Samochód do 5 tyś. zł

21 Cze 2015, 01:38

Witam,
To mój pierwszy post, mam nadzieję że zagoszczę tu dłużej. Otóż nie dawno otrzymałem swoje wymarzone prawo jazdy i teraz lub w najbliższym czasie chciałbym kupić samochód do kwoty 5 tyś. zł. Samochód służyłby na początku do poruszania się po mieście aż nabiorę wprawy, doświadczenia które nie gwarantuje posiadane prawo jazdy, a później w dłuższe trasy - tak by gdzieś pojechać na wakacje, a po drodze się nie rozkraczył. Najlepiej jak by był to samochód ekonomiczny - tani w eksploatacji, a co za tym idzie instalacja LPG i fajnie gdyby części były tanie no i by był nie skorodowany. Samochodu mogę szukać w okolicach Katowic - powiedzmy Śląskie do 25km. Przeglądałem wiele tematów na tym forum jak jeszcze byłem nie zarejestrowany i parę typów samochodów mi się rzuciło choć użytkownicy tego portalu często piszą, że do takiego budżetu szukać wszystkiego co skręca :) Jako, że w mojej rodzinie jestem praktycznie osamotniony w kupnie samochodu nie mam nikogo kto znał by się na samochodach proszę napisać jeszcze na co zwracać uwagę przy oględzinach samochodu by nie dać się nabić w butelkę bo u mnie w rodzinie ale też u znajomych same buble się trafiały. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Proleter
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 2015
Auto: Na razie nie mam.

21 Cze 2015, 09:31

ford fiesta mk5 - najlepiej wersja ghia i z silnikiem 1.25, często można znaleźć z klimą
mitsubishi colt - silnik 1.3, części troche droższe porównując z innymi samochodami w tym budżecie
toyota starlet - mały pancerniak, uważać na blache
suzuki swift - dobre auto, ale również trzeba uważać na blache
toyota corolla e10/e11 - solidne
audi 80 - pancerniak, wygodny w trase będzie
opel astra f - w tym budżecie możliwe, że znajdziesz jakiegoś wypicowanego, ale uważać na blache
5zymon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2012
Auto: Brak

21 Cze 2015, 11:37

zobacz na te:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - autentyczny przebieg,blacharka do zrobienia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Cze 2015, 17:22

To Vento chyba odpada, bo szczerze powiedziawszy nie mam czasu na samodzielne naprawy, ten Golf co pokazałeś jest chyba od młodego gniewnego :) no i interesuje go z treści oferty tylko zamiana. Ciekawi mnie Lanos - napewno będę szukał, a kolega post wyżej podał jeszcze Audi 80 - tylko nie wiem czy jest to samochód na mój budżet czy taki dostanę, no i fajny jest ten Opel Astra F - i tu tak samo czy dobry egzemplarz trafie :)
Proleter
Nowicjusz

21 Cze 2015, 17:44

Proleter napisał(a):Audi 80 - tylko nie wiem czy jest to samochód na mój budżet czy taki dostanę,

A czemu niby miał byś go nie dostać za 5000 zł w dobrym stanie? Ceny tych audi to właśnie granice 5-6000 zł w całkiem dobrym stanie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Cze 2015, 19:20

Mam pytanie czy ten przebieg nie jest trochę za niski jak na taką cenę:

Proleter
Nowicjusz

21 Cze 2015, 19:25

Na przebieg w takich autach nie patrz bierz pod uwagę stan techniczny.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

21 Cze 2015, 20:22

Kupując auto za 4-5k musisz się liczyć że coś będzie do zrobienia,igły ze świecą szukać.. Druga sprawa to własnie przebieg,liczy się stan techniczny.
Ta 80 z linku jakaś taka wieloodcieniowa i prawie 1900wyświetleń i nic?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Cze 2015, 22:08

Dziękuje za wszystkie posty. Być może będę miał osobę, która się zna na samochodach - także proszę o jakieś ciekawe typy podawać bym miał podstawę do jeżdżenia i oglądania.

edit.

Czy to ciekawa oferta zwłaszcza po takim opisie :) ?

i tutaj następne tylko nie wiem co ma na myśli sprzedawca pod "wymaga niewielkiego wkładu"

i jeszcze Nubira

Tylko ten jest za pewne handlarzem, gdyż sprzedaję wiele samochodów sądząc po liczbie wystawionych ofert.
Proleter
Nowicjusz

21 Cze 2015, 22:58

Siemanko ! :)
Proponuje Ci Renault Clio 2 FL ! Wygląd świetny ( moim skromnym zdaniem :P )
Spora gama silników do wyboru ,części łatwo dostępne, i ogólnie tani w eksploatacji .
W cenie do 5 tys, znajdziesz w dobrym stanie z 2002 r bez problemu .
Nie słuchaj głupot i stereotypów że francuzy to gównia*e samochody bo to nie prawda .
Osobiście jeżdżę takim Clio 2 FL i jestem bardzo zadowolony .
Do miasta szukaj raczej silnika benzynowego . Diesle co prawda mają mniejsze spalanie ale wyzsze koszty utrzymania , droższe w naprawie i bardziej skomplikowana konstrukcja. A poza tym w mieście zapychają sie filtry itd . Więc szukaj niedużego benzyniaka :D
Powodzenia ! :ok:
MaikiClio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2015
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Renault Clio 2FL

21 Cze 2015, 23:24

Dziękuję kolego! :) Brat mnie namawiał na kupno tego samochodu bo mu się spodobał.
Proleter
Nowicjusz

21 Cze 2015, 23:47

Proszę bardzo . Cieszę się, że pomogłem ! :)
Postaraj się kupić samochód sprowadzony z niemiec. Dotychczas opłaty za samochód kupiony od niemca to były koszty w granicach 1000 zł . Natomiast teraz, znieśli opłate recyklingową ( 500 zł ) wiec rejestracja i opłaty za samochód od niemca to dużo mniejszy koszt . A jak wiadomo , samochód od niemca z reguły ma w lepszym stanie choćby zawieszenie niż te kupione od polaka . :ok:
Przy zakupie zwracaj uwagę na progi ( zdarzają sie przypadki że ludzie w przegnite miejsca wpuszczają piankę montażową ! :angry: )
Dobrze by było gdybyś przed pojechaniem na oględziny zapytał faceta przez telefon czy udostępni ci samochód, żebyś mógł go sprawdzić na dowolnej stacji diagnostycznej ( jeżeli wszystko z samochodem wyjdzie ok to ty płacisz za badania samochodu , jeżeli wyjdzie coś na stacji diagnostycznej ze nie bedziesz chciał go kupować to sprzedawca płaci za owe badania ) , jeśli facet sie nie zgodzi to nawet nie ma co jechać bo wiadomo że z samochodem jest coś nie tak , a jesli sie zgodzi to jedz i wez go na te badania - jest to koszt w granicach od 90 zł do 130 zł a może cie uchronić przed zakupem jakiegoś szajsu ! :)
Siemanko ! 3maj sie i szerokiej drogi ! :piwo:
MaikiClio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2015
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Renault Clio 2FL

22 Cze 2015, 07:21

Lanos jak Lanos dupy nie urywa,można obejrzeć tylko ten opis o żonie :mrgreen:
Leganza tak samo,na plus czarne tablice a co do wkładu to zadzwoń i zapytaj sprzedawcy.
Nubira jakaś wieloodcieniowa mi się wydaje,ma stary gaz no i tak jak mówisz od handlarza który ile za nią musiał dać? 2000zł? Zresztą nawet jedno ogłoszenie ma że skup aut do 2000zł..

Tutaj ładna Nubira [link do oferty na Olx wygasł] i taki Lanos [link do oferty na Olx wygasł] tylko ten stary gaz..
Barol
Awatar użytkownika

25 Lip 2015, 20:39

Jako że nie miałem czasu przeglądać samochodów - z powodu małego remontu mieszkania to odświeżam temat. Byłem już oglądać trzy samochody głównie w okolicach Śląska, ale także obejrzałem samochody z Małopolski - miałem nawet do Podkarpacia jechać, jednak zrezygnowany obejrzanymi samochodami. Obejrzałem tego jednego Golfa razem z kolegami -

Na pierwszy rzut oka świetny. Ale coś przykuło naszą uwagę, że ten koleś jak podchodziliśmy odpalił od razu silnik. Potem po dalszych oględzinach mój kolega powiedział że był bity z przodu jak i z tyłu ( z przodu był jakiś spaw nie znam się na tym zbytnio) i koleś dostał wścieklizny nie polecam. No i od początku wymienił gdzie był szpachlowany, błotniki robione - koleś nawet jest blacharzem.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Drugi typ - podjechaliśmy na parking gdzie stał ten samochód i po bliższych oględzinach okazał się pogniły nawet do gościa nie dzwoniliśmy - od razu pognaliśmy do domu.

Ten także nie wyglądał jak na zdjęciach. A koleś coś kręcił, że sprzedaje samochód kolegi który wyjechał. I tak bym go nie chciał (miał jakieś belki pogniłe w podłodze - także nie znam się :D)

Proszę o jakieś ciekawe typy samochodów - pisałem już że budżet nie powalający no, ale wciąż wielu ludziom udaje się z tyle kupić samochód którym fajnie jest pojeździć. Dziękuje z góry a sytuacje u góry prawdziwe ku przestrodze laików takich jak ja.

Zwiększam zasięg poszukiwań - Śląskie,Małopolskie,Świętokrzyskie,Podkarpackie,Opolskie,Dolnośląskie. Tylko żeby to były dobre typy jeśli chodzi o poszukiwanie poza Śląskiem.
Proleter
Nowicjusz

25 Lip 2015, 21:08

Proleter napisał(a):Ale coś przykuło naszą uwagę, że ten koleś jak podchodziliśmy odpalił od razu silnik.
Zapewne zagrzał go wcześniej aby nie wyszły kwiatki. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra