Samochód do 5 tyś z LPG i większym silnikiem

16 Wrz 2012, 14:34

Witam. Poszukuję samochodu do 5 tyś zł z LPG i mocą około 120-150km, 5 drzwiowy. Klimatyzacja nie jest warunkiem koniecznym. Przeglądnąłem już chyba wszystkie tematy ale żaden nie odpowiada moim wymogom. Tak jest to mój pierwszy samochód (mam prawo jazdy od 2 lat). Auto będzie mi głównie potrzebne do dojazdu na studia (30 km w jedną stronę, razem z 4 pasażerami) oraz co jakieś 2 tyg w trasę (140 km w jedną stronę, międzynarodowa trasa, duża ilość tirów) i wiadomo że na wakacje żeby gdzieś dalej pojechać stąd takie zapotrzebowanie na moc, ale ekonomia, cena ekspolatacji też się liczy (wiadomo student dużo nie zarabia). Jeździłem kilka razy w tę trasę toyotą corollą (1,4 z LPG, 2003) i audi a4 (1,9 TDI, 2004) i doszedłem do wniosku, że taka moc jak w opisie mi wystarczy bo jednak poniżej 100 to za mało. Mam już kilka typów samochodów, ale z tego co się dowiedziałem prawie każdy ma jakiś minus i dlatego proszę was o pomoc.
-opel omega - duże spalanie
-bmw e36 318/320 - rdza
-mazda xedos - drogie części
-opel vectra - rdza
-mercedes benz C180 - brak info
-mitshubishi galant - brak info
-renault laguna - brak info
Za pewne padnie propozycja Golfa III lub audi 80 ale nie przepadam za tymi samochodami chyba że audi w quattro. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
bcymek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Wrz 2012, 18:26

Moja propozycja Vectra B ale nie zardzewiałą bedzie smigac i nic sie nie bedzie psulo A jezeli patrzysz w Omege to uważaj też na rdze jeszcze gorzej niż w Vectrze lub Fordach
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Wrz 2012, 18:44

Polecam Tobie Fiat brava z silnikiem 1.9 JTD- 105 koni, bardzo ekonomiczny , spalanie 5-6l przy ostrej jezdzie 7-9l. Silnik jest bardzo solidny, mam go 2 lata i ciagle go katuje i smiga elegancko :)
Popatrz sobie go, poczytaj o nim i powiedz co o nim myslisz:)
Tutaj za 7 tys. ale mozna dorwac go taniej

[link do oferty na Allegro wygasł]
dyzio94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 04 2012
Auto: brak

16 Wrz 2012, 20:41

JTD może być ciężko dorwać za te pieniądze ale spokojnie kupisz Brave z silnikiem TD który też zbiera dobre opinie.
Ja od siebie polecam Lanosa 1.6 106KM,będzie napewno w lepszym stanie niż niejedno BMW czy Opel.
np ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Wrz 2012, 15:36

dzięki za odpowiedzi. Niestety fiat brawa odpada. Jeździłem identycznym tylko w czystej benzynie i jakiś za powolny mi się wydawał :/
Nigdy nie miałem przekonania do daewoo i nadal mnie do nich nie ciągnie
bcymek
Nowicjusz

17 Wrz 2012, 18:07

Bo pewnie jeżdziłeś słabą odmianą ale takie 105KM w JTD czy 103KM w 1.6 wystarczają w zupełności.
A z Twoich propozycji według mnie najlepsza będzie Laguna,ponieważ reszta to albo skarbonki bez dną będą albo drogie części.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota Corolla WRC (1997–1999)
    Pierwsza połowa lat 90. na rajdowych trasach należała do modelu Celica GT-Four. Pierwsza Celica z napędem na wszystkie koła dowiodła swych zalet jako świetny samochód wyczynowy, zdobywając tytuł mistrza kierowców ...

17 Wrz 2012, 19:25

laguna to z silnikiem 2.0
golfik 3 2.0GTI bardzo mocne i bezawaryjne auto, do tego najekonomiczniejsze ze stawki, koszt przejazdu 100km GTI bije wszystkie JTD,TDI, DID czy D4D :mrgreen: bo jeszcze nie widziałem żeby któryś z nich palił poniżej 5 a to drożej niż 8l gazu :mrgreen:
wiem zaraz będzie że golf jest nudny brzydki i dresiarski, może i racja, ale za to jest tani w utrzymaniu i naprawach, ceny części nie zabijają, naprawi Ci to w razie W każdy kowal na każdej wiosce (w odróżnieniu od galanta czy xedos) do tego części są w każdym sklepie motoryzacyjnym i zwykle nie trzeba na nie czekać 2 tygodnie :mrgreen:
poza tym do 5 tysi z LPG to raczej nic innego w sensownym stanie technicznym nie znajdziesz :naughty: i z przebiegiem nie mniejszym niż 350-400 kkm
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Wrz 2012, 20:26

A może taka Astra
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Wrz 2012, 20:39

Lub Nubira 2.0 133 KM z LPG? Dostaniesz poliftowy model z elektryką, klimą oraz wielce prawdopodobne, że krajową. Wdzięczny, prosty samochód, bardzo dobrze znosi LPG.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Wrz 2012, 18:09

tak jak napisałem że nie chcę golfa, ponieważ pochodzę z nie dużej miejscowości i tutaj prawie co 3-ci samochód to golf albo audi 80 :x
co raz bardziej zastanawiam się nad laguna/bmw e36
bcymek
Nowicjusz

18 Wrz 2012, 21:10

E36 to też co trzecie auto na drodze.
Barol
Awatar użytkownika

21 Wrz 2012, 18:50

właśnie u mnie nie. sam sie dziwie, że tak mało jest ich u mnie
bcymek
Nowicjusz

21 Wrz 2012, 21:36

Tylko że znaleść wmiare ogarnięte E36 w tych pieniądzach będzie strasznie ciężko.
Barol
Awatar użytkownika