak np. w moim przypadku.
Używany lepszej klasy za te same pieniądze jeszcze więcej traci na wartości, trudniej też odsprzedać takie auto biorąc pod uwagę, że w momencie zakupu ma już ~200tys. km.
Kredyt też dostaniesz korzystniejszy w salonie, no i weź pod uwagę, że w okresie na który spokojnie wystarczy Ci nowy samochód będziesz musiał kupić ze dwa używane jeśli nie chcesz dużo dokładać czyli wyjdzie na to samo.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lis 2012, 12:17

Czyli z wszystkich opcji tutaj branych pod uwagę, jednak najlepszym wyjściem będzie kupno salonowego auta? Typu Skoda Fabia np. za 35 tyś, w kredycie 50/50 lub 3x33 %?
Nie warto się rozglądać za używanymi złomami, które i tak się zepsują niebawem?
Pozdrawiam!!!
ernie1234
Nowicjusz

27 Lis 2012, 16:16

Jeśli masz pieniądze - oczywiście. Samochód nowy, masz gwarancję, jak zadbasz tak się samochód odwdzięczy - o ile nie ma wad fabrycznych, dlatego o jednostkach napędowych też warto poczytać. Znajomi mają 1.2 HTP i świetnie się spisuje.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika