Samochód do 5.000 dla 18sto latka

31 Sie 2010, 14:19

Na trasie zdecydowanie. :mrgreen:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sie 2010, 14:28

Czyli jak większość :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Sie 2010, 15:10

jiGsaw napisał(a):O ile dożyjesz kolejnej stacji aby sprawdzić. :wink: Kierunkowskaz - jakieś większe, bezpieczniejsze auto, z młodszych espero, ze starszych Passat b3/80 b3/100 C3, może jakieś e36/e30 z m40 czy e34 z m20.

Myślisz, że te stare Bmw i Audi są bezpieczniejsze? Pod jakim względem? W testach zderzeniowych to Seicento wypada najlepiej z podanych tutaj. Żadne z tych aut nie ma dziesięciu poduszek, stabilizacji toru jazdy i wielu innych bajerów, więc w razie wypadku z większą prędkością w żadnym z nich nie przeżyjesz. Jedyne co to ABS, ale to tylko skrócenie drogi hamowania. Przewaga Seicento jest taka że jest technologicznie nowsze i w razie wypadku jest mniejsze prawdopodobieństwo że rozleci się na kawałki, bo nie było spawane z dwóch. Poza tym napęd na tył w jakimś starym rupciu dla osoby która dopiero odebrała prawo jazdy to nie najlepszy pomysł...
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

31 Sie 2010, 15:28

Ale to przeciez Fiat , a nie boskie BMW :-D
A może coś troche większego ? Bravo? Xara ? Ibiza ?
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

31 Sie 2010, 15:33

Już nie przesadzajmy, że Seicento jest takie bezpieczne;)
ma zbyt miękką strukturę a tamte samochody są jednak znacznie cieższe i jeśli bezwypadkowe i mało skorodowane to mogą wypaść lepiej(hipotetycznie oczywiście bo jak wygląda większość z nich to każdy wie).
Jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie to Matiz będzie lepszym wyborem niż Seicento.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

31 Sie 2010, 15:48

barol91 napisał(a):A Seicento to co jakaś porażka jest czy co?? :roll:

seicento to nie samochod nawet.
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód jako rodzaj transportu - ciekawa historia
    Samochód jest jednym z najważniejszych wynalazków w historii ludzkości, który miał ogromny wpływ na sposób w jaki podróżujemy, pracujemy i komunikujemy się z innymi ludźmi. Historia samochodu ...

31 Sie 2010, 16:03

Czyli oszukano 1 328 839 ludzi... oni wszyscy byli przekonani że kupują samochód :-D
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

31 Sie 2010, 17:30

Seicento wychodzi lepiej podczas ewentualnego wypadku,ponieważ Seicento jest łatwiej znaleść 100% bezwypadkowego niż stare BMW czy Audi które przeszły już nie jedno.

Matiz lepszy od Seicento?Nie powiedział bym,wujek swego czasu miał stłuczke z maluchem przy 40km/h na mieście i jak mi ojciec opowiadał (bo pojechał go odwieść do domu bo auto lawetą zabrali) to cały przód poszedł sie jebać,praktycznie aż do samych drzwi.

diabl0001 to co dla Ciebie jest samochodem?Chyba nie Felicja która gnije że aż miło :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

31 Sie 2010, 17:41

barol91 napisał(a):Seicento wychodzi lepiej podczas ewentualnego wypadku,ponieważ Seicento jest łatwiej znaleść 100% bezwypadkowego niż stare BMW czy Audi które przeszły już nie jedno.

no to jest prawda akurat.Ja powiem tak Seicento dla kogoś młodego to świetne auto,wiem to po moim bracie,ma 19lat i prawko od paru miesięcy i na pierwsze auto kupił własnie Seicento,fakt że na początku było troche do roboty ale większość rzeczy zrobił z moją pomocą i teraz sobie śmiga że aż miło,jego Seicento jest jedno z początku produkcji i z tego co pamiętam to ma troche przejechane (ponad 180tys jak dobrze pamiętam) i powiem szczerze auto u niego nie ma lekko,to auto przeszło już nie jedno i jeżdzi dalej a brat je sobie chwali i nie myśli zamienić na inne,kumpel mu raz proponował żeby wymienić się na Mercedesa W124 to nawet jego nie chciał bo tak dobrze mu sie seitkiem jeżdzi :mrgreen: .Ja w swoim i brata imieniu moge polecić go z czystym sumieniem.Pozdro :wink:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

31 Sie 2010, 17:45

Barol wiem, że Ty wszystko wiesz najlepiej ale inni też to sprawdzili więc nie wyssałem sobie tego stwierdzenia z palca.
Matiz
http://www.euroncap.com/tests/daewoo_matiz_2000/65.aspx

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

vs
http://www.euroncap.com/tests/fiat_seic ... 00/73.aspx

Seicento.
BTW: wiesz czemu służą strefy kontrolowanego zgniotu?
samochód ma się gnieść by rozpraszać energię uderzenia, można zrobić samochód który niemal nie deformował by się podczas wypadku ale przeciążenia i tak zabiłyby pasażerów.
Jeśli to Audi czy BMW nie jest skorodowane w stopniu znacznym lub spawane z dwóch to wyjdzie lepiej podczas ewentualnego wypadku.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

31 Sie 2010, 17:51

Ale Matiz gnije a Seicento nie :mrgreen:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

31 Sie 2010, 18:03

Jasiek90 napisał(a):Barol wiem, że Ty wszystko wiesz najlepiej ale inni też to sprawdzili więc nie wyssałem sobie tego stwierdzenia z palca.

nie przesadzajmy,wszystkiego niewiem no ale staram się pisać to co wiem :neutral: i wiem że nie wyssałeś z palca :wink:
Barol
Awatar użytkownika

31 Sie 2010, 21:05

Dobra nie ma co dywagować bo to nie temat o wypadkach. Powiem tak, trzeba jeździć na tyle rozważnie na ile pozwala nam na to samochód.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

31 Sie 2010, 22:11

Moim pierwszym samochodem jaki miałem był opel Vectra A 1.6+lpg 91r dałem za niego 3tys niecałe sporo trochę bo takie można było kupić za 2tys. Ale wcale nie żałowałem nic się nie psuło był bardzo zadbany nawet nadkola jeszcze miał oryginalne z jednaj srony 2 zaprawki tylko miał małe a jak wiadomo starszego opla rdza lubi:). wyjeździłem się nim naprawdę sporo, silnik bardzo dobrze znosił gaz strasznie mała różnica była czy jechało się na gazie czy benzynie. paliła max 11l w zimę gazu w mieście w korkach. A tak średnio to 8-9l gazu czyli niecałe 20zł na 100km ;) (kolega miał taką Vectre 1.8 mówił ze paliła mu ok 10l gazu) a do tego wszystkiego auto na prawdę wygodne.Do dziś widuje ten samochód bo kupił go ode mnie koleś kilka wiosek dalej i bardzo sobie go chwali jedynie akumulator wymienił i olej w silniku i jeździ do dziś. wiec chyba posiada wszystkie zalety które młody kierowca potrzebuje i wymaga od samochodu. Tania jazda mała Awaryjność (a jeśli już to części są na prawdę taniutkie) opłaty za taką pojemność nie są jakieś kosmiczne.. a jeśli ubezpieczenie będzie np na Ojca który ma pełne zniżki to już na prawdę grosze, a do tego samochód wygodny i linia nadwozia według mnie nie wygląda staro:) i właśnie ten samochód bym polecał. Za jakieś 4tys znajdzie się coś z ostatnich roczników w wstanie bdb :)
...samochód jest najwspanialszym wynalazkiem...
Konrado125
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
Auto: Bmw e36 1.6 102km

31 Sie 2010, 22:38

Jasiek90 napisał(a):Barol wiem, że Ty wszystko wiesz najlepiej ale inni też to sprawdzili więc nie wyssałem sobie tego stwierdzenia z palca.
Matiz
http://www.euroncap.com/tests/daewoo_matiz_2000/65.aspx

vs
http://www.euroncap.com/tests/fiat_seic ... 00/73.aspx

Seicento.
BTW: wiesz czemu służą strefy kontrolowanego zgniotu?
samochód ma się gnieść by rozpraszać energię uderzenia, można zrobić samochód który niemal nie deformował by się podczas wypadku ale przeciążenia i tak zabiłyby pasażerów.
Jeśli to Audi czy BMW nie jest skorodowane w stopniu znacznym lub spawane z dwóch to wyjdzie lepiej podczas ewentualnego wypadku.

Daj sobie spokój... dywagowanie z osobami, które nia mają bladego pojęcia o fizyce na poziomie dawnej podstawówki, a obecnego LO mija się z celem. Pozostaje jedynie mi oraz Tobie życzyć abyśmy w razie czołówki trafili na seicento, a nie np. cygaro czy E34 z 3.5l żeliwnym motorem pod maską, oczywiście przy okazji nie życzę tego samego tym z seicento.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW